Este eritritolul cel mai bun îndulcitor?

Eritritolul este un îndulcitor care aparține grupului de polioli, adică polioli (așa-numiții alcooli de zahăr). Eritritolul este aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar sub denumirea E968. Multe persoane preocupate de sănătate și siluetă cred că eritritolul este cel mai bun îndulcitor. Să aflăm dacă acesta este într-adevăr cazul.
- Eritritolul - ce este?
- Eritritolul - câte calorii are?
- Eritritol - proprietăți de promovare a sănătății
- Eritritol - utilizări
- Eritritolul - este sigur pentru sănătate?
Eritritolul - ce este?
Atunci când este utilizat ca îndulcitor, eritritolul se prezintă sub forma unei pulberi albe, cristaline și inodore care se dizolvă ușor în apă. Eritritolul poate fi obținut la scară industrială din amidon de porumb și de grâu prin hidroliză enzimatică și fermentare cu diverse specii de drojdii, inclusiv Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis și Candida magnoliae. În plus, eritritolul se găsește în mod natural în cantități mici în ciuperci și în unele fructe și produse fermentate**. **Eritritolul este conținut în produse precum piersici, pere, pepeni verzi, pepeni, struguri, ciuperci, cremă de brânză, bere, vin, sake (vin de orez) și sos de soia.
Eritritolul - câte calorii are?
Eritritolul este un îndulcitor excelent pentru oricine dorește să piardă în greutate și să mențină o greutate corporală sănătoasă pe termen lung, deoarece furnizează urme de calorii. 1 g de eritritol conține doar 0,2 kcal, în timp ce 5 g de eritritol (adică o linguriță plată) furnizează doar 1 kcal. Aceasta înseamnă că eritritolul este de 20 de ori mai puțin caloric decât zahărul de masă tradițional (1 g = 4 kcal, 5 g - linguriță plată = 20 kcal). Datorită conținutului său caloric marginal, eritritolul poate fi utilizat în siguranță de persoanele supraponderale și obeze care sunt preocupate de reducerea excesului de greutate corporală. Eritritolul este unul dintre cei mai buni și mai frecvent recomandați îndulcitori care pot fi utilizați în mod regulat atunci când se urmează o dietă de reducere.
Eritritol - proprietăți de promovare a sănătății
Ca îndulcitor, eritritolul poate fi utilizat în siguranță de pacienții cu diabet și rezistență la insulină, deoarece are un indice și o încărcătură glicemică foarte scăzute. Aceasta înseamnă că includerea regulată a eritritolului în dietă nu contribuie la o creștere semnificativă a glicemiei (zahărului) și a nivelului de insulină. Eritritolul încetinește golirea gastrică și absorbția glucozei din intestinul subțire. S-a dovedit că eritritolul utilizat de pacienții diabetici în cantitate de 20 g (4 lingurițe) zilnic timp de două săptămâni a contribuit la scăderea semnificativă a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) de la 8,5 la 7,5%.
Este un îndulcitor excelent care nu provoacă carii dentare, deoarece nu fermentează în gură și, prin urmare, nu poate fi transformat în acizi de către bacteriile care populează gura. S-a demonstrat chiar că eritritolul inhibă apariția cariilor dentare și poate fi mai eficient în acest sens decât alți alcooli de zahăr precum xilitolul și sorbitolul. Utilizarea eritritolului ca îndulcitor poate reduce acumularea plăcii bacteriene și poate inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene, cum ar fi: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus și Streptococcus sanguinis. Un studiu a arătat că utilizatorii obișnuiți de eritritol aveau o abundență mai scăzută a bacteriei cariogene Streptoccocus mutans în salivă, care este responsabilă de dezvoltarea cariilor dentare. Consumul de eritritol are un efect benefic bine documentat asupra sănătății orale atât la copii, cât și la adulți.
Există, de asemenea, indicii că eritritolul poate reduce concentrațiile circulante de grelină, hormonul foamei, și poate spori sațietatea postprandială, ceea ce este atribuit osmolalității ridicate a eritritolului comparativ cu zaharoza și alți îndulcitori nenutritivi. În plus, se indică faptul că eritritolul poate avea un efect benefic asupra funcției endoteliale vasculare la pacienții cu diabet de tip 2.
Eritritol - utilizări
Eritritolul este un îndulcitor rezistent la căldură și, prin urmare, poate fi utilizat cu succes la gătit și copt, inclusiv prăjituri, omlete, clătite, găluște, quiche-uri sau budinci. Cel mai frecvent, însă, eritritolul este utilizat acasă ca îndulcitor sănătos pentru a înlocui zahărul de masă tradițional în cafea, ceai, preparate din fructe, smoothie-uri, produse de patiserie și deserturi. În industria alimentară, eritritolul (etichetat E968 pe ambalaj) este utilizat în principal de producătorii de alimente ca îndulcitor în alimentele hipocalorice sau cu conținut redus de zahăr (de exemplu, înghețată, produse din cacao și ciocolată, produse lactate fermentate, gemuri, jeleuri, marmelade, băuturi, gumă de mestecat).
Eritritolul - este sigur pentru sănătate?
Eritritolul este un îndulcitor sigur pentru sănătatea umană, după cum demonstrează așa-numitul statut GRAS al Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA), ceea ce înseamnă că eritritolul este un compus recunoscut în general ca fiind sigur. Studiile au arătat că eritritolul nu are efecte cancerigene, mutagene sau genotoxice și, prin urmare, nu a fost stabilită nicio limită a aportului zilnic acceptabil (ADI) pentru eritritol. În plus, eritritolul nu are nici proprietăți teratogene, adică nu are efecte nocive asupra fătului, astfel încât poate fi consumat în siguranță de femeile însărcinate și care alăptează. În plus, spre deosebire de alți îndulcitori clasificați ca alcooli de zahăr (polioli precum xilitolul, sorbitolul sau lactitolul), eritritolul nu are un efect laxativ atât de puternic, astfel încât, atunci când este consumat regulat în cantități moderate, nu provoacă diaree, balonare, dureri abdominale sau gaze intestinale excesive.
Surse: Dr:
-
Mazi TA, Stanhope KL.: Eritritol: O discuție aprofundată a potențialului său de a fi o componentă dietetică benefică. Nutrienți. 2023 Jan 1;15(1):204.
-
Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR.: Eritritolul ca îndulcitor - de unde și încotro? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595.
-
Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, et al.: Efectele metabolice ale îndulcitorilor naturali xilitol și eritritol: O revizuire cuprinzătoare. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(12):1986-1998.
-
Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G, et al.: Efectul unui aport cronic de îndulcitori naturali xilitol și eritritol asupra absorbției glucozei la oamenii cu obezitate. Nutrienți. 2021 Nov 5;13(11):3950.
-
Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al: Absorbția și metabolismul îndulcitorilor naturali Eritritol și Xilitol la om: un studiu de variație a dozei. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867.

Ce proteină ar trebui să aleg pentru început?
