Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Care este diferența dintre nutriția bazată pe proteine vegetale și cea bazată pe proteine animale?

Odżywki białkowe
08 Oct 2024
Postat de: Mateusz Durbas Times Read: 891 comentarii: 0

Este clar că persoanele care fac sport în mod regulat au nevoie de cantități mai mari de proteine decât cele cu un stil de viață sedentar. Acesta este motivul pentru care mulți dintre cei care merg la sală folosesc suplimente proteice pentru a le ajuta să își îndeplinească necesarul zilnic crescut de proteine. Să aflăm ce tipuri de suplimente proteice există și cum diferă suplimentele proteice vegetale de suplimentele proteice animale.

Alimentația cu proteine animale

Dintre toate suplimentele proteice disponibile pe piață, proteina din zer este fără îndoială una dintre cele mai populare. Aceasta reprezintă aproape 20% din totalul proteinelor conținute în laptele de vacă și are o valoare biologică ridicată. Suplimentele proteice pe bază de proteine din zer au un conținut ridicat de aminoacizi esențiali (indispensabili pentru organismul uman), inclusiv trei aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA), care includ izoleucina, leucina și valina. Există trei tipuri principale de nutrient proteic din zer:

  • Concentrat de proteine dinzer (WPC) - acesta este nutrientul proteic cel mai puțin procesat și conține de obicei 70-80% proteine și cantități mici de grăsime și zahăr din lapte (lactoză).

  • Whey Protein Isolate (WPI) - este o formulă care conține 85-90% proteine și urme de lactoză și grăsimi din lapte.

  • hidrolizat de proteine din zer (Whey Protein Hydrolysate, WPH) - este cel mai scump supliment proteic, care este destinat în principal persoanelor cu alergie cunoscută la proteinele din laptele de vacă, datorită conținutului său de peptide cu lanț scurt ușor digerabile.

Alte suplimente proteice de origine animală, cum ar fi cazeina micelară (proteine din lapte de vacă), proteinele din carne de vită sau proteinele din ouă, sunt mult mai puțin populare decât proteinele din zer menționate anterior și, în special, decât WPC și WPI.

Kobieta siedząca na podłodze i pijąca shake

Suplimente proteice pe bază de plante

Interesul din ce în ce mai mare pentru o dietă vegană înseamnă că suplimentele de proteine vegetale sunt acum disponibile pe scară largă pe piața suplimentelor alimentare pentru persoanele active fizic. Suplimentele de proteine vegetale reprezintă o completare excelentă a dietei sportivilor profesioniști și a amatorilor care urmează o dietă vegană, deoarece, de obicei, este foarte dificil sau chiar nepractic să se obțină suficiente proteine doar din alimente vegetale, în special atunci când obiectivul este construirea masei musculare. Cele mai frecvent utilizate substanțe nutritive proteice vegetale includ izolatul proteic din soia, izolatul proteic din mazăre, proteina din cânepă, proteina din orez și proteina din drojdie. De asemenea, puteți găsi pe piața nutriției proteice vegetale pudră de spirulină și o varietate de amestecuri de proteine vegane, care includ proteine de floarea soarelui, proteine din semințe de dovleac, proteine din semințe de in și proteine din quinoa.

Supliment de proteine vegetale vs. proteine animale

Un supliment de proteine animale, cum ar fi proteinele din zer (WPC și WPI), de exemplu, are cea mai mare valoare biologică dintre toate proteinele care se găsesc în alimente. Acest lucru se datorează în primul rând conținutului ridicat de toți aminoacizii esențiali pentru om (inclusiv BCAA) și digestibilității și asimilabilității lor ridicate. În comparație cu proteina din zer, un supliment de proteine vegetale (de exemplu, izolatul proteic din soia) conține o cantitate semnificativ mai mică de aminoacizi esențiali per 1 g și, în special, mai puțini aminoacizi cu lanț ramificat(BCAA), și anume leucină, izoleucină și valină. Conținutul de leucină este esențial pentru stimularea sintezei proteinelor musculare. Rapoarte științifice recente indică faptul că un supliment de proteine vegetale (de exemplu, izolat proteic din soia) care conține 2 g de leucină poate duce la o creștere identică a forței și a masei musculare la persoanele care încep un antrenament regulat de forță, ca și un supliment de proteine animale (proteine din zer). Un număr din ce în ce mai mare de studii arată că un supliment de proteine vegetale poate fi eficient în ceea ce privește creșterea forței și a masei musculare în aceeași măsură ca un supliment de proteine animale atunci când este consumat în cantități care furnizează suficientă leucină.

Nutrientul proteic vegetal - cum să îi creșteți potențialul anabolic?

Cea mai ușoară modalitate de a depăși nivelurile scăzute de aminoacizi esențiali și digestibilitatea redusă este de a crește cantitatea de proteine vegetale per porție. Pentru a maximiza sinteza proteinelor musculare (MPS), merită să urmăriți un aport de 40-45 g de proteine dintr-un supliment proteic pe bază de plante pe masă, de exemplu. Atunci când se iau în considerare indicii de digestibilitate a aminoacizilor (PDCAAS și DIAAS), un nutrient proteic vegetal bazat pe izolat proteic de soia sau izolat proteic de mazăre este cea mai bună alegere pentru vegani. De asemenea, se recomandă combinarea diferitelor surse de proteine vegetale în cadrul unei singure mese pentru a crește nivelurile de aminoacizi esențiali. În plus față de aceasta, veganii pot lua în considerare suplimentarea cu leucină sau BCAA pentru a stimula procesele anabolice.

Surse: Dr: