Berberina - proprietăți și efecte asupra metabolismului zahărului

Nivelul ridicat de zahăr și rezistența la insulină nu sunt o glumă. Atunci când acestea nu sunt diagnosticate la timp și nu se iau măsuri adecvate, există un risc serios de progresie către diabetul de tip II. Berberina are proprietăți de scădere a glicemiei și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. În reglarea nivelului de zahăr, aceasta poate fi de mare ajutor!
- Berberina - ce este?
- Beneficiile berberinei în tulburările metabolismului glucozei
- Berberina vs metformin
- Dozajul de berberină în suplimente
Berberina - ce este?
Berberina este un alcaloid vegetal, extras în principal din Berberis comun(Berberis vulgaris), dar este prezent în mai multe specii diferite de plante. Atât Berberis vulgaris, cât și alte plante bogate în berberină au o lungă istorie (până la 3 000 de ani!) de utilizare terapeutică în medicina populară ayurvedică, iraniană și chineză. În China, planta este vândută ca medicament OTC, iar în Europa și SUA poate fi utilizată sub formă de suplimente alimentare încapsulate.
Prezentare generală a proprietăților berberinei
Studiile preclinice arată proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale berberinei. În modelele animale, aceasta și-a evidențiat efectele neuroprotectoare și de protecție cardiovasculară. La om, efectele sale de scădere a lipidelor și de creștere a sensibilității la insulină au fost clar demonstrate în numeroase studii clinice randomizate. În plus, dovezi clinice preliminare sugerează capacitatea plantei de a reduce inflamația endotelială, îmbunătățind sănătatea vaselor de sânge, chiar și la pacienții deja afectați de boli cardiovasculare. Pe baza acestor dovezi, cercetătorii sugerează utilizarea potențială a berberinei în contracararea tulburărilor cardiometabolice cronice.
Beneficiile berberinei în tulburările metabolismului glucozei
Utilizarea în cazurile de rezistență la insulină sau diabet de tip II a fost analizată în numeroase studii științifice. Capacitatea de a regla glicemia este, de asemenea, cel mai mare atu al berberinei și principalul motiv pentru utilizarea sa în suplimente.
În corpul uman, absorbția glucozei de către țesuturile periferice este declanșată de două căi principale: una dependentă de semnalizarea insulinei și una activată de exercițiu. Cercetătorii arată că berberina îmbunătățește ambele căi de semnalizare, îmbunătățind sensibilitatea celulară la insulină și imitând parțial efectele activității fizice. Un beneficiu suplimentar este capacitatea sa de a inhiba absorbția glucozei în intestin, ceea ce o face eficientă în scăderea glicemiei, acționând în mai multe moduri.
Proprietățile antioxidante sunt, de asemenea, valoroase, deoarece în diabetul de tip II, stresul oxidativ este foarte puternic și generează o mulțime de daune. Excesul de radicali liberi poate deteriora, printre altele, celulele β ale pancreasului și poate afecta producția de insulină. Radicalii liberi oxidativi au fost, de asemenea, legați de un risc crescut de a dezvolta nefropatie, neuropatie și retinopatie în diabet. Reducerea stresului oxidativ de către berberină protejează pancreasul, precum și mitocondriile din alte țesuturi, promovând astfel metabolismul energetic.
Berberina vs metformin
Planta este recunoscută drept echivalentul natural și fără prescripție medicală al metforminului. Există mult adevăr în acest lucru, deoarece au mecanisme de acțiune foarte asemănătoare și chiar doze similare. Atât metformina, cât și berberina sunt activatori AMPK.
Într-un studiu clinic, berberina a demonstrat o eficacitate în scăderea glicemiei la post și a hemoglobinei glicozilate HbA1C (un indicator care arată nivelurile de glucoză pe o perioadă mai lungă de timp) similară cu metforminul și rosiglitazona.
În practica medicală, metforminul este utilizat deoarece este cel disponibil ca medicament în farmaciile noastre. Berberina, datorită disponibilității sale ușoare, este de obicei inclusă singură în suplimente atunci când o evaluare subiectivă a stării metabolismului zahărului nu determină încă o vizită medicală, dar sugerează deja punerea în aplicare a unor măsuri preventive.
Berberina este, de asemenea, apreciată pentru originea sa naturală și pentru efectul său ușor perceput uneori asupra îmbunătățirii dispoziției.
Dozajul de berberină în suplimente
Cele mai populare capsule și tablete au 300-500 mg de berberină pe capsulă. Aceasta este de obicei berberina HCl. Dozele de 900-1500 mg pe zi sunt considerate doza optimă pentru problemele de gestionare a glucozei. Este recomandabil să împărțiți acest lucru în 2 sau 3 porții pe parcursul zilei și să utilizați cu mesele principale care conțin cea mai mare cantitate de carbohidrați.
Efectele secundare ale berberinei
Cea mai mare contraindicație pentru utilizarea berberinei este hipoglicemia. Suplimentarea ar putea provoca atunci scăderi și mai mari ale glicemiei. În afară de aceasta, berberina este de obicei bine tolerată, iar posibilele efecte secundare ar putea include greață sau probleme digestive.
Surse: Dr:
- Cicero AF, Baggioni A. Berberina și rolul său în bolile cronice. Adv Exp Med Biol. 2016;928:27-45. doi: 10.1007/978-3-319-41334-1_2. PMID: 27671811.
- Zhang H, Wei J, Xue R, Wu JD, Zhao W, Wang ZZ, Wang SK, Zhou ZX, Song DQ, Wang YM, Pan HN, Kong WJ, Jiang JD. Berberina scade glicemia la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 prin creșterea expresiei receptorului de insulină. Metabolism. 2010 Feb;59(2):285-92. doi: 10.1016/j.metabol.2009.07.029. Epub 2009 Oct 1. PMID: 19800084.

Bacopa Monnieri - un nootropic natural pentru memorie
