Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Cofeina - ce este și care sunt proprietățile sale?

Cofeina - ce este și care sunt proprietățile sale?
10 Mai 2024
Postat de: Łukasz Szostko Times Read: 880 comentarii: 0

Pentru ce ne place cafeaua? Pentru aroma sa unică și pentru... cofeină! Cofeina este responsabilă pentru toată magia care se întâmplă în creierul nostru după ce bem cafea. Mai puțină oboseală, concentrare mai bună, bună dispoziție. Dar asta nu e tot. Cofeina afectează, de asemenea, metabolismul și este chiar folosită pentru a reduce durerea. Merită să citiți mai multe despre proprietățile sale.

Ce este cofeina?

Cofeina (1,3,7-trimetilxantină) este un alcaloid purinic natural. Acestuia îi datorăm efectele energizante ale cafelei și ceaiului. Odată ingerată, aceasta este absorbită rapid și foarte eficient (aproape în întregime) din tractul gastrointestinal în sânge. Ea migrează cu ușurință către creier, penetrând bariera hematoencefalică. În organism, aceasta este metabolizată în dimetilxantine, paraxantina, teobromina și teofilina, care sunt, de asemenea, biologic active.

Cea mai utilizată substanță farmacologic activă din lume este probabil cofeina. O folosim atât în forma sa tradițională, naturală, adică sub formă de infuzii de cafea, ceai, yerba mate etc., dar și sub forma mai precisă de suplimente și medicamente cu cafeină izolată din materii prime naturale sau sintetizată în laborator. Suplimentele alimentare folosesc de obicei cafeină anhidră de până la 200 mg per porție.

Proprietățile cofeinei pentru oameni

Nu se poate trece cu vederea faptul că cafeina este una dintre cele mai bine studiate substanțe din lume. În bazele de date științifice sunt disponibile un număr foarte mare de studii pe oameni și meta-analize privind efectele cafeinei asupra sănătății umane. Știm exact nu numai ce este cofeina, ci și cum ne afectează biochimia și sănătatea generală.

Inhibarea oboselii

Pentru această proprietate iubim cofeina! Este agentul de primă alegere atunci când somnolența ne sâcâie și nu ne putem permite să tragem un pui de somn.

Dar care este motivul pentru această proprietate? Ei bine, cofeina este structural foarte asemănătoare cu adenozina. Similaritatea este atât de strânsă încât cofeina din creier se atașează de receptorii adenozinei. Odată ce o face, blochează acești receptori, iar adenozina nu se mai poate atașa la ei și nu mai poate produce acțiunea de care este responsabilă. Iar aceasta este responsabilă, printre altele, de senzația de oboseală. Astfel, cofeina nu permite adenozinei să ne inducă somnolența.

Acțiunea de mai sus este principalul, dar nu singurul, mecanism de acțiune al cafeinei. Aceasta influențează, de asemenea, comportamentul mai multor alți neurotransmițători care au un efect stimulator asupra sistemului nervos. În funcție de doză , cofeina poate nu numai să reducă oboseala, ci chiar să ofere un plus de energie.

Îmbunătățirea concentrării

Aceasta este o mare proprietate a cafeinei și a cafelei. Poate că beneficiați de ele și în timp ce lucrați sau studiați. Pur și simplu funcționează!

Efectele cofeinei asupra funcției cognitive au fost studiate amănunțit în numeroase experimente pe animale și studii clinice pe oameni. Efectele pro-cognitive ale cafeinei pot fi explicate în principal prin aceste trei mecanisme de acțiune

  1. antagonismul receptorilor de adenozină, în special în sistemul nervos central;
  2. mobilizarea depozitelor intracelulare de calciu;
  3. inhibarea enzimei fosfodiesterază.

Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că efectul asupra concentrării se observă cel mai bine la persoanele care iau zilnic cantități destul de mici de cofeină sau care nu o utilizează. Consumul ad hoc garantează cel mai puternic efect asupra concentrării și clarității mentale. Deși în ceea ce privește efectul asupra memoriei, rezultatele studiilor sunt mixte, efectul de creștere a vigilenței, a concentrării și de scădere a oboselii este greu de contestat.

