Proteine izolate - totul despre ele

Suplimentele proteice se numără printre produsele populare atât în rândul sportivilor de competiție, cât și al celor de agrement, în special cu scopul de a crește masa musculară. Unul dintre cele mai populare tipuri de nutriție proteică în rândul sportivilor este izolatul proteic din zer. Să aflăm ce este izolatul proteic și beneficiile utilizării acestuia.
- Ce este un izolat proteic?
- Cum se obține izolatul proteic din zer?
- Proteine izolate - caracteristici
- Proteina izolată - care sunt beneficiile utilizării acesteia?
- Proteine izolate - pentru cine?
- Proteine izolate - contraindicații
Ce este un izolat proteic?
Whey ProteinIsolate (WPI) este un produs sub formă de pudră care are un conținut foarte ridicat de proteine de 85-90% și, în același timp, un conținut scăzut de carbohidrați (de obicei până la 1%) și grăsimi (de obicei până la 0,5%). Un supliment proteic pe bază de izolat de proteine din zer este mai scump decât concentratul de proteine din zer (WPC), din cauza conținutului mai ridicat de proteine al produsului. Izolatul de proteine din zer, pe lângă faptul că apare ca supliment proteic sub formă de pudră, este, de asemenea, adesea adăugat la produsele de nutriție sportivă, cum ar fi batoanele proteice, deserturile și shake-urile care sunt gata de consum atunci când sunt turnate peste apă sau lapte. În plus, în ultimii ani, un număr tot mai mare de producători de alimente și-au îmbogățit produsele alimentare cu izolat proteic din zer, inclusiv: cereale pentru micul dejun, iaurturi, deserturi lactate și batoane proteice.
Cum se obține izolatul proteic din zer?
Izolatul de proteine din zer se obține prin concentrarea și purificarea concentratului de proteine din zer pentru a reduce conținutul de carbohidrați (lactoză) și grăsimi din lapte al zerului. Procesul de concentrare și purificare a concentratului de proteine din zer se realizează prin metode de separare pe membrană sau prin schimb de ioni. Izolatul de proteine din zer este considerat produsul cu cea mai mare puritate și concentrație de proteine, deoarece conține cel puțin 85% proteine și, de obicei, mai puțin de 1% lactoză și grăsimi.
Proteine izolate - caracteristici
Izolatul proteic din zer se caracterizează prin conținutul ridicat de aminoacizi esențiali, inclusiv aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA), care includ leucina, izoleucina și valina. În plus, izolatul proteic din zer este o sursă bună de calciu și potasiu. O porție (30 g) de nutriție proteică pe bază de izolat proteic din zer furnizează în medie 26 g de proteine, 0,6 g de carbohidrați (zahăr din lapte) și 0,2 g de grăsimi, și aproximativ 110 kcal. Suplimentul proteic pe bază de izolat proteic din zer se caracterizează prin valoare biologică ridicată, digestibilitate ridicată și asimilare ușoară. Izolatul de proteine din zer este o opțiune excelentă pentru sportivii recreaționali și competitivi datorită conținutului ridicat de leucină și cineticii rapide de digestie și absorbție a aminoacizilor cu lanț ramificat.
Proteina izolată - care sunt beneficiile utilizării acesteia?
