Cromul - cum afectează organismul?

Cromul este un element chimic care poate apărea în diferite niveluri de oxidare, toți compușii săi naturali conținând elementul în al treilea nivel de oxidare. Acesta este inclus în grupul micronutrienților care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismelor vii. Cromul este un mineral care joacă un rol important în reglarea metabolismului proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, fiind totodată component al metaloenzimelor și coenzima a numeroase reacții metabolice care au loc în organismul uman.
Produse bogate în crom
Printre alimentele cu cel mai mare conținut de crom (III) se numără: cacao amăruie și preparate din cacao (în special ciocolata neagră cu un conținut ridicat de masă de cacao), gălbenușurile de ou, produsele din cereale integrale (de exemplu, pâine integrală de secară, crupe de hrișcă, orez brun), brânzeturile moi și tari (de ex. cereale cu boabe (de exemplu, pâine integrală, crupe de hrișcă, orez brun, brânzeturi moi și tari (de exemplu, brie și emmenthaler), carne (de exemplu, șuncă și costiță de porc), pește (de exemplu, somon proaspăt și afumat), nuci, legume (de exemplu, spanac, broccoli, sparanghel, fasole verde, roșii), drojdie de bere, ciuperci, ficat, stridii, midii, cafea, fructe (de exemplu, mere, portocale, banane) și anumite tipuri de vin și bere. Aminoacizii proteici precum glicina și acidul aspartic, precum și vitamina C, influențează pozitiv absorbția cromului din alimente. În schimb, zaharurile simple și mineralele precum zincul și fierul reduc absorbția acestuia din tractul gastrointestinal.
Cromul - simptome de deficiență
Se consideră că deficiențele de crom în organismul uman sunt relativ rare. Printre factorii puternici de stres fiziologic care favorizează apariția deficiențelor în organismul uman se numără în principal traumatismele, alăptarea, îmbătrânirea, efortul fizic de scurtă durată și foarte intens și o dietă necorespunzător echilibrată. Cele mai frecvente simptome ale deficitului de crom la om includ intoleranța la glucoză, rezistența la insulină, prezența glucozei în urină, tulburări de creștere, tulburări lipidice, reducerea masei corporale slabe și tulburări ale sistemului nervos.
Suplimentarea cu crom
Rezultatele unei metaanalize recente a 21 de studii clinice randomizate (RCT) cu un total de 1 316 participanți au arătat că suplimentarea cu crom într-o doză zilnică de până la 400 μg timp de până la 12 săptămâni a contribuit la scăderea în greutate (cu o medie de 0,75 kg), a indicelui de masă corporală IMC (cu o medie de 0,40 kg/m2) și a procentului de grăsime corporală (cu o medie de 0,68%) la persoanele supraponderale sau obeze.
O altă meta-analiză recentă a 28 de RCT-uri care au implicat pacienți cu diabet de tip 2 a arătat că suplimentarea cu o doză zilnică de 50 până la 1 000 μg pe o perioadă de patru până la 25 de săptămâni a dus la o reducere semnificativă a nivelurilor sanguine ale următorilor parametri studiați: glucoza de post (cu o medie de 19,0 mg/dl), insulina de post (cu o medie de 12,35 pmol/l), hemoglobina glicată - HbA1c (cu o medie de 0,71%) și indicele HOMA-IR de rezistență la insulină (cu o medie de 1,53) la subiecții diabetici. Este demn de remarcat în acest moment că nu toate studiile clinice randomizate efectuate până în prezent confirmă totuși acest efect benefic al suplimentării cu crom asupra parametrilor metabolismului glucidic în diabetul de tip 2.
Pe baza celor mai recente rapoarte științifice, s-a sugerat, de asemenea, că suplimentarea cu crom poate duce la o reducere semnificativă a valorilor tensiunii arteriale sistolice (cu o medie de 2,51 mmHg) și a valorilor tensiunii arteriale diastolice (cu o medie de 1,04 mmHg), în special la pacienții cu diabet de tip 2 și/sau boli cardiovasculare cronice, și poate determina o reducere a nivelului colesterolului sanguin total (cu o medie de 0,17 mmol/l).
Este cromul sigur?
Cromul trivalent care se găsește în majoritatea alimentelor, precum și în numeroase suplimente alimentare, este un component cu toxicitate foarte scăzută, al cărui conținut în plasma sanguină și în structurile capilare se pierde treptat cu vârsta. Necesarul de crom al organismului uman în standardele dietetice actuale pentru populația poloneză nu a fost stabilit. Cu toate acestea, se consideră că aportul sigur de crom (III) recomandat atât pentru femeile și bărbații adulți sănătoși, cât și pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, ar trebui să fie între 50 și 200 μg pe zi. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aportul nu ar trebui să fie mai mare de 250 μg pe zi.
În principiu, nu există niciun risc de supradozaj de crom (III) la persoanele care urmează un regim alimentar bine echilibrat, deoarece absorbția acestei componente din tractul gastrointestinal este relativ scăzută. Prin urmare, supraabsorbția sa în organismul uman poate apărea în principal în cazul suplimentării inadecvate a dietei. Trebuie avut în vedere faptul că poate interacționa cu fierul și, în consecință, poate împiedica legarea acestuia de transferrină, adică proteina care mediază transportul fierului în serul sanguin. Aceasta înseamnă că supraconsumul cronic de crom din suplimentele alimentare poate duce la o perturbare a metabolismului fierului în organism și, în cazuri extreme, chiar la apariția anemiei feriprive.
Surse: A:
- Piotrowska A., Pilch W., Tota Ł. et al: Biological significance of chromium
III pentru organismul uman. Medicina ocupațională 2018;69(2):211-223. - Tsang C, Taghizadeh M, Aghabagheri E, et al: O meta-analiză a
efectului suplimentării cu crom asupra indicilor antropometrici ai
subiecți cu exces de greutate sau obezitate. Clin Obes. 2019 Aug;9(4):e12313. - Asbaghi O, Fatemeh N, Mahnaz RK, et al: Efectele suplimentării cu crom
suplimentarea asupra controlului glicemic la pacienții cu diabet de tip 2:
o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor randomizate controlate
randomizate. Pharmacol Res. 2020 Nov;161:105098. - Tarrahi MJ, Tarrahi MA, Rafiee M, et al: Efectele suplimentării cu crom
suplimentelor de crom asupra profilului lipidic la om: O revizuire sistematică și
meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Pharmacol Res. 2021
Feb;164:105308. - Lari A, Fatahi S, Sohouli MH, et al: Impactul suplimentării cu crom
Suplimentarea cu crom asupra tensiunii arteriale: O revizuire sistematică și
Dose-Response Meta-analiză a studiilor randomizate controlate. Înaltă
Blood Press Cardiovasc Prev. 2021 Jul;28(4):333-342. - Zhao F, Pan D, Wang N, și colab.: Efectul suplimentării cu crom asupra.
Glucoza din sânge și nivelurile lipidelor la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Mellitus: o revizuire sistematică și o meta-analiză. Biol Trace Elem Res.
2022 Feb;200(2):516-525.

Fasole neagră - proprietăți pentru sănătate
