Vitamina B1 și sistemul circulator - care sunt relațiile?

Prima dintre vitaminele B - tiamina. Se ascunde oarecum în umbra unor vedete precum acidul folic și B12, dar nu este mai puțin importantă pentru sănătatea noastră. Contribuie mult la metabolismul energetic, la funcția inimii și la sistemul nervos, deci nu trebuie uitată. Aflați cum funcționează vitamina B1, cum afectează sistemul circulator și în ce alimente să o căutați.
- Ce este vitamina B1?
- Vitamina B1 pentru sistemul circulator
- Deficitul de vitamina B1
- Surse naturale de vitamina B1 în alimente
Ce este vitamina B1?
Vitamina B1 este tiamina(eng. thiamine) și a fost descoperită încă din 1911. Este una dintre vitaminele solubile incluse în complexul de vitamine B. Bolile asociate cu deficiența sa au fost observate încă din secolul al X-lea în China, ceea ce se datora regimului alimentar specific acestei națiuni, cu o proporție ridicată de orez rafinat. Structura exactă a tiaminei a fost identificată în 1933, iar prima sa sinteză a fost realizată în 1936. Cercetarea tiaminei are o istorie îndelungată, aceasta fiind una dintre primele vitamine descoperite vreodată.
Odată asimilată, tiamina se transformă în organism în forma sa activă, pirofosfat de tiamină (TPP). În calitate de coenzimă, aceasta participă la catabolismul carbohidraților și aminoacizilor. Proprietățile practice ale vitaminei B1 sunt în principal menținerea
- funcționarea normală a inimii,
- metabolismului energetic,
- funcționarea eficientă a sistemului nervos,
- funcțiilor psihologice normale.
În suplimente vedem vitamina B1 în principal sub două forme:
- mononitrat de tiamină,
- clorhidrat de tiamină.
În Polonia, doza zilnică permisă de tiamină în suplimentele alimentare este de 100 mg, dar în studiile clinice au fost adesea utilizate doze mai mari din punct de vedere terapeutic.
Vitamina B1 pentru sistemul circulator
Deficitul de tiamină nu este doar un simptom comun la pacienții cu boli cardiovasculare, ci poate juca și un rol în dezvoltarea și prognosticul acestor afecțiuni. Screeningul pentru deficitul de tiamină merită luat în considerare la pacienții cu boli cardiovasculare. Includerea suplimentării cu vitamina B1 la pacienți și la cei cu risc poate fi o opțiune foarte utilă.
În esență, tiamina ajută inima să funcționeze corect, o deficiență ducând la o acțiune accelerată și chiar la creșterea dimensiunii inimii. Știm cu toții cât de important este acest organ, așa că nu merită să neglijăm un aport adecvat de tiamină în dieta zilnică.
Se cunosc multe despre efectele benefice ale tiaminei asupra tulburărilor care preced apariția aterosclerozei. Raporturile lipidografice perturbate (prea mult LDL, nu suficient HDL), inflamația vasculară și afectarea funcției endoteliale - toate aceste procese sunt dependente de disponibilitatea tiaminei și pot fi susținute prin suplimentarea sau creșterea cantității din dietă.
Vitamina B1 are, de asemenea, un efect marcat asupra circulației sanguine cerebrale. Se știe că aceasta îmbunătățește starea pacienților după un accident vascular cerebral ischemic. În acest context, mecanismele de acțiune nu sunt încă complet înțelese, dar este probabil ca efectul tiaminei asupra funcției endoteliale din creier să joace un rol important.
Disponibilitatea insuficientă a tiaminei favorizează tulburările metabolice care sunt strâns legate de disfuncțiile circulatorii. Acestea sunt în principal disfuncții în producția de insulină și metabolismul zahărului, cu un risc crescut de diabet și obezitate.
Deficitul de vitamina B1
Deficitul de tiamină produce în principal simptome neurologice. Deficiențele severe ale acestei vitamine duc la boala beri-beri, în care apar anomalii ale funcției celulelor nervoase și musculare. Simptomele includ slăbiciune generală și dureri corporale, precum și tulburări circulatorii.
Un factor puternic de predispoziție pentru deficitul de tiamină este abuzul de alcool. Aceasta duce la psihoza lui Korsakov sau encefalopatia lui Vernicky. Un alt factor comun care crește riscul este utilizarea diureticelor.
Deficitul de tiamină crește riscul unei mari varietăți de boli cardiovasculare, dislipidemie, vasculită cronică, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, obezitate, diabet de tip I și II, depresie.
Surse naturale de vitamina B1 în alimente
Surse alimentare abundente de tiamină sunt: produsele cerealiere, carnea (vită și porc), nucile și semințele, drojdia.
Pe de altă parte, orezul rafinat, făina de grâu rafinată, laptele, legumele și fructele sunt sărace în tiamină.
Merită amintit faptul că tratamentul termic intensiv degenerează tiamina conținută în alimente.
Surse: A:

Biohacking - o tendință în optimizarea sănătății
