Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Coenzima Q10 - ce este și care sunt proprietățile sale?

Biały słoik z napisem Q10 z tabletek na niebieskim tle
19 Jun 2024
Postat de: Łukasz Szostko Times Read: 537 comentarii: 0

Antioxidanții se bucură de o bună reputație pe măsură ce din ce în ce mai multă populație conștientizează importanța controlului stresului oxidativ. Coenzima Q10 este unul dintre cei mai interesanți și versatili antioxidanți care controlează simultan procesul de producere a energiei în mitocondrii.

Coenzima Q10 este cel mai frecvent utilizată pentru a susține sănătatea inimii, a creierului, a mușchilor și a sistemului imunitar, dar este, de asemenea, excelentă pentru sănătatea preventivă generală. În acest articol, vom explora exact ce este coenzima Q10, ce proprietăți are și cum poate ajuta suplimentarea cu aceasta. Citiți până la sfârșit!

Ce este coenzima Q10?

CoenzimaQ10 (CoQ10), cunoscută și sub denumirea de ubiquinonă, este un compus chimic organic din grupul chinonelor care se găsește în mitocondriile celulelor animale și vegetale. Endogen, acesta este produs din tirozină, iar în proces sunt implicate până la opt vitamine. Este liposolubilă și are efecte asemănătoare vitaminelor, deși nu corespunde definiției unei vitamine.

Este un antioxidant eficient. Are o funcție cheie în respirația celulară și în producerea moleculelor de energie ATP. Din acest motiv, cele mai mari concentrații de coenzima Q10 se găsesc în țesuturile cu un consum ridicat de energie, cum ar fi inima, rinichii, ficatul și mușchii. În organismul unei persoane sănătoase, conținutul total de coenzima Q10 este de obicei între 0,5 și 1,5 g.

Coenzima Q10 este un ingredient popular în suplimentele alimentare și cosmetice. Este chiar unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din lume, după uleiul de pește și multivitamine. Acest lucru nu ar trebui să vină ca o surpriză, deoarece Q10 funcționează la bază și are o tonă de proprietăți de sănătate, influențând multe afecțiuni neinfecțioase.

Tipuri de coenzima Q10

Mai sus, am scris în principal despre ubiquinonă (coenzima Q10 oxidată) ca formă primară a coenzimei Q10. Atât în organism, cât și în suplimentele alimentare, există și forma sa mai avansată, activă, ubiquinolul (coenzima Q10 redusă).

În suplimentele alimentare, ubiquinona se găsește de obicei, deoarece costul său de achiziție este mai scăzut și la multe persoane este oricum transformată în forma activă cu suficientă eficiență. Eficiența procesului de activare a coenzimei Q10 scade odată cu vârsta, astfel încât, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai mare este beneficiul pe care îl poate obține prin schimbarea ubiquinonei cu ubiquinol.

Proprietățile coenzimei Q10 pentru oameni

Este una dintre substanțele de care avem nevoie pentru a funcționa corect. Datorită acțiunii foarte versatile a coenzimei Q10 și a prezenței sale în toate țesuturile, proprietățile sale afectează literalmente întregul organism.

Efecte asupra inimii și a sistemului circulator

Inima este unul dintre principalele "depozite" de coenzima Q10. Atunci când aceasta începe să devină rară, inima este obligată să simtă acest lucru, iar noi odată cu ea. Pomparea constantă a sângelui 24/7 este o sarcină dificilă care necesită un aport energetic adecvat, iar pentru aceasta Q10 este esențială.

În numeroase publicații științifice, coenzima Q10 este identificată ca o substanță cu un mare potențial de reducere a riscului de afecțiuni cardiovasculare. Stresul oxidativ și disfuncția mitocondrială sunt factori semnificativi în patogeneza bolilor acestui sistem. Beneficiile potențiale includ, de asemenea, efecte asupra tensiunii arteriale și a leziunilor aterosclerotice. Având în vedere aceste aspecte, coenzima Q10 poate face într-adevăr mult bine.

Efecte asupra creierului și a bolilor neurodegenerative

Profilul de acțiune al coenzimei Q10 este foarte favorabil sănătății creierului și, în special, protecției acestuia împotriva diferitelor tipuri de leziuni. Numeroase studii preclinice evidențiază proprietățile neuroprotectoare ale coenzimei Q10. Creierul consumă o cantitate mare de energie - până la 20 % din necesarul de energie al organismului, deși masa sa reprezintă doar 2 % din masa corporală totală.

Rolul coenzimei Q10 în producerea ATP este inestimabil pentru creier. Efectul antioxidant este, de asemenea, foarte important, deoarece deteriorarea cauzată de radicalii liberi este un factor de risc serios pentru sistemul nervos.

