Tot ce trebuie să știți despre îndulcitori

Zahărul de masă este un produs format din glucoză și fructoză, care conține aproximativ 400 kcal și, în același timp, nu furnizează niciun nutrient valoros pentru organismul uman. Există o serie de îndulcitori, denumiți în mod obișnuit îndulcitori, care sunt alternative la zahăr. Să aflăm care sunt îndulcitorii utilizați în mod obișnuit ca înlocuitori ai zahărului și dacă aceștia sunt de fapt buni pentru sănătatea dumneavoastră.
Xilitolul
Xilitolul (E967), cunoscut în mod obișnuit ca zahăr de mesteacăn, este un îndulcitor natural care furnizează aproape de două ori mai multe calorii decât zahărul de masă. În plus, xilitolul are un indice glicemic scăzut (IG = 7) și, prin urmare, nu contribuie la o creștere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge după consum. Xilitolul acționează ca un bun înlocuitor al zahărului alb în dieta tuturor celor care se preocupă nu numai de reducerea grăsimii corporale excesive, ci și de schimbarea obiceiurilor lor alimentare cu unele mai favorabile sănătății. Consumul regulat de xilitol poate reduce numărul de bacterii cariogene Streptococcus mutans, a căror prezență este legată de apariția cariilor. Studiile au arătat că utilizarea unui îndulcitor natural precum xilitolul poate reduce riscul apariției cariilor dentare cu 17%. În plus, rezultatele studiilor pe modele animale experimentale au arătat că xilitolul poate crește absorbția intestinală a calciului și conținutul mineral al oaselor, ceea ce protejează împotriva modificărilor osteoporotice rezultate în urma îmbătrânirii.
Eritritolul
Un alt îndulcitor natural utilizat frecvent este eritritolul (E968), care se găsește în mod natural în cantități mici în ciuperci și în unele fructe și produse fermentate. Eritritolul este un îndulcitor excelent pentru oricine dorește să piardă în greutate și să mențină ulterior o greutate corporală sănătoasă, deoarece furnizează urme de calorii. O linguriță plată de eritritol (5 g) furnizează doar 1 kcal, ceea ce înseamnă că eritritolul este de 20 de ori mai puțin caloric decât zahărul de masă. Ca îndulcitor natural, eritritolul poate fi utilizat în siguranță de pacienții cu diabet și rezistență la insulină, deoarece are un indice glicemic și o încărcătură foarte scăzute. În plus, eritritolul este un îndulcitor care nu provoacă carii dentare, deoarece nu este fermentat în gură și, prin urmare, nu poate fi transformat în acizi de către bacteriile orale. De asemenea, s-a sugerat că eritritolul poate reduce nivelurile sanguine circulante de grelină, denumită în mod obișnuit hormonul foamei, și poate spori sațietatea postprandială, ceea ce este atribuit osmolalității ridicate a eritritolului comparativ cu zahărul de masă și alți îndulcitori.
Maltitol
Maltitolul (E965) este un îndulcitor care provine din amidon de grâu, porumb sau tapioca. Conținutul caloric al maltitolului este cu 25-40% mai mic în comparație cu zahărul de masă, astfel încât acest îndulcitor este o alegere mai bună pentru cei care urmează o dietă de scădere în greutate pentru a reduce excesul de greutate corporală. Maltitolul are, de asemenea, un indice glicemic scăzut de 35. Aceasta înseamnă că acest îndulcitor nu provoacă o creștere atât de pronunțată a nivelului de glucoză din sânge ca zahărul de masă și este o alegere mai bună pentru pacienții cu tulburări de carbohidrați. Maltitolul nu este fermentat în gură, ceea ce înseamnă că consumul său regulat ca îndulcitor nu duce la formarea plăcii bacteriene și la apariția cariilor dentare. De asemenea, este de remarcat faptul că maltitolul este un îndulcitor sigur pentru sănătatea umană, deși atunci când este consumat în cantități excesive poate provoca diaree și balonare abdominală.
Stevia
Stevia (E960) este un îndulcitor natural care este de 100 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă tradițional. Stevia nu furnizează calorii, astfel încât poate fi utilizată în mod regulat de persoanele care doresc să slăbească sau să mențină o greutate corporală sănătoasă pe termen lung. În comparație cu zahărul de masă, stevia nu provoacă carii dentare și nu crește nivelul glucozei din sânge. Din acest motiv, stevia poate fi un substitut excelent pentru zahărul alb, cu atât mai mult în cazul pacienților cu rezistență la insulină și diabet de tip 2. În plus, acest îndulcitor natural poate reduce tensiunea arterială și susține funcția hepatică, precum și poate ameliora inflamațiile la pacienții cu boli inflamatorii intestinale. Stevia nu are efecte cancerigene, genotoxice sau alergene și este considerată un îndulcitor sigur pentru sănătatea umană.
Aspartam
Aspartamul (E951) este unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali fără calorii din întreaga lume. Acest îndulcitor se caracterizează prin dulceața sa foarte ridicată și, prin urmare, este adăugat în mod obișnuit la o mare varietate de alimente, inclusiv băuturi dulci. Aspartamul este alcătuit din doi aminoacizi, și anume acidul L-aspartic și fenilalanina. Aceasta înseamnă că toate produsele care conțin acest îndulcitor nu ar trebui consumate de persoanele cu fenilcetonurie, deoarece aspartamul este o sursă de fenilalanină. Comparativ cu zahărul de masă, utilizarea aspartamului nu contribuie la creșterea nivelului de glucoză din sânge sau la apariția cariilor dentare. Cu toate acestea, de mulți ani există controverse în jurul aspartamului, care este suspectat de a avea efecte cancerigene, pro-inflamatorii și pro-oxidante, astfel încât este dificil să avem încredere 100% în acest îndulcitor.
Sucraloza
Sucraloza (E955) este un alt îndulcitor fără calorii bine cunoscut, care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Acest îndulcitor artificial nu furnizează calorii și, prin urmare, poate fi utilizat ca înlocuitor al zahărului de către oricine urmează o dietă de slăbire. Sucraloza nu contribuie la o creștere semnificativă a glicemiei și a nivelului de insulină din sânge, astfel încât poate fi utilizată cu moderație de către pacienții cu diabet și rezistență la insulină ca alternativă la zahărul de masă. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că alegeți numai îndulcitori care au de fapt 100% sucraloză în formula lor, fără maltodextrină adăugată. US Food and Drug Administration a recunoscut sucraloza ca fiind un îndulcitor sigur pentru sănătatea umană și care nu are efecte secundare negative.
Surse:
-
Iizuka K.: Este utilizarea îndulcitorilor artificiali benefică pentru pacienții cu diabet zaharat? The Advantages and Disadvantages of Artificial Sweeteners. Nutrienți. 2022 Oct 22;14(21):4446.
-
Debras C, Chazelas E, Sellem L, et al: Îndulcitorii artificiali și riscul de boli cardiovasculare: rezultate din cohorta prospectivă NutriNet-Santé. BMJ. 2022 Sep 7;378:e071204.
-
Debras C, Chazelas E, Srour B, et al: Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer: rezultate din studiul de cohortă bazat pe populație NutriNet-Santé. PLoS Med. 2022 Mar 24;19(3):e1003950.
-
Pang MD, Goossens GH, Blaak EE.: Impactul îndulcitorilor artificiali asupra controlului greutății corporale și homeostaziei glucozei. Front Nutr. 2021 Jan 7;7:598340.
-
Saraiva A, Carrascosa C, Raheem D, et al: Natural Sweeteners: The Relevance of Food Naturalness for Consumers, Food Security Aspects, Sustainability and Health Impacts. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 28;17(17):6285.

Cele mai bune tipuri de grăsimi dietetice
