Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Vitamina E - acțiune și proprietăți

Litera E wyłożona z tabletek
09 Oct 2024
Postat de: Mateusz Durbas Times Read: 583 comentarii: 0

Vitamina E este un grup de opt compuși organici liposolubili (tocoferoli și tocotrienoli), care sunt denumiți vitamina tinereții. Vitamina E este un nutrient important pentru buna funcționare a organismului uman, deoarece acționează ca un antioxidant puternic și ca regulator al multor procese metabolice. Corpul uman nu poate produce vitamina E pe cont propriu, astfel încât aceasta trebuie să fie furnizată prin alimentație.

Ce funcții are vitamina E în corpul uman?

Mulți oameni se întreabă ce proprietăți prezintă vitamina E și ce efect are suplimentarea acesteia asupra organismului uman. Se pare că vitamina E este un antioxidant binecunoscut care neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi, datorită cărora poate reduce riscul de apariție a unei varietăți de boli civilizaționale, inclusiv boli cardiovasculare (de exemplu, arterioscleroză, boli coronariene), boli neurodegenerative (bolile Alzheimer și Parkinson), cancer (de exemplu, cancer pulmonar, cancer mamar) și boli oftalmologice (cataractă). În plus, vitamina E asigură buna funcționare a organelor de reproducere masculine și feminine și a celulelor sistemului imunitar și reglează semnalizarea intercelulară. Vitamina E are un efect benefic asupra fertilității masculine prin creșterea concentrației spermei și îmbunătățirea motilității spermei. De asemenea, vitamina E previne deteriorarea vaselor de sânge, inhibă acumularea trombocitelor și protejează acizii grași polinesaturați de oxidare. În plus, vitamina E are un efect benefic asupra pielii, deoarece încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, îmbunătățește alimentarea cu sânge a acesteia și întărește țesutul conjunctiv din care este alcătuit dermul.

Necesarul de vitamina E

Necesarul de vitamina E depinde de caracteristicile individuale precum vârsta, sexul și starea fiziologică, precum și de modificările funcționale ale tractului gastrointestinal. În plus, necesarul de vitamina E este influențat de tipul de alimente consumate, inclusiv de aportul de alte vitamine antioxidante și de tipul de grăsimi consumate. Standardele poloneze pentru vitamina E, stabilite la nivelul aportului adecvat (AI), indică faptul că bărbații adulți ar trebui să furnizeze 10 mg de echivalent α-tocoferol în fiecare zi, iar femeile adulte 8 mg. Numai în timpul sarcinii și alăptării femeile ar trebui să furnizeze o cantitate mai mare de vitamina E, respectiv 10 mg și 11 mg echivalent α-tocoferol.

Vitamina E - surse alimentare

Vitamina E se găsește atât în produsele vegetale, cât și în cele animale. Principalele sale surse alimentare sunt uleiurile vegetale, nucile, semințele, semințele, produsele cerealiere, carnea, peștele, laptele și produsele lactate și unele legume și fructe. Printre produsele care conțin cele mai mari cantități de vitamina E se numără

  • grăsimile vegetale, de ex. uleiurile (de ex.: floarea-soarelui, șofrănel,
    rapiță, germeni de grâu, ulei de măsline), margarina moale,
    unt.
  • nuci, de ex. migdale, alune, nuci, arahide.
  • semințe și semințe, de exemplu semințe de floarea soarelui, semințe de susan, semințe de dovleac.
  • produse cerealiere, de exemplu tărâțe de grâu, fulgi de ovăz, pâine integrală.
  • legume și fructe, de ex.: spanac, varză kale, broccoli, varză creață,
    pătrunjel, ardei, avocado, afine.

Ziarna i produkty bogate w witaminę E

Deficitul de vitamina E

Datorită faptului că vitamina E se găsește în mod obișnuit într-o mare varietate de alimente, deficitul de vitamina E rezultat dintr-o dietă puțin variată este relativ rar. Unul dintre principalii factori care pot duce de fapt la deficiența de vitamina E este absorbția intestinală deficitară a grăsimilor. În special, pacienții cu fibroză chistică, sindrom de intestin scurt, colestază (afectarea scurgerii bilei de la ficat la duoden) și insuficiență pancreatică exocrină prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina E. Deficitul de vitamina E poate provoca anemie hemolitică, tulburări de vedere, tulburări de coordonare și echilibru, pierderea senzației proprioceptive, abolirea parțială a reflexelor, tulburări de vorbire și formarea de cheaguri de sânge și embolii din cauza afectării agregării plachetare.

Vitamina E - efecte ale excesului

Excesul se întâlnește foarte rar și numai la administrarea de suplimente de vitamina E. De asemenea, se caracterizează printr-o toxicitate scăzută, deoarece organismul uman are mecanisme bine dezvoltate pentru a preveni acumularea sa excesivă. Un exces de vitamina E poate apărea atunci când se depășește în mod repetat nivelul maxim admisibil de aport, care este de 300 mg pe zi pentru adulți. În schimb, 2.000 mg pe zi de vitamina E este considerat un aport zilnic toxic. Excesul de vitamina E duce la inhibarea agregării plachetare și poate provoca hemoragii. Prin urmare, administrarea de doze mari de vitamina E în asociere cu anticoagulante sau medicamente antiplachetare poate crește riscul de sângerare, în special dacă aportul de vitamina K este scăzut. Dozele mari de vitamina E pot crește, de asemenea, riscul de apariție a insuficienței cardiace și a accidentului vascular cerebral hemoragic. În plus, s-a sugerat că excesul de vitamina E poate reduce eficacitatea radioterapiei și chimioterapiei la pacienții cu cancer.

Surse: dr:

  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Nutrition standards for the Polish population and their application. Institutul Național de Sănătate Publică - Institutul Național de Igienă, 2020.
  • Chen G, Wang J, Hong X, et al: Consumul de vitamina E dietetică ar putea reduce riscul de cancer pulmonar: dovezi dintr-o meta-analiză. Int J Clin Exp Med. 2015 Apr 15;8(4):6631-7.
  • Abner EL, Schmitt FA, Mendiondo MS, et al: Vitamina E și mortalitatea din toate cauzele: o meta-analiză. Curr Aging Sci. 2011 Jul;4(2):158-70.
  • Schürks M, Glynn RJ, Rist PM, et al: Efectele vitaminei E asupra subtipurilor de accident vascular cerebral: meta-analiză a studiilor controlate randomizate. BMJ. 2010 Nov 4;341:c5702.