Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Zinc - proprietăți, simptome de deficiență, suplimente

Produkty zawierające cynk: mięso, łosoś, orzechy i inne
09 Mai 2024
Postat de: Łukasz Szostko Times Read: 601 comentarii: 0

Zincul este un element chimic esențial pentru buna funcționare a multor sisteme din organism. Este deosebit de important pentru sistemul nervos, precum și pentru sistemele imunitar și circulator. De asemenea, este o componentă importantă a enzimelor care reglează metabolismul proteinelor și al grăsimilor și care poate cauza probleme de sănătate precum: anemie, probleme ale sistemului nervos.

Zinc - proprietăți

Zincul este un oligoelement esențial pentru om, fiind parte a peste 300 de enzime. Este implicat în metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor și în metabolismul energetic. Este esențial pentru sinteza proteinelor, producerea hormonilor (testosteron, insulină, tiroxină - T4), menținerea stabilității membranelor celulare, funcționarea glandelor sexuale și funcționarea normală a sistemului nervos central. De asemenea, este implicată în metabolismul alcoolului, metabolismul vitaminei A, apărarea imunitară a organismului, percepția gustului și a mirosului și comunicarea intercelulară. Este important de reținut că organismul uman nu are capacitatea de a stoca rezerve de zinc, de unde și importanța unui aport regulat al acestui micronutrient prin alimentație.

Zincul - care sunt standardele?

În conformitate cu standardele dietetice actuale pentru populația poloneză, elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică - Institutul Național de Igienă, doza zilnică recomandată (RDA) pentru zinc este următoarea

  • Sugari în vârstă de până la 6 luni - 2 mg (AI - nivel de aport adecvat),
  • Sugari cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 luni - 3 mg,
  • Copii între 1 și 3 ani - 3 mg,
  • Copii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani - 5 mg,
  • Băieți și fete între 10 și 12 ani - 8 mg,
  • Fete cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani - 9 mg,
  • Băieți cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani - 11 mg,
  • Bărbați cu vârsta de 19 ani și peste - 11 mg,
  • Femei cu vârsta de 19 ani și peste - 8 mg,
  • Femei gravide cu vârsta de până la 19 ani - 12 mg,
  • Femei gravide cu vârsta de peste 19 ani - 11 mg,
  • Femei care alăptează până la vârsta de 19 ani - 13 mg,
  • Femei care alăptează cu vârsta de peste 19 ani - 12 mg.

Alimente bogate în zinc

Foods exceptionally rich in zinc include: seafood (e.g. lobster, oysters, crabs), liver, pumpkin seeds, bitter cocoa and cocoa preparations (e.g. bitter chocolate with a high cocoa mass content), rennet cheeses (e.g. Gouda and Emmentaler cheese), coarse cereal products (e.g.grâu de ovăz, hrișcă, pâine integrală de secară, muesli, tărâțe și germeni de grâu), drojdie de panificație, nuci, migdale, semințe (de exemplu, semințe de in, semințe de floarea soarelui), semințe de dovleac, ouă, carne (de exemplu, carne de vită, de porc, de miel, de pasăre) și leguminoase uscate. Este demn de remarcat faptul că zincul este mult mai bine absorbit de organism din produsele animale decât din produsele vegetale, care sunt caracterizate de fitați care reduc biodisponibilitatea zincului. Alți nutrienți care au un impact negativ asupra absorbției sunt: acidul oxalic, fierul non-haem, cuprul și unele fracțiuni de fibre alimentare (de exemplu, ligninele insolubile). Componentele cu un efect pozitiv asupra absorbției din tractul gastrointestinal includ proteinele animale, anumiți aminoacizi (de exemplu, asparagina) și acizii organici (de exemplu, citric, malic).

