Flavonoidele vegetale în alimentație și suplimente - ce sunt acestea și care sunt proprietățile lor?

Ce face ca plantele să fie sănătoase pentru oameni? Vitaminele? Mineralele? Fibrele? Fără îndoială, dar mai există ceva - flavonoidele. Aceste substanțe naturale oferă plantelor protecție și oamenilor o multitudine de proprietăți pentru sănătate. Puterea lor înseamnă că suplimentele alimentare cu flavonoide izolate au un număr foarte mare de entuziaști, iar oamenii de știință cercetează constant potențiala lor utilizare în medicină. În acest articol, vom discuta despre ce sunt flavonoidele, cum funcționează și ce să mâncăm pentru a le furniza. Citiți până la sfârșit!
- Definiția și caracteristicile flavonoidelor
- Surse vegetale de flavonoide
- Efectele biologice și asupra sănătății ale flavonoidelor
- Utilizarea practică și suplimentarea flavonoidelor
- Flavonoidele în cosmetică și farmacologie
- Rezumat
Definiția și caracteristicile flavonoidelor
Flavonoidele sunt un grup de substanțe naturale cu o structură fenolică variabilă. Acestea sunt una dintre cele mai distinctive categorii de substanțe care se găsesc în plante. Acestea au numeroase funcții în plante, în principal de protecție. Sunt bine cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății umane.
Flavonoidele, datorită diferențelor de structură structurală, sunt împărțite în mai multe subgrupe[1], printre care
- antociani,
- chalcone,
- flavanone,
- flavone,
- flavonoli,
- izoflavone.
Din punct de vedere biologic, flavonoidele sunt metaboliți secundari care constau în principal dintr-un inel benzopironic conținând grupări fenolice sau polifenolice în diferite poziții
Până în prezent, au fost izolați și identificați peste 10 000 de compuși flavonoizi[2] Impresionant, nu-i așa?
De ce au nevoie plantele de flavonoide?
Mulți compuși flavonoizi sunt intens colorați și, în același timp, furnizează un pigment pentru a da culoare florilor sau altor părți ale plantei. În parte, ei dau și aroma florilor. Acestea sunt printre calitățile cu care flavonoidele ajută plantele să se reproducă. Ele atrag polenizatorii cu proprietățile lor, încurajându-i vizual și olfactiv.
Flavonoidele protejează plantele de o varietate de stresuri biotice și abiotice și acționează ca filtre UV unice, acționează ca molecule de semnalizare, fitoalexine, agenți de detoxifiere și compuși de apărare antimicrobiană. Ele joacă un rol în reducerea rezistenței la îngheț, a rezistenței la secetă și pot juca un rol funcțional în aclimatizarea plantelor la căldură și toleranța la îngheț. Prin urmare, acestea sunt un fel de adaptogeni interni pentru plante.
Poate v-a intrigat termenul "fitoalexină" din paragraful anterior? Ei bine, unele flavonoide chiar oferă plantelor un efect protector împotriva prădătorilor. Fitoalexinele sunt substanțe pe care plantele le produc în cantități mai mari ca răspuns la atacul agenților patogeni. Multe flavonoide au evoluat ca compuși bioactivi care interferează cu acizii nucleici sau cu proteinele și prezintă proprietăți antimicrobiene, insecticide și farmacologice[1]. Din acest motiv, unele flavonoide, deși sunt utilizate în principal de către oameni în scopuri de promovare a sănătății, au, de asemenea, aplicații potențiale în agricultură ca pesticide.
Istoria cercetării flavonoidelor
Există un număr foarte mare de publicații disponibile în bazele de date științifice cu rezultatele studiilor in vitro și in silico care implică diverse flavonoide. În prezent, din ce în ce mai multe dintre proprietățile descoperite în aceste studii preclinice sunt confirmate în studiile clinice la om. Există încă un drum lung de parcurs pentru a explora în mod cuprinzător toate posibilitățile pe care ni le oferă consumul de flavonoide, atât prin alimentația noastră zilnică, cât și prin suplimente. Cu toate acestea, este o informație care merită așteptată!
Atât pentru cercetarea științifică, cât și pentru suplimentele alimentare, majoritatea flavonoidelor sunt izolate din plante. Cu toate acestea, ne aflăm în prezent într-un stadiu în care tehnologia in vitro a permis noi descoperiri cu privire la capacitatea culturii de țesuturi celulare vegetale de a produce aceiași compuși chimici valoroși ca și plantele-mamă[1]. Progresele înregistrate în metodele de cultură a țesuturilor vegetale pentru producția de flavonoide au depășit așteptările. Ca urmare, este posibil ca oferta de flavonoide izolate de pe piață să crească semnificativ în viitorul apropiat, făcând suplimentele alimentare cu flavonoide naturale și mai accesibile. În acest fel, o proporție mai mare a populației ar putea beneficia de enormitatea proprietăților preventive și de promovare a sănătății ale acestor antioxidanți.
