Beneficiile curcuminei - care sunt efectele?

Condimentele naturale sunt extrem de bogate în ingrediente biologic active. Nu numai că ne îmbogățesc mâncărurile cu arome, gusturi și culori noi, dar adesea ne susțin organismul în multe aspecte ale sănătății. Proprietățile de promovare a sănătății ale mirodeniei lungi, o plantă folosită de secole ca agent antiinflamator, sunt atribuite curcuminoidelor polifenolice pe care le conține, dintre care curcumina este cea predominantă. Este unul dintre condimentele care are o reputație excelentă pentru efectele sale asupra sănătății umane, după cum demonstrează miile de studii realizate cu acesta. În acest articol, trecem în revistă informațiile privind beneficiile curcuminei în diverse aspecte ale sănătății. Citiți până la sfârșit!
- Curcumina este un pigment galben din turmeric cu proprietăți remarcabile
- Beneficiile utilizării curcuminei
- Curcumina afectează cancerul?
- Cum să suplimentezi curcumina?
- Doza de curcumină
- Rezumat
Curcumina este un pigment galben din turmeric cu proprietăți remarcabile
Atât printre suplimentele alimentare, cât și printre ingredientele alimentare, curcumina este unul dintre liderii în ceea ce privește publicațiile științifice. Ratele foarte ridicate de citare ale celor mai populare publicații indică faptul că interesul oamenilor de știință pentru curcumină este enorm.
Curcumina este un polifenol care apare în mod natural în rizomul plantei Curcuma longa. Mulți dintre noi o consumăm destul de des în dieta noastră, mai ales dacă ne plac mâncărurile indiene. Printre altele, curry-ul își datorează culoarea și aroma curcuminei conținute în turmeric. Deși consumul regulat de turmeric ca condiment este o practică sănătoasă și, în majoritatea cazurilor, de dorit, beneficiile specifice pentru sănătate sunt de obicei posibile numai după un prag mai ridicat de consum de curcumină, care este posibil prin utilizarea suplimentelor cu extract de turmeric.
Beneficiile utilizării curcuminei
Curcumina pare să fie atât de versatilă, încât cercetătorii iau în calcul zeci de afecțiuni ale sănătății în care ar putea ajuta potențial.
Potențial antiinflamator și antioxidant
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii sunt cele două mecanisme principale care explică majoritatea beneficiilor curcuminei în diverse afecțiuni.
Radicalii liberi provoacă peroxidarea lipidelor membranare și deteriorarea oxidativă a ADN-ului și a proteinelor. Aceste procese contribuie la diverse patologii, ale căror complicații cresc riscul de ateroscleroză, neurodegenerare și alte afecțiuni. Cercetările arată că curcumina este un antioxidant eficient care ajută la controlul stresului oxidativ și reduce amploarea daunelor provocate de radicalii liberi. Printre altele, s-a demonstrat că curcumina îmbunătățește markerii sistemici ai stresului oxidativ și poate crește activitatea antioxidanților endogeni din ser, cum ar fi superoxid dismutaza (SOD) și glutation peroxidaza (GSH), și a catalazei din plasmă.
Curcumina afectează receptorii PPARγ și TLR, inhibă expresia TNF-α și activarea NF-κB, inhibă enzimele COX-2, LOX și iNOS și afectează multe alte căi fiziologice care reglează inflamația.
Procesele patologice induse de stresul oxidativ sunt strâns legate de inflamație. Unul poate fi ușor declanșat de celălalt. Acesta este motivul pentru care este atât de benefic faptul că curcumina afectează ambele aspecte simultan.
Beneficiile curcuminei pentru sistemul digestiv
În Orientul Îndepărtat, curcuma era folosită în antichitate pentru a susține tractul digestiv. Dovezile actuale sugerează că curcumina poate fi utilă în cazurile de IBS și IBD. De asemenea, există tot mai multe dovezi că microbiota intestinală este implicată în medierea dintre curcumină și boala inflamatorie intestinală.
Foarte multe cercetări privind curcumina se referă la proprietățile sale hepatoprotectoare. Au fost efectuate numeroase experimente pe rozătoare, cărora li s-a administrat curcumină, printre altele, prin injectare, în modele de diverse boli, otrăviri etc. Au fost observate o mulțime de efecte pozitive, cum ar fi o îmbunătățire a enzimelor hepatice, o creștere a enzimelor antioxidante și o reducere a toxicității anumitor medicamente care împovărează ficatul (de exemplu, paracetamolul).
Beneficiile curcuminei pentru artrită
Curcumina poate reduce inflamația articulațiilor și ameliorează simptomele durerii, în principal datorită efectelor sale antiinflamatoare și de protecție a cartilajelor. Efectul curcuminei asupra afecțiunilor articulare inflamatorii este unul dintre cele mai studiate domenii de acțiune pentru acest polifenol.
Un studiu clinic a utilizat extractul de turmeric la pacienții care se luptau cu osteoartrita genunchiului. S-a observat că extractul de turmeric a inhibat inflamația și a îmbunătățit simptomele clinice, precum și reducerea IL-1β și a stresului oxidativ.
Beneficiile cardiovasculare ale curcuminei
Efectele asupra unor parametri legați de sănătatea cardiovasculară au fost observate chiar și la subiecți sănătoși, fără niciun diagnostic și la doze mici (80 mg curcumină pe zi). Nivelul trigliceridelor s-a îmbunătățit, oxidul nitric, care dilată vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin, a crescut funcția neutrofilelor legate de inflamație.
În studiile preclinice, există numeroase indicii privind efectele antiaterosclerotice, îmbunătățirea funcției endoteliale și protecția generală multidimensională a sistemului cardiovascular împotriva amenințărilor multiple.
Beneficiile curcuminei asupra sistemului nervos
Există numeroase indicii ale proprietăților neuroprotectoare ale curcuminei. Bolile neurodegenerative (inclusiv Alzheimer și Parkinson), depresia, epilepsia și alte probleme neurologice similare reclamă o mare parte a populației, așa că avem nevoie de cât mai multe ingrediente în meniurile noastre pentru a proteja creierul de amenințări.
Datorită efectelor antioxidante, antiinflamatorii și de prevenire a agregării proteinelor ale curcuminei, au fost realizate numeroase studii in vivo pe modele de diverse afecțiuni neurologice. Printre altele, s-a demonstrat că curcumina blochează producția de citokine inflamatorii și prostaglandine în microglia și astrocitele activate.
Folosind boala Alzheimer ca exemplu, cercetătorii din cadrul studiului au evidențiat o serie de mecanisme prin care curcumina ar putea fi de ajutor, inclusiv
- inhibarea producției de peptidă Aβ (beta-amiloidă) prin modificarea transportului proteinei precursoare amiloide;
- legarea peptidelor Aβ și afectarea agregării lor;
- atenuarea hiperfosforilării tau și creșterea clearance-ului acesteia;
- reducerea toxicității induse de Aβ prin inhibarea fosforilării JNK-3;
- scăderea nivelului de colesterol, reducând astfel riscul de apariție a bolii Alzheimer;
- protejarea barierei hemato-encefalice prin creșterea expresiei OH-1;
- inhibarea acetilcolinesterazei;
- jucând un rol în semnalizarea celulară prin activarea căilor Wnt;
- reducerea inflamației și a daunelor oxidative.
Curcumina afectează cancerul?
Deși subiectul cancerului (atât tratamentul, cât și prevenirea acestuia) este foarte complex și este dificil să se tragă concluzii clare, se observă un anumit potențial în curcumină. În literatura de specialitate pot fi găsite studii preclinice extinse (pe linii celulare sau rozătoare) care evaluează efectele anticancerigene ale curcuminei. S-a demonstrat că curcumina previne carcinogeneza prin afectarea a două procese: angiogeneza și creșterea celulelor tumorale. De asemenea, aceasta inhibă metastaza celulelor canceroase și induce apoptoza celulelor canceroase. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice robuste la om pentru a trage concluzii definitive.
Cum să suplimentezi curcumina?
În primul rând, un punct foarte important: veți obține dozele corecte de curcumină numai prin utilizarea extractului de turmeric, nu a turmericului în sine ca condiment. Doar câteva procente din curcumina reală se găsesc în condiment.
Mai mult, consumul de curcumină în sine (chiar și extrasă) este puțin probabil să fie asociat cu beneficii pentru sănătate. Problema este biodisponibilitatea sa scăzută, care pare să se datoreze în principal absorbției slabe, metabolismului rapid și excreției rapide. Cu toate acestea, există mai multe ingrediente care pot crește biodisponibilitatea, cea mai cunoscută fiind piperina. Piperina este principalul ingredient activ din piperul negru și s-a demonstrat că curcumina administrată împreună cu piperina crește biodisponibilitatea cu 2000%. Acest lucru se datorează faptului că piperina este un inhibitor al glicoproteinei P, care limitează biodisponibilitatea curcuminei.
Este demn de remarcat faptul că majoritatea studiilor care au observat efectele curcuminei asupra, de exemplu, parametrilor legați de stresul oxidativ, au inclus adăugarea de piperină pentru a crește biodisponibilitatea. În schimb, în modelele animale, curcumina este adesea administrată prin injectare, ocolind tractul gastrointestinal. La om, utilizarea orală a curcuminei în forma sa cea mai simplă și fără adăugarea de piperină ar putea da o eficacitate scăzută și ar putea reduce șansele de replicare a efectelor benefice care au fost observate în studii.
Doza de curcumină
Curcuminoidele au fost aprobate de US Food and Drug Administration (FDA) ca fiind "general recunoscute ca sigure" (GRAS), iar studiile clinice au arătat o tolerabilitate și profiluri de siguranță bune, chiar și la doze cuprinse între 4 000 și 8 000 mg pe zi și la doze de până la 12 000 mg/zi ale unui supliment cu concentrații de 95% din cele trei curcuminoide: curcumină, bisdemethoxycurcumină și demethoxycurcumină.
Cu toate acestea, exemplele de doze de mai sus sunt ridicate și sunt utilizate pentru beneficii foarte specifice pentru sănătate. În cazurile de utilizare preventivă sau pentru susținerea sănătății mai blânde , se utilizează adesea doze zilnice de până la 1 000 mg de curcumină în combinație cu piperină.
Rezumat
Curcumina are dovezi preclinice într-un număr foarte mare de aspecte ale sănătății. Unele dintre acestea sunt, de asemenea, confirmate în studiile clinice, iar altele încă așteaptă studii bine concepute pe oameni în viitor. Știm deja că curcumina are un mare potențial. Acest lucru este important, deoarece curcumina are în mod inerent o biodisponibilitate foarte scăzută. Cheia unei bune performanțe este utilizarea curcuminei cu amelioratori de biodisponibilitate (de exemplu, piperina) sau în forme chimice modificate, cum ar fi în lipozomi, fitosomi sau alte complexe grase.
Surse:

Cum funcționează un supliment proteic pentru masa musculară?