Simptomele deficitului de zinc

În cazul în care dieta este variată și bine echilibrată, aportul zilnic mediu de zinc este cuprins între 10 și 20 mg, ceea ce, în conformitate cu standardele dietetice actuale pentru populația poloneză, nu prezintă un risc major în ceea ce privește deficitul sau excesul acestui micronutrient. Cu toate acestea, atunci când regimul alimentar este pentru o perioadă prelungită extrem de restrictiv, sărac în calorii și/sau bazat pe alimente cu valoare nutritivă scăzută, aportul zilnic de zinc din alimentație poate fi insuficient pentru a satisface nevoile organismului. Cele mai frecvente simptome ale deficienței la adulți includ leziuni ale pielii, căderea părului, afectarea vindecării rănilor, afectarea simțului mirosului și gustului, scăderea imunității, orbirea nocturnă și atrofia glandei timus și a ganglionilor limfatici.

Suplimente de zinc

Cercetările actuale arată că suplimentarea cu zinc alimentar poate reduce durata unei răceli cu aproximativ 33%. Pacienții cu o răceală ar trebui să înceapă să ia acest element în termen de 24 de ore de la apariția primelor simptome. Există unele dovezi care sugerează că suplimentele alimentare îmbogățite cu zinc pot reduce riscul de apariție a infecțiilor respiratorii virale acute la o populație adultă care este puțin probabil să fie deficitară în zinc. De asemenea, s-a constatat că zincul utilizat pentru tratarea infecțiilor virale ale tractului respirator scurtează durata simptomelor și reduce severitatea acestora până în a treia zi. În plus, rezultatele unei meta-analize recente care a implicat cinci studii cu un total de 1 398 de participanți au arătat că suplimentarea cu zinc alimentar a fost asociată cu o rată de mortalitate cu 43% mai scăzută la pacienții cu COVID-19. Cu toate acestea, nu toate studiile efectuate până în prezent demonstrează în mod concludent un efect pozitiv al zincului asupra cursului său. Interesant, există, de asemenea, unele indicii că suplimentele alimentare îmbogățite cu zinc pot contribui la pierderea moderată în greutate la persoanele supraponderale și obeze fără comorbidități.

Suplimente de zinc - cele mai biodisponibile forme

Zincul din preparatele medicamentoase și suplimentele alimentare se găsește cel mai adesea sub formă de citrat, gluconat sau oxid. Cele mai biodisponibile forme sunt gluconatul și citratul, în timp ce oxidul de zinc este doar puțin biodisponibil. Dacă este necesar un supliment alimentar suplimentar, cel mai bine este să se apeleze la un preparat înregistrat ca medicament fără prescripție medicală (OTC), deoarece producătorii de medicamente sunt obligați să demonstreze eficacitatea și/sau profilul de siguranță al acestora înainte de comercializare.

Surse: A:

  • Sanna A., Firinu D., Zavattari P., et al: Zinc Status and
    Autoimunity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrienți. 2018
    Jan 11;10(1):68.
  • Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R., et al: Suplimentarea cu zinc îmbunătățește managementul greutății corporale, biomarkerii inflamatori și rezistența la insulină la persoanele cu obezitate: un studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2; 11: 101.
  • Abdollahi S, Toupchian O, Jayedi A, et al: Suplimentarea cu zinc și greutatea corporală: O revizuire sistematică și o meta-analiză doză-răspuns a studiilor controlate randomizate. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):398-411.
  • Wang MX, Win SS, Pang J., et al: Suplimentarea cu zinc reduce durata răcelii comune în rândul adulților sănătoși: O revizuire sistematică a studiilor controlate randomizate cu suplimentarea micronutrienților. Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Standarde nutriționale pentru populația poloneză și aplicarea acestora. Institutul Național de Sănătate Publică - Institutul Național de Igienă, 2020.
  • Hunter J, Arentz S, Goldenberg J, et al: Zinc pentru prevenirea sau tratamentul infecțiilor virale acute ale tractului respirator la adulți: o revizuire sistematică rapidă și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate. BMJ Open. 2021 Nov 2;11(11):e047474.
  • Tabatabaeizadeh SA.: Suplimentarea cu zinc și mortalitatea COVID-19: o meta-analiză. Eur J Med Res. 2022 May 23;27(1):70.