Surse vegetale de flavonoide
Acestea se găsesc în multe alimente, inclusiv
- fructe,
- legume
- cereale,
- scoarță,
- rădăcini
- tulpini,
- flori,
- ceai,
- vin.
În tabelul de mai jos, veți găsi informații mai detaliate despre produsele în care pot fi găsite subgrupe specifice de flavonoide
Prezența lor abundentă în ierburi, legume și fructe înseamnă că, practic, toți cei care încearcă să mențină o dietă sănătoasă beneficiază automat de numeroasele proprietăți ale flavonoidelor, fără să-și dea seama.
Extractele de plante foarte concentrate, care conțin până la 99% flavonoide, sunt utilizate în producția de suplimente alimentare.
Efectele biologice și asupra sănătății ale flavonoidelor
Potențialul flavonoidelor observat în cercetare include proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anti-mutagenice și anti-cancerigene, combinate cu capacitatea lor de a modula funcțiile enzimatice celulare cheie. Protecția împotriva virușilor și contracararea reacțiilor alergice și chiar contracararea proceselor canceroase sunt alte proprietăți care au fost observate în studii, deși acestea sunt deja mai specifice pentru anumite grupuri și reprezentanți ai flavonoidelor. Cercetările privind flavonoidele individuale oferă dovezi solide că legumele și fructele ar trebui să fie prezente în dietă cât mai mult posibil.
Graficul de mai jos prezintă proprietățile detaliate ale flavonoidelor, inclusiv mecanismele biochimice specifice.
Sursa graficului - PMID: 28620474
Proprietăți antioxidante
Celulele și țesuturile din organism sunt în permanență expuse riscului de deteriorare de către radicalii liberi și speciile reactive de oxigen. Cea mai mare amenințare este peroxidarea lipidelor, care duce la deteriorarea membranelor celulare.
Radicalii liberi și speciile reactive de oxigen sunt produse în timpul metabolismului normal al oxigenului, astfel încât producția lor zilnică este complet normală și inofensivă, cu condiția ca un echilibru să fie menținut în organism printr-un aport adecvat de antioxidanți. Aceasta include atât producția proprie a organismului de enzime antioxidante, cât și aportul de antioxidanți din alimentație, de exemplu sub formă de flavonoide.
Aproape fiecare grup de flavonoide are capacitatea de a acționa ca antioxidant. Flavonele și catechinele par a fi cele mai puternice în protejarea organismului împotriva speciilor reactive de oxigen[1]. Proprietățile antioxidante reprezintă principalul centru de interes al cercetătorilor în cercetarea flavonoidelor și stau la baza multor proprietăți de promovare a sănătății descoperite în studiile clinice.
Efecte antiinflamatorii
Inflamația acută, pe termen scurt, declanșată de un stimul specific, poate scoate organismul din mai mult de o încurcătură. Problema apare atunci când inflamația persistă pe o perioadă lungă de timp, chiar și atunci când nu este puternică. Poate fi asemănată cu menținerea sistemelor de reparații în stand-by constant, fără posibilitatea de odihnă și fără un motiv aparent pentru aceasta. Mai devreme sau mai târziu, va apărea supraîncărcarea și există tot mai multe dovezi că inflamația cronică este responsabilă de incidența uriașă a așa-numitelor "boli legate de stilul de viață".
Știm din cercetări că multe flavonoide sunt inhibitori puternici ai mai multor enzime, cum ar fi xantin oxidază (XO), ciclooxigenază (COX), lipoxigenază și fosfoinositidă 3-kinază[1]. Prin urmare, efectul antiinflamator se datorează unor mecanisme diferite, iar consumul mai multor produse care conțin flavonoide din diferite subgrupuri poate oferi un efect mai cuprinzător asupra gestionării inflamației în organism.
Efecte asupra sistemului nervos
Cercetări relativ recente privind diverși metaboliți vegetali au arătat că flavonoidele pot juca un rol-cheie în sistemele enzimatice și de receptori ale creierului. În acest fel, ele pot exercita efecte semnificative asupra sistemului nervos central, prevenind, de exemplu, neurodegenerarea asociată cu bolile Alzheimer și Parkinson. Efectele neuroprotectoare sunt influențate, printre altele, de proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale flavonoidelor menționate mai sus, dar rolul lor nu se oprește aici.