Suplimentele proteice (inclusiv izolatul proteic din zer) au fost clasificate de Institutul Australian de Sport în categoria A, care include numai substanțe cu efecte bine documentate în sport. Studiile arată în mod clar că utilizarea frecventă a unui supliment proteic pe bază de izolat de proteine din zer duce la creșterea masei musculare și a forței, și mai mult la persoanele care fac regulat antrenamente de forță. Izolatul proteic din zer stimulează în mod eficient sinteza proteinelor musculare scheletice (MPS), în principal datorită conținutului său ridicat de leucină și alți aminoacizi esențiali. Studiile anterioare au arătat că includerea regulată în dietă a unui supliment proteic pe bază de izolat proteic din zer are un efect pozitiv asupra compoziției corporale, stimulând creșterea masei corporale slabe și reducând simultan masa grasă, circumferința taliei și IMC, în special la persoanele care fac în mod sistematic antrenamente de forță și urmează o dietă bine echilibrată pentru o perioadă lungă de timp. În plus, utilizarea izolatului proteic din zer îmbunătățește procesele anabolice din organismul uman și accelerează semnificativ rata de regenerare post-antrenament după un antrenament intensiv de forță. În plus, suplimentarea dietei cu suplimente proteice pe bază de izolat proteic din zer poate reduce nivelul glucozei din sânge, poate suprima pofta de mâncare și crește senzația de sațietate, precum și poate contracara apariția sarcopeniei (pierderea masei musculare scheletice, a forței și a puterii odată cu înaintarea în vârstă) și poate atenua simptomele cașexiei cauzate de cancer.
Proteine izolate - pentru cine?
Proteinele izolate din zer vor funcționa bine pentru oricine se antrenează regulat la sală pentru a dezvolta masa musculară și forța și care are o nevoie crescută de proteine. Proteinele izolate din zer pot fi utilizate cu succes și de cei care doresc să piardă în greutate și să mențină un nivel ridicat de sațietate între mese. În plus, deoarece izolatul proteic din zer conține o cantitate mică de lactoză, este un produs sigur pentru toate persoanele cu intoleranță la lactoză și tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil (IBS), sindromul de supracreștere bacteriană a intestinului subțire (SIBO) și bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă). Utilizarea unui supliment proteic pe bază de izolat proteic din zer poate fi, de asemenea, extrem de utilă în regenerarea pielii, reconstrucția țesuturilor și vindecarea rănilor după intervenții chirurgicale, precum și în cazurile de malnutriție proteică și calorică asociată cu tulburări de masticație și înghițire și cu lipsa apetitului. Proteina izolată din zer poate fi utilizată sub forma unui shake clasic după antrenamentul cu greutăți, dar este perfectă și ca adaos la fulgii de ovăz sau terciul de dimineață și la un milkshake de fructe.
Proteine izolate - contraindicații
Principala contraindicație pentru utilizarea izolatului proteic din zer este o alergie cunoscută la proteinele laptelui de vacă. În plus, utilizarea regulată a unui supliment proteic pe bază de izolat de proteine din zer poate exacerba leziunile acneice de pe față și trunchi la unele persoane. Ca alternativă la izolatul proteic din zer, se poate utiliza atunci hidrolizat proteic din zer (WPH), izolat proteic din carne de vită, izolat proteic din soia sau izolat proteic din mazăre.
Surse:
-
Duarte NM, Cruz AL, Silva DC, et al: Aportul de supliment de izolat de zer și câștigurile de masă musculară la adulții tineri sănătoși atunci când sunt combinate cu antrenament de rezistență: un studiu clinic randomizat în orb (studiu pilot). J Sports Med Phys Fitness. 2020 Jan;60(1):75-84.
-
Cereda E, Turri A, Klersy C, et al: Suplimentarea cu izolat de proteine din zer îmbunătățește compoziția corporală, forța musculară și toleranța la tratament la pacienții cu cancer avansat malnutriți supuși chimioterapiei. Cancer Med. 2019 Nov; 8(16): 6923-6932.
-
Hoffman JR, Falvo MJ: Proteina - Care este cea mai bună? J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):118-30.
-
Lynch HM, Buman MP, Dickinson JM, et al: Nu există diferențe semnificative în creșterea musculară și dezvoltarea forței atunci când se consumă suplimente de soia și proteine din zer potrivite pentru leucină după un program de antrenament de rezistență de 12 săptămâni la bărbați și femei: Un studiu randomizat. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 29;17(11):3871.
-
Banaszek A, Bumm TGP, Nowotny B, et al: Efectele proteinei Whey vs. Pea asupra adaptărilor fizice după 8 săptămâni de antrenament funcțional de înaltă intensitate (HIFT): Un studiu pilot. Sport (Basel). 2019 Jan 4;7(1):12.

Tot adevărul despre metabolism
