Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Câteva cuvinte despre uleiul de nucă de cocos

Kokos i słoik z olejem kokosowym
09 Oct 2024
Postat de: Mateusz Durbas Times Read: 514 comentarii: 0

Până de curând, uleiul de cocos era văzut ca un superaliment căruia i se atribuiau beneficii pentru sănătate. Mulți oameni încă folosesc uleiul de cocos pentru prăjire și prepararea gustărilor dulci sănătoase și pentru îngrijirea pielii. Așadar, să aflăm ce proprietăți are uleiul de nucă de cocos și dacă merită să îl folosim.

Uleiul de cocos - compoziție

Uleiul de cocos este o grăsime comestibilă populară în întreaga lume, care este extrasă din pulpa nucilor de cocos coapte. Uleiul de cocos este format din 82% acizi grași saturați, 6% acizi grași mononesaturați (acid oleic) și 2% acizi grași polinesaturați (acid linolenic). Dintre acizii grași saturați predominanți în uleiul de cocos, aproape jumătate sunt acid lauric, iar restul sunt acid miristic (până la 21%), acid palmitic (aproape 10%), acid stearic (peste 3%) și acizi grași cu lanț scurt.

Uleiul de cocos - tipuri și proprietăți

Există două tipuri principale de ulei de cocos, și anume uleiul de copra (pulpa uscată a semințelor de palmier de cocos) și uleiul virgin de cocos. Ambele tipuri de ulei de cocos au un profil similar de acizi grași. Uleiul de cocos virgin conține cantități mai mari de bacterii lactice (în special Lactobacillus plantarum și Lactobacillus paracasei) și substanțe bioactive cu proprietăți antioxidante bine documentate. Acestea includ vitamina E și compuși polifenolici. Atunci când este aplicat local, uleiul de cocos nerafinat poate prezenta proprietăți antimicrobiene datorită conținutului său de bacterii lactice care produc bacteriocine, substanțe cu efect bactericid.

Uleiul de cocos - unde poate fi găsit?

Uleiul de cocos este disponibil în prezent atât în supermarketurile mari, cât și în magazinele alimentare mai mici. În magazine, putem găsi uleiul de cocos rafinat, mai ieftin, adică fără gustul și mirosul specific de nucă de cocos, și uleiul de cocos nerafinat, presat la rece (extravirgin), mai scump, care se caracterizează prin gustul și mirosul natural de nucă de cocos. Uleiul de cocos se găsește, de asemenea, în alimente precum laptele praf modificat pentru copii, margarina moale (pentru ungerea pe pâine), biscuiți, napolitane, batoane, praline, ciocolată umplută, bomboane, sosuri cremoase pentru mâncăruri, creme pentru ungerea pe pâine și echivalenți vegani ai brânzei tradiționale fabricate din lapte de vacă sau alte ungulate. Producătorii de alimente apelează din ce în ce mai mult la uleiul de cocos pentru a înlocui uleiul de palmier nesănătos.

Uleiul de cocos - este bun pentru inimă?

Includerea frecventă a uleiului de cocos în alimentație poate contribui la apariția bolilor cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de cocos se caracterizează prin conținutul său ridicat de acizi grași saturați, care cresc nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută LDL (așa-numitul colesterol rău) din sânge. Concentrațiile cronice ridicate de lipoproteine din fracțiunea LDL sunt o cauză fundamentală a aterosclerozei vaselor de sânge. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sunt responsabile de transportul colesterolului de la ficat la pereții arteriali și pot provoca obstrucție vasculară și inflamație locală. Studiile arată clar că uleiul de cocos crește semnificativ colesterolul total, colesterolul fracțiunii LDL și colesterolul fracțiunii HDL, comparativ cu alte uleiuri vegetale (de exemplu, ulei de rapiță, floarea-soarelui, șofrănel, măsline).

Stetoskop z tabliczką z napisem cholesterol

Cu ce să înlocuim uleiul de cocos în dietă?

Potrivit Societății Americane de Cardiologie, uleiul de cocos nu ar trebui să fie considerat o grăsime vegetală sănătoasă, cu efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge. Toate persoanele cu niveluri ridicate de colesterol total și colesterol fracționat LDL în sânge ar trebui să renunțe la consumul de ulei de cocos în favoarea uleiului de măsline extravirgin, a uleiului de canola presat la rece, a uleiului de avocado, a margarinei moi de bună calitate, a humusului, a avocadoului și a nucilor, migdalelor, semințelor și sâmburilor nesărați și neîndulciți.

Uleiul de cocos poate fi benefic pentru sănătatea pielii și a părului

Există dovezi că aplicarea topică a uleiului de cocos poate juca un rol important în prevenirea și tratarea dermatitei atopice (DA). Uleiul de cocos are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și antifungice și, prin urmare, poate reduce severitatea dermatitei atopice și îmbunătăți starea pielii. De asemenea, s-a sugerat că uleiul de cocos aplicat local poate proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV) într-o anumită măsură. În plus, uleiul de cocos poate preveni deteriorarea părului cauzată de pierderea proteinelor în timpul tratamentelor de îngrijire a părului și de expunerea cronică la UV. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe cercetări pentru a confirma efectele benefice ale uleiului de cocos asupra părului și a pielii.

Uleiul de cocos poate preveni apariția cariilor dentare

Literatura de specialitate raportează că clătirea gurii cu ulei de cocos poate contribui la îmbunătățirea sănătății orale și poate proteja împotriva apariției cariilor dentare. Pentru a face acest lucru, se recomandă dizolvarea unei linguri de ulei de cocos nerafinat (virgin) în gură și aspirarea timp de 15 minute, distribuindu-l în toată gura. După acest timp, scuipați uleiul de nucă de cocos în coșul de gunoi.

Surse: A:

  • Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V, et al: Tropical Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta Analyses. Nutrienți. 2021 Mai 4; 13(5): 1549.
  • Teng M, Zhao YJ, Khoo AL, et al: Impactul consumului de ulei de nucă de cocos asupra sănătății cardiovasculare: o revizuire sistematică și o meta-analiză. Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
  • Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM.: Efectul consumului de ulei de nucă de cocos asupra factorilor de risc cardiovascular: O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice. Circulation. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
  • Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D., et al: Consumul de ulei și bolile cardiovasculare: O revizuire Umbrella a evaluărilor sistematice și a metaanalizelor. Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4(Suppl 2): 571.
  • Wallace TC.: Efectele asupra sănătății ale uleiului de nucă de cocos - o revizuire narativă a dovezilor actuale. J Am Coll Nutr. 2019 Feb; 38(2): 97-107.
  • Sacks FM.: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? Circulation. 2020 Mar 10;141(10):815-817.
  • Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P, et al: Efectele asupra sănătății ale uleiului de nucă de cocos: Rezumatul dovezilor din revizuirile sistematice și meta-analiza studiilor intervenționale. Diabet Metab Syndr. Mar-Apr 2021; 15(2): 549-555.