Unele flavonoide au efectul de a inhiba enzima acetilcolinesterază[1]. Aceasta este o enzimă care descompune neurotransmițătorul acetilcolină. Inhibarea sa duce la creșterea disponibilității acetilcolinei la nivelul sinapselor. Deoarece acest neurotransmițător este puternic implicat în procesele de formare a memoriei, flavonoidele au potențialul de a susține sănătatea creierului. Utilizarea flavonoidelor și a derivaților acestora în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer, care este asociată cu afectarea funcției acetilcolinei, face obiectul multor cercetări. Nu este imposibil ca, în viitor, vreun derivat flavonoid să intre cu succes pe piața farmaceutică ca tratament eficient pentru boala Alzheimer.
Efecte asupra sistemului cardiovascular
Legătura dintre consumul de flavonoide și riscul de boli cardiovasculare este foarte interesantă. Mai multe studii au arătat că persoanele care consumă cantități mari de flavonoide au un risc cu până la 18% mai mic de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare[2]. Printre altele, s-a observat că aportul de cantități mari de flavonoide reduce rigiditatea arterială. O serie de studii au furnizat, de asemenea, indicii solide ale unui efect anticoagulant.
Proprietăți antivirale și antimicrobiene
Flavonoidele sunt unul dintre instrumentele pe care le au plantele pentru a lupta împotriva agenților patogeni, astfel încât acestea pot ajuta și oamenii într-un mod similar. Unele dintre ele au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.
Quercetina, naringenina, hesperetina și catechina, printre altele, au diferite grade de activitate antivirală[1]. Acestea afectează replicarea și infectivitatea unor virusuri ARN și ADN. Quercetina și apigenina sunt printre cele mai bine studiate flavonoide cunoscute pentru activitatea antimicrobiană[1].
Utilizarea practică și suplimentarea flavonoidelor
Principalele surse de flavonoide sunt legumele și fructele, deși unele sunt furnizate cel mai ușor prin consumul specific de leguminoase, nuci sau ceai. Cu toate acestea, un aport abundent de legume și fructe garantează un aport ridicat de o varietate de flavonoide.
Cantitatea zilnică recomandată de fructe și legume este de cel puțin 400 de grame, legumele fiind mai abundente decât fructele. Cu toate acestea, efectul optim asupra sănătății se obține cu un aport de 800 de grame, iar această cantitate este recomandată de experți.
Cu toate acestea, în anumite cazuri, se poate beneficia de suplimentarea suplimentară cu flavonoide izolate. Exemple de flavonoide frecvent suplimentate sunt:
- quercetina,
- apigenină,
- rutină,
- fisetină,
- baicaleină,
- complexe de izoflavone,
- complexe antocianice.
Pentru ca suplimentarea să fie eficientă, cel mai bine este să selectați flavonoide specifice în funcție de nevoile și așteptările dumneavoastră individuale. De exemplu:
- quercetina este o alegere populară printre cei care se luptă cu alergiile și excesul de histamină,
- apigenina este utilizată de persoanele al căror scop este de a contracara îmbătrânirea,
- izoflavonele din soia sunt un supliment popular pentru femeile aflate în postmenopauză,
- antocianinele extrase din fructe de pădure au susținători printre cei care doresc să sprijine imunitatea și sănătatea creierului.
Flavonoidele în cosmetică și farmacologie
Nu doar pe cale orală, ci și prin aplicare dermică, se poate beneficia de proprietățile flavonoidelor. Unele dintre acestea sunt utilizate ca ingrediente în produsele de îngrijire a pielii, cosmetice și agenți anti-îmbătrânire. Este recomandabil să se utilizeze produse cosmetice cu o compoziție naturală și eficientă.
Farmacologia, pe de altă parte, vede o oportunitate în utilizarea scheletului chimic al unor flavonoide pentru a construi derivații acestora cu o activitate biologică și mai mare. În acest fel, oamenii de știință pot spori proprietățile naturale caracteristice flavonoidelor și pot dezvolta noi medicamente pentru utilizare în neurologie, oncologie, cardiologie și multe alte discipline medicale, printre altele.
Rezumat
Flavonoidele sunt un grup numeros de substanțe care se găsesc în plante și le oferă protecție și oportunități mai mari de creștere și reproducere. Pentru oameni, pe de altă parte, acestea oferă numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi efectele benefice asupra sistemului nervos, reducerea inflamațiilor cronice sau protecția împotriva excesului de radicali liberi. Deși în principal derivăm zilnic flavonoide din fructe și legume, în anumite cazuri suplimentarea suplimentară poate oferi beneficii suplimentare. Exemple de flavonoide populare în suplimente includ quercetina, rutina, apigenina și hesperidina.
Surse: Panche, Diwan, Panche

Cele mai bune suplimente pentru somn. Descoperiți cele mai eficiente sugestii
