Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Magneziul în alimentație - care sunt beneficiile?

Produkty zawierające magnez, łosoś, awokado i inne z napisem z klocków magnesium
19 Jun 2024
Postat de: Łukasz Szostko Times Read: 512 comentarii: 0

Magneziul este al optulea cel mai comun element din scoarța terestră. În apa de mare, este al treilea cel mai frecvent element. La om, însă, ocupă locul patru, după calciu, sodiu și potasiu.

Și cum este în dieta noastră? Din păcate, de obicei este mai puțin decât avem nevoie. Magneziul din dietele de tip occidental nu se găsește în cantități optime, iar statisticile afirmă că până la două treimi din populație ar putea să nu își îndeplinească necesarul de magneziu. Este necesar să conștientizăm rolul capital al magneziului și modul de configurare a meniurilor pentru a furniza suficient magneziu pentru a menține performanța optimă a tuturor proceselor biochimice dependente de magneziu.

Cât magneziu trebuie să consumăm?

Necesarul de magneziu alimentar poate varia puternic în funcție de o serie de parametri. Printre aceștia se numără vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică, condițiile medicale prezente, medicamentele luate, nivelul de stres resimțit, sarcina.

Există recomandări generalizate pentru aportul optim de magneziu care pot fi sugerate. Iar acestea arată în felul următor:

Vârsta
Doză [mg/zi]
sub 7 luni30
7-12 luni75
1-3 ani80
4-8 ani130
9-13 ani240
14-18 aniM: 420

K: 360
19-30 de aniM: 400

K: 310
peste 31 de aniM: 420

K: 320

De ce avem nevoie de acest magneziu?

Pe scurt - pentru ca întregul organism să poată funcționa corect. Acest element reglează activitatea a aproximativ 300 de enzime diferite. Influențează procesele de producere a energiei (moleculele ATP), metabolismul carbohidraților, lipidelor și proteinelor, sinteza ADN-ului și ARN-ului, reglează conducerea nervoasă, funcția inimii, contracțiile musculare, excitabilitatea neuronală și multe, multe altele.

Chiar și o deficiență ușoară de magneziu poate prezenta oboseală crescută, tensiune arterială crescută, iritabilitate, constipație, toleranță mai slabă la stres și dureri musculare. Pe termen lung, deficiențele de magneziu pot crește riscul de osteoporoză, boli cardiovasculare, neurodegenerare și multe alte boli de civilizație.

Cele mai bune surse alimentare de magneziu

Unele dintre cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt

  • nucile (în special migdalele),
  • legumele cu frunze verzi (de exemplu, spanacul) datorită magneziului conținut în clorofila lor,
  • leguminoasele,
  • cerealele integrale,
  • cacao,
  • apa puternic mineralizată.

Ultimul punct în special este interesant și adesea uitat. Ne asigurăm aproximativ 10% din necesarul de magneziu din apă, un magneziu valoros și foarte absorbabil. Apa puternic mineralizată este o sursă foarte eficientă de minerale pentru adulți. Cu toate acestea, verificați conținutul de magneziu de pe etichetă, deoarece proporțiile de minerale din apele din diferite surse pot varia.

Mai jos este prezentat un tabel cu o listă mai completă de exemple de alimente, împreună cu conținutul de magneziu din porțiile tipice.

AlimenteConținut [mg]
halibut la cuptor, 85 g90
migdale prăjite, 28 g80
caju prăjit, 28 g75
soia gătită, 1/2 cană75
spanac congelat, fiert, 1/2 cană75
nuci mixte, prăjite, 28 g65
cereale, grâu, 2 biscuiți dreptunghiulari55
fulgi de ovăz, 1 cană55
cartof copt, mediu50
alune prăjite, 28 g50
unt de arahide, 2 lingurițe50
tărâțe de grâu, 2 lingurițe45
mazăre verde, fiartă, 1/2 cană45
iaurt, 160 g45
fulgi de porumb, 1/2 cană40
fasole fiartă, 1/2 cană45
orez brun fiert, 1/2 cană40
linte gătită, 1/2 cană35
avocado, 1/2 cană piure35
fasole conservată, 1/2 cană35
germeni de grâu, 2 lingurițe35
lapte cu ciocolată, 1 cană33
banană, medie30
baton cu lapte, 50 g28
lapte, 2% grăsime, 1 cană27
pâine de grâu, 1 felie25
sultane, 1/2 cană25
pâine de grâu, 1 felie25
lapte integral, 1 cană24
budincă de ciocolată, 120 g24

Ce se întâmplă atunci când dieta nu este suficientă?

Cu o dietă perfect echilibrată, este posibil să furnizăm cantitatea potrivită de magneziu. Dar avem cu toții o dietă perfect compusă? Din diverse motive, dar nu toată lumea reușește să mențină o alimentație optimă pentru o perioadă lungă de timp. Acesta este momentul în care suplimentarea poate fi luată în considerare.

Suplimentarea cu magneziu este un tratament foarte popular deoarece magneziul lipsește din dieta unei persoane obișnuite. Din fericire, există pe piață o serie de suplimente alimentare foarte bune, cu săruri organice de magneziu bine absorbite, care nu cântăresc greu pe portofel, dar dau rezultate notabile.

Citratul de magneziu sau malatul de magneziu ar trebui să dea cele mai bune rezultate. Tauratul de magneziu și diglicinatul de magneziu au, de asemenea, o reputație bună. Complexele de mai mulți compuși organici diferiți de magneziu sunt, de asemenea, demne de luat în considerare. De asemenea, este utilă adăugarea de vitamina B6, care are potențialul de a ajuta la absorbția magneziului.

Dłoń z białymi kapsułkami na tle doniczki z kwiatami i dzbankiem z wodą

Rezumat

Statisticile arată că aprovizionarea insuficientă cu magneziu este o problemă pentru chiar mai mult de jumătate din populație. Deficitul de magneziu are multe efecte, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Monitorizați-vă alimentația pentru magneziu și asigurați-vă că includeți în mod regulat nuci și semințe, leguminoase, legume cu frunze verzi și produse din cereale integrale. Sprijiniți-vă cu un supliment de magneziu de bună calitate, dacă este necesar.

Surse: B: