Xilitolul - un înlocuitor bun pentru zahărul alb?

Xilitolul este cunoscut sub denumirea de zahăr de mesteacăn, face parte din grupul îndulcitorilor de origine naturală și este un bun înlocuitor al zahărului alb. Xilitolul este obținut din mesteacăn și are aceeași dulceață ca zaharoza (zahărul de masă), dar are aproape jumătate din valoarea energetică. Xilitolul poate fi, de asemenea, extras din porumb sau produs cu drojdie.
- Xilitolul - câte calorii are?
- Xilitol - proprietăți
- Xilitolul - utilizări
- Xilitolul - este sigur pentru sănătate?
- Xilitolul - de unde să îl cumpărați și cum să îl depozitați?
Xilitolul - câte calorii are?
Valoarea energetică a xilitolului este de exact 2,4 kcal/1g, în timp ce cea a zahărului alb este de 4 kcal/1g. Aceasta înseamnă că xilitolul are aproape de două ori mai puține calorii decât zahărul de masă tradițional și, în plus, nu contribuie la o creștere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge datorită indicelui său glicemic scăzut (IG = 7). O linguriță (5 g) de xilitol furnizează 12 kcal, în timp ce o linguriță (5 g) de zahăr alb furnizează până la 20 kcal. Conținutul caloric mai scăzut al xilitolului se datorează faptului că acesta este absorbit doar pe jumătate în tractul digestiv, restul de 50% fiind fermentat în intestinul gros. Xilitolul acționează ca un bun înlocuitor al zahărului alb în alimentația tuturor persoanelor care sunt preocupate nu numai de reducerea excesului de grăsime corporală și/sau de menținerea unei greutăți corporale sănătoase pe termen lung, ci și de schimbarea obiceiurilor lor alimentare cu unele mai favorabile sănătății(mai multe despre numărarea caloriilor).
Xilitol - proprietăți
Cercetările actuale arată că un consum regulat de xilitol poate reduce riscul apariției cariilor dentare cu 17%. Se crede că doza eficientă de xilitol în prevenirea apariției cariilor dentare este de 6 până la 10 g pe zi și se recomandă împărțirea acesteia în 3-5 porții mai mici pe parcursul zilei. Se pare că xilitolul nu este metabolizat de flora bacteriană orală, deci nu este folosit ca mediu pentru producerea acizilor care contribuie la apariția cariilor și a parodontitei. Consumul de xilitol în locul zahărului alb poate reduce numărul de bacterii cariogene Streptococcus mutans, a căror prezență este asociată cu apariția cariilor. În plus, rezultatele studiilor efectuate pe modele animale experimentale au arătat că xilitolul poate crește absorbția intestinală a calciului și conținutul mineral al oaselor, ceea ce protejează împotriva modificărilor osteoporotice rezultate în urma îmbătrânirii. De asemenea, s-a sugerat că xilitolul îmbunătățește producția de colagen și poate întări sistemul imunitar. Principalele beneficii pentru sănătate ale utilizării regulate a xilitolului ca un bun substitut pentru zahărul alb sunt legate de proprietățile sale antibacteriene și antifungice.
Xilitolul - utilizări
Xilitolul are o dulceață comparabilă cu cea a zahărului alb de masă și are cea mai mare dulceață dintre toți poliolii (alcooli hidroxilici). Printre produsele alimentare disponibile pe piață care conțin cel mai des xilitol în compoziția lor se numără în principal: bomboane, acadele, jeleuri de fructe, gume de mestecat, gemuri, conserve, ciocolată, migdale prăjite și creme de nuci și migdale. De asemenea, puteți găsi paste de dinți și apă de gură care conțin xilitol în farmacii, drogherii și magazine naturiste. La domiciliu, xilitolul este cel mai adesea folosit în locul zahărului alb pentru a îndulci cafeaua, ceaiul și alte băuturi calde , precum și în produsele de patiserie, kisels, budinci, gemuri și alte gustări dulci. Xilitolul este foarte stabil la temperaturi ridicate, astfel încât poate fi adăugat cu succes la prăjituri fără teama de a-și pierde gustul dulce. Xilitolul ar trebui să fie utilizat ca înlocuitor al zahărului alb de către pacienții cu obezitate, diabet și rezistență la insulină.
Xilitolul - este sigur pentru sănătate?
Xilitolul este sigur pentru sănătatea umană și poate fi consumat de copiii mici și de femeile însărcinate. S-a demonstrat că xilitolul nu are efecte nocive asupra fătului sau proprietăți cancerigene. În plus, nu au fost raportate efecte secundare grave ca urmare a consumului de cantități mari de xilitol, astfel încât nu a fost stabilită nicio limită maximă de consum zilnic pentru xilitol. Cu toate acestea, se recomandă să nu se depășească un aport zilnic de 15-20 g de xilitol, deoarece un aport prea mare de xilitol poate contribui la balonare, dureri abdominale, greață și diaree la unele persoane. De asemenea, merită menționat faptul că xilitolul și orice produse care conțin xilitol în compoziția lor nu ar trebui administrate câinilor, deoarece sunt periculoase pentru sănătatea acestora și pot duce chiar la moartea lor.
Xilitolul - de unde să îl cumpărați și cum să îl depozitați?
Datorită proprietăților sale higroscopice (capacitatea de a lega apa), xilitolul trebuie depozitat în recipiente etanșe (de preferință din sticlă) și într-un loc uscat, fără lumină solară constantă. Prețul xilitolului variază de obicei între 30 și 40 de lire sterline pentru un pachet de un kilogram. Xilitolul este acum disponibil pe scară largă în comerțul cu amănuntul și este din ce în ce mai disponibil nu numai în supermarketurile mari, ci și în magazinele mai mici cu discount alimentar, farmacii, drogherii, magazine naturiste și medicale, magazine de produse alimentare sănătoase și magazine online.
Surse: Jiramirak, C:
- Janakiram C, Deepan Kumar CV, et al: Xylitol în prevenirea cariilor dentare: O revizuire sistematică și meta-analize. J Nat Sci Biol Med. 2017 Jan-Jun;8(1):16-21.
- Riley P, Moore D, Ahmed F, et al: Produse care conțin xilitol pentru prevenirea cariilor dentare la copii și adulți. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 26;2015(3):CD010743.
- Marghalani AA, Guinto E, Phan M, et al: Eficacitatea xilitolului în reducerea cariilor dentare la copii. Pediatr Dent. 2017 Mar 15;39(2):103-110.
- Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R.: Îndulcitori artificiali - o revizuire. J Food Sci Technol. 2014 Apr;51(4):611-21.
- Mooradian AD, Smith M, Tokuda M.: Rolul îndulcitorilor artificiali și naturali în reducerea consumului de zahăr de masă: O revizuire narativă. Clin Nutr ESPEN. 2017 Apr;18:1-8.

Recompunerea corpului - construirea mușchilor și arderea grăsimilor. Este posibil?