Efecte asupra metabolismului și pierderii în greutate

Știți care este cel mai popular ingredient din arzătoarele de grăsimi? Cofeina. Există multe indicii că cafeina stimulează mai multe mecanisme pentru a facilita pierderea în greutate.

Lipoliza, sau eliberarea energiei stocate în grăsimile stocate, este afectată de cafeină prin inhibarea enzimelor PDE. Astfel, cafeina inhibă descompunerea AMPc în celule. AMPc stimulează lipoliza prin declanșarea activității lipazei sensibile la hormoni (HSL) și joacă un rol important în acțiunea adrenalinei. Acest mecanism necesită doze relativ mari, motiv pentru care producătorii de arzătoare de grăsimi nu cruță de obicei cofeina în ele.

Un aspect important al efectului cofeinei, care este greu de contestat, este reducerea oboselii și creșterea activității care rezultă în mod natural. Pe măsură ce pleoapele devin mai ușoare și somnolența se lasă, există o șansă mai mare de a te ridica și de a face ceva. O creștere a NEAT (adică a activității fizice fără exerciții) este un factor important în creșterea ratei metabolice și a cheltuielilor energetice. Cu cât ardem mai multe calorii în timpul activităților zilnice, cu atât pierderea în greutate este mai ușoară.

Efect analgezic

Cofeina este utilizată în multe analgezice. Cu toate acestea, atunci nu se găsește niciodată singură, ci întotdeauna în compania unei alte substanțe analgezice. În acest caz, cafeina oferă sprijin ingredientului principal al medicamentului, ajutând la absorbția și acțiunea acestuia. Aceasta permite analgezicelor să acționeze cu până la 40% mai eficient. Este cel mai bine documentată pentru durerile de cap și migrene.

Cât de multă cofeină are cafeaua?

Cafeaua preparată conține 56-100 mg de cofeină per 100 ml de băutură.

Cu toate acestea, conținutul de cafeină al cafelei este foarte variabil și depinde de o serie de factori. Printre altele, contează specia boabelor, măcinarea grosieră și modul în care cafeaua este preparată.

Alte surse de cofeină - care în loc de cafea?

Sursele naturale de cofeină includ:

  • Yerba mate
  • ceaiul
  • guarana
  • cacao
  • Ilex guayusa
  • nuci de cola

Cafeina este, de asemenea, desigur, un ingredient major în băuturile energizante. În mod mai puțin evident, se află și în formula unor băuturi îndulcite populare precum cola (de diferite mărci) sau Mountain Dew.

Interesant: Substanțe precum "teina" din ceai sau "matina" din yerba mate sunt identice cu "cafeina" din cafea. Aceste denumiri sunt diferențiate de originea substanței, dar în toate cazurile este vorba exact de același alcaloid.

Ce cantități de cofeină sunt sigure?

Pe baza datelor analizate, s-a ajuns la concluzia că, pentru oamenii adulți sănătoși, consumul de cafeină de până la 400 mg pe zi nu este asociat cu efecte adverse în ceea ce privește toxicitatea generală, efectele asupra sistemului cardiovascular, efectele asupra sănătății oaselor și metabolismului calciului (cu un aport adecvat de calciu), modificările comportamentale, incidența crescută a cancerului și efectele asupra fertilității masculine.

Pragul dozei sigure scade în diverse cazuri specifice. Femeile însărcinate, de exemplu, în mod ideal, nu ar trebui să consume mai mult de 200 mg de cofeină pe zi pentru a nu afecta negativ dezvoltarea fătului. O scădere a pragului poate apărea, de asemenea, în cazul utilizării de medicamente care interacționează cu cafeina, al insuficienței renale sau al tendinței unei persoane de a metaboliza lent cafeina.

Doza letală de cafeină

Decesul cauzat de consumul excesiv de cofeină este extrem de rar și doar câteva cazuri au fost raportate în literatura de specialitate. Doza letală unică pentru un adult a fost estimată la 10 grame. Acestea fiind spuse, este demn de remarcat faptul că există un caz cunoscut de deces după consumul a 6,5 grame de cofeină, dar, pe de altă parte, a fost raportată și supraviețuirea unui pacient care ar fi consumat 24 de grame de cofeină.

Surse: Dr: