Totul despre uleiul MCT

Uleiul MCT este un supliment alimentar de interes pentru cei care doresc să piardă în greutate, precum și pentru sportivii profesioniști și amatori. Studiile au arătat că uleiul MCT este un produs cu un spectru larg de efecte și aplicații. Așadar, să aflăm ce este uleiul MCT și ce proprietăți prezintă.
- Uleiul MCT - ce este?
- Uleiul MCT - proprietăți
- Cum afectează uleiul MCT nivelul colesterolului?
- Uleiul MCT ajută la scăderea în greutate?
- Îmbunătățește uleiul MCT funcția cognitivă?
- Uleiul MCT - cum se administrează?
Uleiul MCT - ce este?
Uleiul MCT este un produs care a fost disponibil pe piața poloneză a suplimentelor alimentare de mulți ani. După cum sugerează și numele, uleiul MCT conține trigliceride cu lanț mediu (MCT), care sunt grăsimi saturate formate din acizi grași cu 6-10 atomi de carbon în lanțul acil. Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) nu sunt distribuite pe scară largă în alimente și se găsesc în mod natural, în cantități limitate, numai în grăsimile din produsele lactate (unt și brânzeturi integrale) și în uleiurile tropicale, cum ar fi uleiul de cocos și uleiul de palmier. Uleiul MCT constă din următorii acizi grași, care sunt denumiți în mod obișnuit acizi grași cu lanț mediu (MCFA):
-
Acid caproic (C6:0),
-
acid caprilic (C8:0),
-
acid capric (C10:0).
Este acceptat faptul că acidul lauric cu 12 carbon este, de asemenea, considerat un acid gras cu lanț mediu, dar, de fapt, prezintă proprietăți intermediare între acizii grași cu lanț mediu și cei cu lanț lung. Din acest motiv, acesta nu este considerat un AGCM.
Uleiul MCT - proprietăți
Studiile au arătat că consumul de trigliceride cu lanț mediu conținute în uleiul MCT poate fi mai sățios decât consumul de trigliceride cu lanț lung, promovând astfel o reducere a aportului de energie din alimente. De asemenea, s-a sugerat că uleiul MCT, pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, poate reduce riscul de apariție a sindromului metabolic și a obezității abdominale și poate atenua inflamația. Uleiul MCT poate, de asemenea, să scadă nivelul glicemiei și să reducă rezistența țesuturilor la insulină la pacienții supraponderali și cu diabet de tip 2. În plus, studiile pe modele animale experimentale au arătat că uleiul MCT ajută la menținerea unei aptitudini fizice ridicate și a performanțelor în timpul exercițiilor fizice la temperaturi ambientale ridicate. Acizii grași cu lanț mediu conținuți în uleiul MCT nu stimulează eliberarea de lipază pancreatică și bilă, ci difuzează pasiv în celulele epiteliale intestinale, astfel încât sunt absorbiți mult mai rapid decât acizii grași cu lanț lung și la o rată similară glucozei. Prin urmare, uleiul MCT este utilizat în sprijinul tratamentului bolilor hepatice și pancreatice și al tulburărilor de absorbție intestinală, care sunt adesea însoțite de diaree grasă.
Cum afectează uleiul MCT nivelul colesterolului?
Este bine cunoscut faptul că proporția ridicată de acizi grași saturați din dieta umană contribuie la creșterea concentrațiilor de colesterol total și de lipoproteine cu densitate scăzută LDL (așa-numitul colesterol "rău") din sânge. Cu toate acestea, se pare că uleiul MCT, care constă în acizi grași saturați cu lanț mediu (6:0-10:0), nu are un efect semnificativ asupra concentrațiilor sanguine de colesterol total, colesterol din fracțiunea LDL sau colesterol din fracțiunea HDL**. Cu toate acestea, uleiul MCT determină o ușoară creștere a nivelului seric de trigliceride. Cu toate acestea, merită menționat faptul că este probabil ca uleiul MCT să crească colesterolul total și colesterolul fracțiunii LDL în comparație cu un produs format în principal din acizi grași nesaturați (de exemplu, ulei de măsline sau ulei de rapiță), scăzându-le în același timp în comparație cu alimentele care conțin cantități mari de acizi grași saturați cu lanț mai lung.
Uleiul MCT ajută la scăderea în greutate?