Efecte asupra sistemului imunitar

Coenzima Q10 poate influența sistemul imunitar prin reglarea proceselor inflamatorii prin, printre altele

  • influențarea expresiei genelor relevante,
  • reglarea pH-ului în lizozomi,
  • acoperirea nevoilor de energie pentru activarea imunitară,
  • protejarea celulelor fagocitare de autodistrugere.

Efectul Q10 asupra imunității sportivilor, care este adesea pătată de antrenamentele frecvente, prelungite și dure, care reprezintă un stres pentru organism, este bine înțeles. Mai multe studii clinice au observat că suplimentarea cu coenzima Q10 poate susține sistemul imunitar și reduce riscul de infecții ale tractului respirator superior la persoanele antrenate intensiv.

Lekarz trzymający tabliczkę z napisem boost your immune system

Când există deficiențe de coenzima Q10?

Diferiți factori pot cauza disponibilitatea insuficientă a coenzimei Q10. Aceștia pot include genetica, vârsta înaintată și tratamentul cu statine, adică medicamente pentru scăderea colesterolului.

Statinele pot reduce concentrațiile de CoQ10 deoarece inhibitorii HMG-CoA reductazei inhibă producția de mevalonat, care nu este doar un precursor al colesterolului, ci și al coenzimei Q10. Din păcate, puține persoane implementează suplimentarea cu coenzima Q10 în timpul tratamentului cu statine, iar aceasta ar putea fi o modalitate de a reduce efectele secundare și de a menține o sănătate optimă.

Deficiențele de coQ10 au fost observate într-o varietate de afecțiuni în care stresul oxidativ joacă un rol semnificativ, cum ar fi bolile neurodegenerative, diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare.

Deficiențele de Q10 se vor manifesta cel mai puternic la nivelul organelor cu o densitate mare de mitocondrii, unde se găsește cel mai mult în mod natural. Prin urmare, deficiențele de Q10 sunt adesea însoțite de miopatii și neuropatii.

Suplimentarea cu Q10 și doza

Doza optimă pentru prevenire în majoritatea cazurilor este considerată a fi de 90-100 mg de coenzima Q10 pe zi. Cu toate acestea, în general, se utilizează doze cuprinse între 30 și 400 mg pe zi. În cazuri extreme, medicale, se folosesc protocoale cu doze mai mari, de până la 1.200 mg pe zi.

Se recomandă administrarea coenzimei după mese pentru a obține cea mai bună absorbție. Adăugarea de grăsimi în masă este, de asemenea, binevenită. Dozele zilnice mari merită împărțite în porții mai mici și luate de mai multe ori pentru a maximiza beneficiile.

Diferite forme de suplimente

Q10 poate veni într-o varietate de forme. Adesea acestea sunt capsule tari, dar există și tablete, capsule moi umplute cu grăsime sau o formă lichidă.

Coenzima Q10, în general, are, de asemenea, o stabilitate slabă și o biodisponibilitate scăzută în forma sa de bază, motiv pentru care există suplimente cu aditivi destinați să crească biodisponibilitatea sau fabricate folosind tehnologii specifice. Exemplele includ coenzima Q10 lipozomală sau adăugarea de piperină extrasă din fructul piperului negru.

Efectele secundare ale coenzimei Q10

Suplimentarea cu coenzima Q10 este considerată a fi foarte sigură. Efectele secundare grave nu sunt observate nici măcar la doze mari. La doze mega, au fost observate ocazional doar ușoare neplăceri, cum ar fi indigestia, care s-ar putea datora cantității crescute de transportor gras.

Surse de Q10 în alimentație

În cantități mici, Q10 este conținut într-un număr mare de alimente. Se găsește în multe fructe, legume și cereale în concentrații cuprinse între 1 și 10 mg pe kg.

Cele mai bogate surse de CoQ10 (10 până la 50 mg/kg) din alimentație sunt:

  • carne,
  • pește,
  • nuci,
  • anumite uleiuri.

Pentru a crește aportul de Q10 din produsele alimentare , produsele preferate vor fi organele comestibile, în special inimile și ficatul. Aceste organe animale pot conține între 30 și chiar 200 mg pe kg.

Statistic, consumăm câteva mg de coenzima Q10 în fiecare zi într-o dietă standard.

Rezumat

Coenzima Q10 este un antioxidant multifuncțional, deosebit de important pentru organele care consumă cea mai multă energie: inimă, creier, mușchi, rinichi, ficat. Acționând la nivelul mitocondriilor, asigură menținerea unei aprovizionări ușoare cu energie a celulelor, iar acesta este un parametru critic pentru sănătatea întregului organism. În suplimente, Q10 are aplicații atât în prevenția generală, cât și în susținerea organismului în afecțiuni specifice. Beneficii deosebite vor observa persoanele în vârstă, sportivii și persoanele cu boli în care a fost documentată o reducere a disponibilității coenzimei Q10.

Surse: Dr: