Scorțișoara ca condiment miraculos

Scorțișoara este un condiment bine cunoscut și apreciat, cu un gust și un miros caracteristic, care se extrage din scoarța arborelui de scorțișoară. Ca condiment, scorțișoara este utilizată nu numai în produsele de patiserie dulci, ci și în fulgii de ovăz și terciul de dimineață și în mâncărurile de prânz cu carne. Scorțișoara conține o mare varietate de substanțe bioactive care prezintă proprietăți de promovare a sănătății.
- Scorțișoară chinezească sau de Ceylon?
- Scorțișoară - valori nutriționale
- Scorțișoară - proprietăți
- Scorțișoară - de unde să cumpărați și cum să utilizați?
- Scorțișoară - contraindicații
Scorțișoară chinezească sau de Ceylon?
Scorțișoara este extrasă din scoarța diferitelor specii de arbori de scorțișoară, deși două specii sunt cele mai populare, și anume scorțișoara de Ceylon(Cinnamomum zeylanicum) și scorțișoara chinezească(Cinnamomum cassia). Scorțișoara de Ceylon provine în principal din Sri Lanka, Madagascar, Insulele Sunda, Mauritius și India. În schimb, scorțișoara chinezească, care este cel mai des disponibilă în magazinele poloneze, este cultivată în principal în sudul Chinei, precum și în Vietnam și Birmania. Scorțișoara chinezească este mult mai ieftină decât scorțișoara de Ceylon și se caracterizează printr-o aromă mai intensă și un gust ascuțit și picant mai pronunțat. În plus, scorțișoara chinezească este mai închisă la culoare, mai dură și mai aspră decât scorțișoara de Ceylon. Cu toate acestea, cea mai semnificativă diferență dintre cele două specii de scorțișoară este conținutul lor de compuși numiți cumarine, cărora li se atribuie efecte dăunătoare asupra ficatului. Ei bine, scorțișoara de Ceylon conține de aproximativ 250 de ori mai puține cumarine decât scorțișoara chinezească, motiv pentru care este cea mai recomandată ca condiment pentru diverse mâncăruri.
Scorțișoară - valori nutriționale
Scorțișoara este o sursă bună de multe substanțe diferite, cu un spectru larg de activitate biologică și farmacologică. Mulți oameni consideră scorțișoara ca fiind un condiment miraculos datorită conținutului său de polifenoli cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Printre cei mai importanți antioxidanți prezenți în scorțișoară se numără catechinele și acizii fenolici precum acidul cinamic, acidul vanilic, acidul galic, acidul cafeic, acidul protocatechuic, acidul p-coumaric, acidul siringic, acidul ferulic și acidul hidroxibenzoic. Cumarinele și cinamaldehida prezente în mod natural în scoarța arborelui de scorțișoară sunt principalele responsabile pentru gustul și mirosul scorțișoarei. Se crede că polifenolii și cinamaldehida sunt responsabile de majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale includerii regulate a scorțișoarei în dietă.
Scorțișoară - proprietăți
Scorțișoara conține o serie de compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante, care protejează organismul de efectele dăunătoare ale speciilor reactive de oxigen și pot reduce riscul de apariție a unei varietăți de boli legate de civilizație. Cercetările actuale sugerează că scorțișoara poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale, sensibilității la insulină și nivelului glucozei și lipidelor din sânge, în principal la pacienții cu tulburări metabolice. În plus, literatura de specialitate raportează că scorțișoara poate avea efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative și asupra cancerului, precum și asupra ameliorării simptomelor artritei reumatoide și a durerilor menstruale. Studiile in vitro și pe modele animale experimentale au arătat că scorțișoara prezintă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și antifungice.
Scorțișoară - de unde să cumpărați și cum să utilizați?
Ca condiment, scorțișoara este de obicei disponibilă în magazinele alimentare sub formă de pudră sau întreagă - batoane ambalate într-un plic. Din păcate, producătorii și distribuitorii nu oferă întotdeauna informații cu privire la ce grad de scorțișoară se află în pachet. Pentru marea majoritate a produselor disponibile pe piață, este vorba de cea mai ieftină scorțișoară chinezească, dar merită totuși să citiți cu atenție eticheta și eventual să întrebați producătorul sau distribuitorul înainte de a cumpăra. De asemenea, este ușor să găsiți suplimente alimentare care conțin extract de scorțișoară în farmacii și magazine online, de obicei sub formă de capsule, tablete sau pulbere. Pe de altă parte, pasionații de aromaterapie pot obține astăzi cu ușurință ulei de scorțișoară în farmacii și drogherii, care este un adaos excelent la băi și masaje. Scorțișoara ca condiment poate fi adăugată la fulgi de ovăz, terci, orez cu fructe (de exemplu, mere), deserturi sănătoase și ceaiuri încălzitoare toamna și iarna.
Scorțișoară - contraindicații
Ca condiment, scorțișoara poate fi consumată în siguranță de marea majoritate a persoanelor în cantități care nu depășesc 1 linguriță (4 g) pe zi. Cu toate acestea, persoanele care iau în mod regulat medicamente (de exemplu, antidiabetice și anticoagulante) trebuie să fie deosebit de prudente, deoarece scorțișoara utilizată ca condiment sau supliment alimentar poate interacționa cu unele medicamente, sporind efectele acestora sau cauzând posibile efecte secundare. Consumul excesiv de scorțișoară poate contribui, la unele persoane, la apariția diareei, greaței, vărsăturilor și transpirației crescute sau chiar a reacțiilor alergice (umflarea limbii sau a gingiilor și senzație de arsură în gură). Suplimentele alimentare care conțin scorțișoară trebuie utilizate numai în dozele recomandate de producător și dintr-o sursă sigură, deoarece dacă sunt consumate în cantități excesive pot provoca leziuni hepatice din cauza conținutului lor de cumarină.
Surse: K:
- Kutbi E.H., Sohouli M.H, Fatahi S., et al: Efectele benefice ale scorțișoarei în rândul pacienților cu boli metabolice: O revizuire sistematică și o meta-analiză doză-răspuns a studiilor randomizate controlate. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113-6131.
- Hadi A., Campbell M.S., Hassani B., et al: Efectul suplimentării cu scorțișoară asupra tensiunii arteriale la adulți: O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10-16.
- Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M., et al: Efectele antihipertensive ale suplimentării cu scorțișoară la adulți: O revizuire sistematică și o meta-analiză doză-răspuns a studiilor controlate randomizate. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144-3154.
- Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Eficacitatea scorțișoarei la pacienții cu diabet zaharat de tip II: Un studiu clinic controlat randomizat. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549-556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
- Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Suplimentele de scorțișoară provoacă hepatită acută? Am J Case Rep. 2015; 16: 250-254.

NEAT - activitate fizică spontană
