Curcumina și piperina - au ceva în comun?

Stridiul lung, cunoscut și sub numele de turmeric, este o plantă erbacee perenă, rizomatoasă, care face parte din familia ghimbirului. Rizomii de turmeric conțin curcumină, un compus chimic organic cu un spectru larg de activitate biologică și farmacologică. Suplimentele alimentare care conțin extract de turmeric (curcumină) și extract de piper negru (piperină) sunt extrem de populare în prezent, datorită proprietăților lor largi de promovare a sănătății și biodisponibilității ridicate.
- Ce este curcumina?
- Curcumină - proprietăți
- Curcumina - biodisponibilitate
- Curcumina cu piperină - ce efecte are?
- Curcumină - dozare
Ce este curcumina?
Curcumina este un compus bioactiv care face parte din grupul polifenolilor (antioxidanți), care se găsește în mod natural în rizomii de turmeric și este utilizat pe scară largă în medicina ayurvedică de secole pentru a susține tratamentul diferitelor afecțiuni. Curcumina este principalul ingredient biologic activ din turmeric (condimentul indian galben pudră), care se găsește și în suplimentele alimentare. Curcumina este o substanță liposolubilă care are o culoare galben-portocalie intensă, motiv pentru care este utilizată de producătorii de alimente ca aditiv alimentar (colorant) etichetat E100.
Curcumină - proprietăți
Curcumina este un compus care prezintă proprietăți versatile de promovare a sănătății și terapeutice. S-a demonstrat că curcumina are efecte antioxidante, antiradicalice, antiinflamatoare, antimicrobiene, antiproliferative (adică inhibă diviziunea celulară), analgezice, antidiabetice, anticancerigene, antiaterosclerotice, antidepresive, anxioase, hepato- și neuroprotectoare și imunostimulatoare.
Studiile au arătat că curcumina poate contribui la scăderea colesterolului total, a lipoproteinelor cu densitate scăzută LDL (așa-numitul colesterol "rău") și a trigliceridelor din sânge, cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări lipidice. În plus, curcumina poate reduce nivelul glicemiei la jeun și al hemoglobinei glicate (HbA1c), precum și indicele HOMA-IR de rezistență la insulină la pacienții pre-diabetici. Curcumina poate crește sensibilitatea țesuturilor la insulină, protejând astfel împotriva apariției rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2.
Curcumina are proprietăți antiinflamatorii bine documentate. S-a demonstrat că utilizarea regulată a curcuminei reduce markerii inflamatori precum proteina C reactivă (CRP), interleukina 1 (IL-1), interleukina 6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-alfa). Cercetările actuale sugerează că curcumina poate avea efecte terapeutice într-o serie de afecțiuni civile și cronice, și anume cardiovasculare, neurodegenerative, cancer, osteoartrită și obezitate, depresie, diabet și boli inflamatorii intestinale (în special colita ulcerativă).
Suplimentarea cu curcumină poate sprijini, de asemenea, pierderea în greutate la persoanele cu exces de grăsime corporală. Dovezile științifice acumulate sugerează că utilizarea curcuminei la o doză de cel puțin 1 000 mg pe zi timp de cel puțin două luni poate avea un efect pozitiv asupra reducerii greutății corporale, a circumferinței taliei (obezitate abdominală) și a conținutului de grăsime viscerală, care sunt puternic asociate cu boala ficatului gras non-alcoolic.
Curcumina - biodisponibilitate
Curcumina este un compus chimic organic care este solubil în grăsimi, dar insolubil în apă. Din acest motiv, curcumina este, din păcate, slab absorbită de organismul uman. Rezultatele studiilor experimentale pe modele animale au arătat că biodisponibilitatea curcuminei este de numai 1 %. Astfel, după cum se poate observa, una dintre principalele probleme asociate cu utilizarea orală a curcuminei este biodisponibilitatea sa scăzută, care pare să fie cauzată nu numai de absorbția slabă, ci și de metabolizarea rapidă și eliminarea sistemică rapidă. În ultimii ani, au fost dezvoltate mai multe metode pentru a îmbunătăți absorbția curcuminei din tractul gastrointestinal. Cele mai eficiente și mai frecvent recomandate două metode pentru creșterea absorbției intestinale a curcuminei sunt combinarea curcuminei cu piperină (extract de piper negru) și combinarea curcuminei cu lipide. S-a dovedit că, dintre numeroasele suplimente comerciale de curcumină, forma micelară de curcumină are cea mai mare biodisponibilitate.
Curcumina cu piperină - ce efecte are?
Pentru a îmbunătăți absorbția intestinală a curcuminei, se recomandă administrarea acesteia împreună cu piperina, principala componentă bioactivă a piperului negru, deoarece această combinație este asociată cu o creștere a biodisponibilității curcuminei cu până la 2000%. Se recomandă combinarea curcuminei cu piperina după cum urmează: 500 mg curcumină și 5,0-6,7 mg piperină de trei ori pe zi, pentru un total de 1.500 mg curcumină și 15-20 mg piperină pe zi. Literatura de specialitate sugerează, de asemenea, că, în unele cazuri, pot fi necesare doze mari de curcumină, cuprinse între 2000 și 4000 mg pe zi, pentru a crește biodisponibilitatea acesteia.
Curcumină - dozare
Pe baza dovezilor științifice disponibile, se indică faptul că curcumina are efecte de promovare a sănătății asupra organismului uman la doze cuprinse între 500 mg și 3000 mg pe zi. Atât nivelurile mai ridicate, cât și nivelurile mai scăzute de suplimentarea cu curcumină pot oferi beneficii măsurabile pentru sănătate. Curcumina trebuie luată de fiecare dată cu alimente (de exemplu, după micul dejun).
Surse: G:
-
Askari G, Sahebkar A, Soleimani D, et al: Eficacitatea co-suplementării cu curcumină-piperină asupra simptomelor clinice, duratei, severității și factorilor inflamatori la pacienții ambulatorii COVID-19: un studiu randomizat dublu-orb, controlat cu placebo. Trialuri. 2022 Jun 6;23(1):472.
-
Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK, et al: Curcumin oral cu piperină ca terapie adjuvantă pentru tratamentul COVID-19: Un studiu clinic randomizat. Front Pharmacol. 2021 mai 28;12:669362.
-
Hewlings SJ, Kalman DS: Curcumin: O revizuire a efectelor sale asupra sănătății umane. Alimente. 2017 Oct 22;6(10):92.
-
Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J, et al: Antioxidant Potential of Curcumin-A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Antioxidanți (Basel). 2020 Nov 6;9(11):1092.
-
Tabrizi R, Vakili S, Akbari M, et al: Efectele suplimentelor care conțin curcumină asupra biomarkerilor inflamației și stresului oxidativ: O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Phytother Res. 2019 Feb; 33(2): 253-262.

Modalități dovedite de gustare
