Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Curcumina - ce este și ce proprietăți are?

Korzenie kurkumy i drewniana łyżka z kurkumą w proszku na czarnym tle
19 Jun 2024
Postat de: Łukasz Szostko Times Read: 596 comentarii: 0

Sunt sigur că sunteți familiarizați cu turmericul. Este un condiment galben intens fără de care bucătăria indiană este practic inexistentă. Pe lângă culoarea sa intensă și aroma caracteristică, curcuma oferă și altceva. Acesta ascunde un polifenol unic: curcumina. Acest este cel care a atras atenția la nivel mondial datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate documentate în studii, care par să acționeze în principal prin mecanisme antioxidante și antiinflamatorii. Ce alte proprietăți are curcumina? În acest articol, vom explora aceasta, posibile beneficii și metode pentru suplimentarea sa eficientă. Citiți până la sfârșit!


Curcumina - ce este?

Curcumina, principalul ingredient din turmeric, este o substanță cu proprietăți puternice pentru sănătate, utilizată de secole în tradițiile ayurvedică și chineză. Acest pigment galben, care conferă condimentului culoarea sa caracteristică, nu numai că îmbogățește senzațional mâncărurile, dar poate calma și multe afecțiuni.

Turmericul(Curcuma longa L.) este o plantă din familia ghimbirului care se găsește în principal în Asia de Sud și de Sud-Est. Curcuminoidele, în frunte cu curcumina, sunt responsabile de majoritatea beneficiilor pentru sănătate care îi sunt atribuite. Uneori, denumirea "curcumină" este utilizată pentru a acoperi toate cele 3 curcuminoide principale, și anume

  • diferuloilmetan (această curcumină propriu-zisă) - aproximativ 77% pondere,
  • demethoxycurcumin - 17%,
  • bisdemethoxycurcumin - 6%.

Curcumina a fost izolată pentru prima dată în 1815. În schimb, structura sa chimică a fost descrisă în 1910 de oamenii de știință polonezi. Proprietățile de promovare a sănătății ale acestui condiment sunt cunoscute și utilizate de oameni de mii de ani - istoria utilizării curcumei în Ayurveda datează de 5.000 de ani.

Conform literaturii științifice, curcumina poate ajuta la controlul inflamației și stresului oxidativ, sindromului metabolic, artritei, anxietății și hiperlipidemiei, printre altele.

Există, de asemenea, rapoarte care indică faptul că ajută la controlul inflamației și al durerii musculare induse de exerciții fizice, ceea ce ar putea îmbunătăți recuperarea și performanța persoanelor active.

Există multe ingrediente în natură care sunt ușor de asociat cu un obiectiv de sănătate specific pentru care să fie utilizate. Acesta nu este cazul curcuminei. Aceasta are un efect atât de universal încât oamenii de știință au analizat în studiile lor efectele sale asupra a zeci de afecțiuni diferite. Majoritatea efectelor se datorează potențialului său puternic antiinflamator și antioxidant. Acest lucru face din acest polifenol o alegere extrem de populară pentru îngrijirea preventivă generală a sănătății.

Turmeric versus curcumină - care sunt diferențele?

Unii oameni, aflând despre beneficiile extinse pentru sănătate pe care le poate aduce turmericul, se grăbesc imediat la magazinul de reduceri din apropiere, cumpără câteva plicuri de turmeric și încep să-l presară cu lingurița în mâncărurile lor. Și minunat, pentru că condimentul în sine este foarte sănătos și este cât se poate de dorit în dietă, dar în acest fel nu vom reproduce toate beneficiile pe care oamenii de știință le-au observat cu curcumina.

De ce? Pentru că curcumina este doar una dintre componentele turmericului, care se găsește în mod natural în concentrații scăzute, de obicei 0,5-5%. Din păcate, nu putem mânca suficient turmeric în mod regulat pentru a furniza cantitatea de curcumină care ar afecta efectiv efectele specifice, ci doar pentru o posibilă prevenire generalizată.

Efectele curcuminei asupra omului

Bazele de date medicale abundă de informații privind curcumina. Din punctul de vedere al numărului de publicații științifice referitoare la aceasta, curcumina este unul dintre liderii polifenolilor conținuți în alimente.

Oamenii de știință remarcă potențialul de promovare a sănătății al curcuminei în aceste probleme

  • sindromul metabolic,
  • hiperlipidemie,
  • artrită,
  • psoriazis,
  • boli inflamatorii intestinale,
  • anxietate și tulburări de dispoziție,
  • boli cardiovasculare.

În susținerea sănătății umane, acest ingredient are o istorie foarte lungă. În Ayurveda și în medicina tradițională chineză, utilizarea sa în preparate care promovează sănătatea datează de mii de ani.

În bazele de date medicale există cantități uriașe de rezultate ale cercetării preclinice care implică turmericul și curcuminoidele. Aceste rapoarte sunt verificate treptat în studii clinice, atât pe pacienți cu boli, cât și pe persoane fără niciun diagnostic. În prezent, avem deja multe concluzii, dar există, de asemenea, multe perspective viitoare pentru cercetări suplimentare.

Przygnębiona kobieta siedzi na podłodze przy ścianie

Biodisponibilitatea problematică a curcuminei

Din rapoartele științifice actuale, se poate concluziona că curcumina poate avea mari proprietăți... atât timp cât organismul o asimilează bine. Acest polifenol este extrem de problematic în ceea ce privește profilul său farmacocinetic. Acest lucru se datorează mai multor factori, printre care o concentrație serică scăzută a substanței libere după ingestie, o distribuție limitată în țesuturi, un timp de înjumătățire scurt și un metabolism și o excreție rapide. Cea mai mare parte a curcuminei este metabolizată rapid (prin glucuronidare și sulfatare) în ficat și intestine, lăsând doar o cantitate mică detectabilă în țesuturi.