S-a sugerat că uleiul MCT poate favoriza echilibrul energetic negativ și pierderea în greutate prin creșterea cheltuielilor energetice și îmbunătățirea oxidării acizilor grași. Rezultatele unei meta-analize a 13 studii clinice controlate și randomizate (RCT) care au implicat 749 de persoane au arătat că, în comparație cu trigliceridele cu lanț lung (>10 atomi de carbon), MCT au redus greutatea corporală (-0,51 kg), circumferința taliei (-1,46 cm), circumferința șoldului (-0,79 cm), grăsimea corporală totală (-0,39%) și grăsimea subcutanată totală (-0,46%) și grăsimea viscerală (-0,55%) la adulți. Înlocuirea trigliceridelor cu lanț lung cu ulei MCT în dietă are potențialul de a duce la o pierdere modestă în greutate și la îmbunătățirea compoziției corporale, fără efecte adverse asupra profilului lipidic sanguin.
Îmbunătățește uleiul MCT funcția cognitivă?
S-a demonstrat că suplimentarea cu ulei MCT poate contribui la creșterea nivelului de corpuri cetonice circulante în sânge, ceea ce duce la creșterea metabolismului energetic cerebral. Există unele indicii că suplimentarea dietei cu ulei MCT poate fi benefică pentru funcția cognitivă, și chiar mai mult la pacienții cu boala Alzheimer ușoară până la moderată.
Uleiul MCT - cum se administrează?
Comercializat ca supliment alimentar, uleiul MCT este, de obicei, o combinație de acid caprilic (50-80%) și acid caprilic (20-50%), care sunt derivate din ulei de cocos sau ulei de palmier. Deși nu este încă pe deplin clar ce doză zilnică este necesară pentru a obține beneficiile potențiale pentru sănătate ale suplimentării cu ulei MCT, majoritatea studiilor efectuate au utilizat între 1 și 5 linguri (15-74 ml) pe zi. Cel mai bine este să împărțiți această doză zilnică de ulei MCT în mai multe porții mai mici pe parcursul zilei. În prezent, uleiul MCT nu are un nivel superior de consum tolerabil (UL) clar definit, dar se sugerează totuși să nu se depășească 4-7 linguri (60-100 ml) pe zi. La unele persoane, utilizarea uleiului MCT poate provoca efecte secundare ușoare, cum ar fi greață, vărsături, diaree și tulburări de stomac. Acest lucru poate fi evitat prin începerea cu doze mici de ulei MCT, cum ar fi 1 linguriță (5 ml), și creșterea lentă a aportului zilnic dacă este bine tolerat.
Surse: Dr:
-
St-Onge MP, Bosarge A, Goree LL, et al: Consumul de ulei de trigliceride cu lanț mediu ca parte a unei diete de pierdere în greutate nu duce la un profil metabolic advers în comparație cu uleiul de măsline. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):547-52.
-
Wang Y, Liu Z, Han Y, et al: Trigliceridele cu lanț mediu sporesc rezistența la efort prin creșterea biogenezei și metabolismului mitocondrial. PLoS One. 2018 Feb 8; 13(2): e0191182.
-
Juby AG, Blackburn TE, Mager DR.: Utilizarea uleiului de trigliceride cu lanț mediu (MCT) la subiecții cu boala Alzheimer: Un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, crossover, cu o extensie deschisă. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Mar 14;8(1):e12259.
-
Maher T, Clegg ME.: O revizuire sistematică și o meta-analiză a efectelor trigliceridelor cu lanț mediu asupra sațietății acute și a aportului alimentar. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):636-648.
-
McKenzie KM, Lee CM, Mijatovic J, et al: Ulei de trigliceride cu lanț mediu și lipide sanguine: O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor randomizate. J Nutr. 2021 Oct 1;151(10):2949-2956.
-
Mumme K, Stonehouse W.: Efectele trigliceridelor cu lanț mediu asupra pierderii în greutate și compoziției corporale: o meta-analiză a studiilor controlate randomizate. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-263.
-
Castro CB, Dias CB, Hillebrandt H, et al: Acizi grași cu lanț mediu pentru prevenirea sau tratamentul bolii Alzheimer: o revizuire sistematică și o meta-analiză. Nutr Rev. 2023 Jan 12;nuac104.

Începutul în sala de sport - cum încep?
