Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Suplimente pentru toamnă - un set de suplimente esențiale

Rozsypane kapsułki
10 Oct 2024
Postat de: Mateusz Durbas Times Read: 817 comentarii: 0

Sosirea toamnei nu este doar o perioadă de culori frumoase ale frunzelor copacilor și de frunze care cad, castane și ghinde, ci și o perioadă de răceli frecvente și infecții asemănătoare gripei la oameni. Mulți oameni apelează atunci la o varietate de suplimente alimentare pentru a-și stimula sistemul imunitar, a-și îmbunătăți starea de spirit și performanțele mentale și fizice. Se așteaptă ca acest lucru să se traducă printr-o reducere a infecțiilor, a vizitelor la medic și a consumului de medicamente și a absenteismului.

Suplimente pentru toamnă - sezonul răcelilor și al gripei

Răceala este un sindrom de simptome ale tractului respirator superior care implică inflamarea membranelor mucoase ale nasului, gâtului și sinusurilor paranazale, care sunt cauzate de o infecție virală. Se consideră că răceala comună este cea mai frecventă boală umană, afectând majoritatea populației din întreaga lume de mai multe ori pe an. În țările europene, adulții au în general între două și cinci infecții pe an, în timp ce copiii au între șase și 12 răceli pe an, iar proporția infecțiilor simptomatice crește la persoanele în vârstă. Toamna și iarna sunt o perioadă de incidență mai mare a infecțiilor tractului respirator superior, episoadele de răceală durând în medie aproximativ 10 zile. Menținerea în formă a sistemului imunitar reduce incidența infecțiilor, severitatea simptomelor și durata totală a răcelii. Într-adevăr, după cum se pare, pe lângă o dietă bine compusă și variată, există câteva suplimente alimentare care pot stimula imunitatea în timpul sezonului de toamnă.

Vitamina D

Lista suplimentelor utile pentru toamnă se deschide cu vitamina D, care este în prezent cel mai des recomandată de medici și alți profesioniști din domeniul sănătății. Deficitul de vitamina D este un fenomen frecvent și cu atât mai mult toamna și iarna, când ne petrecem cea mai mare parte a zilei în interior, iar expunerea la lumina soarelui este marginală. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele cu niveluri ridicate de vitamina D în sânge prezintă un risc mai scăzut de infecții ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi răceala și gripa comună. S-a constatat că suplimentarea zilnică cu vitamina D cu 4 000 UI pe zi reduce semnificativ riscul de infecții ale tractului respirator superior. Suplimentarea regulată cu vitamina D poate proteja împotriva răcelii comune, cu cele mai mari beneficii pentru sănătate pentru pacienții cu deficit de vitamina D și pentru cei care încep să o ia la începutul toamnei pentru a asigura niveluri sanguine adecvate de vitamina D în timpul iernii. Fără îndoială, starea aprovizionării organismului cu vitamina D ar trebui monitorizată în mod regulat la pacienții adulți cu infecții frecvente ale tractului respirator superior, iar dacă se constată o deficiență, tratamentul cu vitamina D ar trebui început imediat.

Vitamina C

Un alt supliment alimentar care poate fi util în perioada de toamnă este vitamina C, bine cunoscută de toată lumea. Acest lucru se datorează faptului că, după cum se pare, vitamina C poate scurta durata infecțiilor tractului respirator superior, în special a răcelii comune. Administrarea a una până la patru grame de vitamina C pe zi poate ameliora simptomele răcelii, cum ar fi febra, frisoanele și durerile în piept. Studiile efectuate până în prezent au arătat că vitamina C a redus durata totală a unei răceli cu o medie de 8% la adulți și de 14% la copii. În plus, s-a sugerat că utilizarea vitaminei C la copii într-o doză zilnică de 1-2 g poate reduce durata unei răceli cu până la 18%. Desigur, acesta este un efect modest asupra evoluției unei răceli, dar consistent în ceea ce privește reducerea duratei și severității simptomelor răcelii. După cum spune celebrul proverb polonez, "mai bine un pește decât nimic", cu atât mai mult având în vedere costul scăzut și profilul de siguranță ridicat al vitaminei C. De asemenea, merită menționat faptul că o categorie specială de persoane care pot avea nevoie de suplimente de vitamina C sunt sportivii profesioniști și amatori care fac în mod regulat exerciții fizice de intensitate ridicată. Într-un studiu la care au participat maratoniști și schiori care se antrenează în mod regulat, s-a demonstrat că un supliment de vitamina C între 0,6 și 1,0 g pe zi a redus la jumătate riscul de a răci.

Zincul

Următorul supliment alimentar de luat în considerare în timpul sezonului de toamnă este zincul. Cercetările actuale arată că suplimentarea dietei cu zinc poate reduce durata unei răceli cu aproximativ 33%. Pacienții cu o răceală ar trebui să înceapă să ia zinc în termen de 24 de ore de la apariția primelor simptome. Suplimentarea cu zinc alimentar poate reduce riscul de apariție a infecțiilor respiratorii virale acute la populația adultă, care este puțin probabil să fie deficitară în zinc. De asemenea, s-a constatat că zincul pentru tratamentul infecțiilor virale ale tractului respirator scurtează durata simptomelor și reduce severitatea acestora până în a treia zi. În plus, rezultatele unei meta-analize recente care a implicat cinci studii cu un total de 1 398 de participanți au arătat că suplimentarea cu zinc alimentar este asociată cu o rată de mortalitate cu 43% mai scăzută la pacienții cu COVID-19, deși nu toate studiile susțin un efect benefic al zincului asupra evoluției bolii COVID-19.

Echinacea purpurea (L.) Moench

Ultimul produs care închide concomitent lista scurtă de suplimente pentru toamnă este echinacea purpurea. Utilizarea preparatelor care conțin Echinacea purpurea (L.), poate fi un tratament adjuvant pentru infecțiile tractului respirator superior. Rezultatele unei meta-analize a șase studii clinice randomizate cu un total de 2458 de participanți au arătat că extractul de Echinacea purpurea reduce riscul de recurență și de apariție a complicațiilor infecțiilor tractului respirator superior prin efectele sale antivirale, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Studiul actual sugerează că suplimentarea cu extract de Echinacea purpurea în doză de 2 400 mg pe zi pentru prevenție și de 4 000 mg pe zi pentru răceli severe pe o perioadă de patru luni se poate dovedi benefică în prevenirea și/sau tratamentul infecțiilor tractului respirator superior.

Surse: Dr:

  • Bucher A, White N.: Vitamina C în prevenirea și tratamentul
    răcelii comune. Am J Lifestyle Med. 2016 Feb 9;10(3):181-183.
  • Rondanelli M, Miccono A, Lamburghini S, et al: Self-Care for Common
    Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea.
    în trei grupuri principale de imunitate interactivă (bariere fizice, imunitate înnăscută
    și imunitate adaptivă) implicate în timpul unui episod de gripă comună
    răceli - sfaturi practice privind dozele și momentul administrării acestora
    Nutrienți/Botanice pentru a preveni sau trata răcelile comune. Evid
    Based Complement Alternat Med. 2018 Apr 29;2018:5813095.
  • Wang MX, Win SS, Pang J., și colab.: Suplimentarea cu zinc reduce durata comunei.
    Durata frigului în rândul adulților sănătoși: O revizuire sistematică a studiilor randomizate
    Trialuri controlate cu suplimentarea cu micronutrienți. Am J Trop Med
    Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.
  • Lenhart JG, Vu PT, Quackenbush K, et al: Eficacitatea unui
    supliment de micronutrienți compus asupra incidenței, duratei și
    severitatea răcelii comune: Un pilot randomizat, dublu-orb,
    controlat cu placebo. PLoS One. 2020 Aug 25;15(8):e0237491.
  • Wang MX, Gwee SXW, Pang J.: Deficitul de micronutrienți,
    Suplimentarea și noile infecții cu Coronavirus - o revizuire sistematică
    și meta-analiză. Nutrienți. 2021 Mai 10;13(5):1589.
  • Singh B, Eshaghian E, Chuang J, et al: Dieta și suplimentele alimentare
    Suplimentele dietetice atenuează rezultatele clinice în COVID-19? Nutrienți. 2022
    Mai 2;14(9):1909.