În studiile pe rozătoare, problema nu este atât de mare, deoarece cercetătorii au la dispoziție diverse metode de administrare, cum ar fi injecțiile intraperitoneale, pe care oamenii nu le utilizează în suplimentarea obișnuită. Pentru utilizarea orală, este necesar să luați curcumină fie într-o formă modificată care crește rezistența la metabolismul prematur și îmbunătățește biodisponibilitatea sa, fie în compania altor substanțe care creează un mediu mai prietenos în tractul digestiv. Veți afla modalitatea optimă de maximizare a efectelor în paragraful următor.

Curcumina merită utilizată împreună cu piperina

Piperina este principalul ingredient activ din piperul negru. Și aceasta este o substanță interesantă din punct de vedere al acțiunii sale biologice, dar în acest caz funcția sa este tipic asistivă. Și anume , administrarea de curcumină simultan cu piperină scapă de problema biodisponibilității reduse. Adaosul de piperină crește biodisponibilitatea curcuminei cu până la 2000%!

Curcumina este un compus lipofil, iar lipofilia sa joacă un rol-cheie în absorbția, distribuția, metabolismul și eliminarea sa. Lipofilia sa și greutatea moleculară scăzută o fac un bun substrat pentru glicoproteina P. Glicoproteina P care poate reduce semnificativ rata de absorbție.

Avantajul complexului curcumin-piperină se datorează faptului că piperina este un inhibitor natural, dar eficient al P-glicoproteinei. Acest lucru lărgește una dintre cele mai înguste gâturi în ceea ce privește biodisponibilitatea curcuminei.

Ziarna pieprzu czarnego

Efectele secundare ale curcuminei - este sigură

Curcumina are o lungă istorie de utilizare și se cunosc multe informații despre siguranța sa. Conform rapoartelor JECFA(Comitetul mixt de experți în aditivi alimentari al Organizației Națiunilor Unite și al Organizației Mondiale a Sănătății) și EFSA(Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), valoarea zilnică acceptabilă pentru curcumină este de până la 3 mg pe kilogram de greutate corporală. Aceasta este o doză destul de mică în comparație cu cea utilizată în studiile clinice, dar este poziția oficială a autorităților, care sunt în general departe de a fi prudente.

În schimb, FDA(Food and Drug Administration) din SUA a aprobat curcuminoidele ca fiind "GRAS"(Generally Recognized As Safe) datorită constatării unui profil bun de tolerabilitate și siguranță în studiile clinice ladoze de 4 până la 8 grame pe zi.

Mai multe studii efectuate pe voluntari sănătoși au confirmat nu numai eficacitatea, ci și siguranța acestuia. În ciuda acestei securități bine stabilite, pot apărea întotdeauna efecte secundare. Din nou, unele efecte adverse au fost raportate foarte ocazional. Într-un studiu, șapte pacienți care au primit doze cuprinse între 500-12 000 mg și au fost observați timp de 72 de ore au prezentat diaree, dureri de cap, erupții cutanate și scaune galbene. Într-un alt studiu, unii pacienți care au primit curcumină în doze cuprinse între 450 și 3 600 mg zilnic timp de una până la patru luni au raportat greață și diaree și niveluri crescute ale fosfatazei alcaline serice și ale lactat dehidrogenazei.

Există contraindicații pentru utilizarea curcuminei?

O contraindicație pentru utilizarea curcuminei este o alergie la plantele din familia ghimbirului(Zingiberaceae).

În ceea ce privește sarcina și alăptarea, aceasta a fost considerată în mod istoric sigură atunci când a fost utilizată ca condiment. Cu toate acestea, acum s-a demonstrat că provoacă stimularea uterină. Deși consumul nu afectează dezvoltarea fetală, utilizarea curcuminei în timpul sarcinii și alăptării nu este recomandată și trebuie manifestată prudență din cauza lipsei studiilor clinice.

Dacă este planificată o intervenție chirurgicală, curcumina trebuie întreruptă din cauza efectului său asupra coagulării sângelui.

Curcumina trebuie utilizată cu prudență la persoanele cu diabet zaharat, hipoglicemie sau la cele tratate cu medicamente hipoglicemiante.

În plus, curcumina poate stimula contracțiile vezicii biliare și poate provoca apariția calculilor biliari. Deși nu există studii pe oameni, nu este recomandată utilizarea la pacienții cu calculi biliari sau obstrucție a căilor biliare.

Este demn de remarcat faptul că, dacă piperina este, de asemenea, utilizată împreună cu curcumina, diverse tipuri de eroziuni la nivelul stomacului, esofagului etc. pot fi contraindicate. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, este posibil să se pună accentul pe alte strategii de creștere a biodisponibilității , în locul unui complex cu piperină prin alegerea, de exemplu, a curcuminei lipozomale sau sub formă de fitosom.

Rezumat

Curcumina este unul dintre cei mai versatili și mai bine studiați polifenoli. Este intrigantă atât datorită multitudinii sale de proprietăți pentru sănătate, cât și datorită indisponibilității sale din cauza problemelor legate de absorbția curcuminei în sistemul digestiv și a metabolismului său rapid. Din fericire, oamenii de știință au descoperit deja mai multe metode de creștere a eficienței suplimentării cu acest ingredient prin modificarea formei sale, conjugarea sa cu alte molecule sau utilizarea sa împreună cu amelioratori de biodisponibilitate, în special piperina din piper negru. În prezent, îi vedem un mare potențial ca parte a îngrijirii generale preventive a sănătății, fiind sigur chiar și în doze mari, de câteva grame pe zi.

Surse: