Totul despre glutamină

Glutamina este un aminoacid endogen care este produs în mod natural în corpul uman. Cu toate acestea, în anumite situații, glutamina devine un aminoacid condiționat esențial (relativ exogen) pentru om. Este vorba în principal de perioadele de catabolism muscular crescut, care apar în cazul cancerului, al arsurilor grave și al imobilizării prelungite după traumatisme fizice sau intervenții chirurgicale.
- Glutamina - ce funcții are în organism?
- Glutamina - efecte asupra intestinului
- Glutamina - poate fi utilă pentru sportivi?
- Glutamina - alte beneficii pentru sănătate
- Glutamina - cum se utilizează?
Glutamina - ce funcții are în organism?
Glutamina este aminoacidul care se găsește în organismul uman în cele mai mari cantități și reprezintă aproximativ 60% din totalul aminoacizilor liberi. Sursa de glutamină din organismul nostru este 60% producție internă, în timp ce restul de 40% provine din alimentație și din descompunerea proteinelor celulare. Glutamina este implicată în sinteza proteinelor, purinelor, pirimidinelor, glucozei, ureei, glutationului, altor aminoacizi și în menținerea echilibrului acido-bazic. În plus, glutamina este un compus important pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Glutamina susține proliferarea limfocitelor T și B și activitatea metabolică a neutrofilelor, monocitelor și macrofagelor și stimulează producerea anumitor citokine.
Glutamina - efecte asupra intestinului
Glutamina este combustibilul preferat al enterocitelor, adică al celulelor epiteliale intestinale care determină cele mai importante funcții ale intestinului subțire, respectiv digestia și asimilarea finală a nutrienților. În plus, glutamina este un material energetic important pentru celulele cu diviziune rapidă ale sistemului imunitar, și anume limfocitele, monocitele și macrofagele. Glutamina protejează mucoasa intestinală de atrofie (pierdere), întărește mecanismele imunitare ale organismului și previne translocarea bacteriilor prin mucoasa intestinală. În plus, glutamina joacă un rol cheie în buna funcționare a sistemului imunitar gastrointestinal (GALT), prevenind atrofia vilozităților intestinului subțire. Deficitul de glutamină poate contribui la deteriorarea mucoasei intestinului subțire, cu consecința negativă a creșterii permeabilității peretelui intestinal, care facilitează trecerea toxinelor sau a bacteriilor patogene în țesuturi.
Glutamina - poate fi utilă pentru sportivi?
Efortul fizic intens, și cu atât mai mult pe timp de caniculă, favorizează apariția stresului termic, care poate duce la deteriorarea joncțiunilor strânse dintre celulele epiteliale intestinale care asigură integritatea barierei intestinale. Consecințele negative ale acestei situații includ compromiterea integrității barierei intestinale și un risc crescut de translocare a bacteriilor și endotoxinelor din tractul gastrointestinal. Translocarea bacteriilor și a endotoxinelor din lumenul intestinal în fluxul sanguin crește producția de citokine proinflamatorii și determină simptome gastrointestinale precum diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și senzația de revărsare a intestinelor. S-a demonstrat că glutamina reduce permeabilitatea intestinală care rezultă din activitățile sportive intense și ameliorează disconfortul gastrointestinal persistent la sportivii de anduranță. De asemenea, s-a sugerat că suplimentarea cu glutamină crește sinteza glicogenului muscular și scade concentrațiile anumitor markeri ai leziunilor musculare scheletice, în special atunci când este administrată pe o perioadă îndelungată de timp (minimum 5 zile).
Glutamina - alte beneficii pentru sănătate
Studiile au arătat că suplimentarea cu glutamină contribuie la îmbunătățirea echilibrului de azot (adică reduce descompunerea proteinelor) și a stării nutriționale a organismului, la ameliorarea inflamației (scăderea nivelului IL-6, TNF-ɑ, proteinei C reactive din sânge) și la creșterea imunității la pacienții grav bolnavi. Glutamina are un efect benefic asupra funcționării sistemului imunitar, contribuind la reducerea incidenței complicațiilor postoperatorii și a infecțiilor, precum și la reducerea riscului de mortalitate și a duratei de spitalizare. Principalul beneficiu al glutaminei este de a îmbunătăți rezultatul traumatismelor, arsurilor și leziunilor grave. Glutamina reduce incidența bolilor infecțioase la adulții supuși unei intervenții chirurgicale abdominale pentru peritonită (infecție a cavității abdominale). În plus, la persoanele supuse radioterapiei pentru cancer de cap și gât, glutamina poate reduce severitatea mucozitei orale și reduce utilizarea analgezicelor opioide. S-a sugerat, de asemenea, că glutamina poate ameliora simptomele caracteristice sindromului intestinului iritabil (IBS) atunci când este utilizată împreună cu o dietă săracă în FODMAP.
Glutamina - cum se utilizează?
În scopuri terapeutice, glutamina este de obicei recomandată la o doză de 5 g pe zi. Această doză zilnică de glutamină pare să fie pe deplin suficientă pentru a susține funcționarea normală a tractului gastrointestinal și a sistemului imunitar și pentru a atenua posibila deficiență relativă de glutamină observată în perioada postoperatorie, la pacienții cu cașexie oncologică și arsuri grave și la cei cu un aport scăzut cronic de proteine alimentare. Dozele mai mari de glutamină sunt în prezent descurajate din cauza unei posibile creșteri excesive a nivelului de amoniac seric.
Surse: M:
-
McRae M.P.: Therapeutic benefits of glutamine: An umbrella review of meta-analyses. Biomed Rep. 2017 mai; 6(5): 576-584.
-
Legault Z., Bagnall N., Kimmerly D.S.: Influența suplimentării orale a L-Glutaminei asupra recuperării forței musculare și a durerii după exercițiul excentric de extensie unilaterală a genunchiului. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26.
-
Zuhl M.N., Lanphere K.R., Kravitz L. și colab.: Efectele suplimentării orale cu glutamină asupra permeabilității gastrointestinale induse de exercițiu și asupra expresiei proteinelor de joncțiune strânsă. J Appl Physiol (1985). 2014 Jan 15;116(2):183-91.
-
Zuhl M., Dokladny K., Mermier C. și colab.: Efectele suplimentării acute cu glutamină orală asupra permeabilității gastrointestinale induse de exercițiu și a expresiei proteinelor de șoc termic în celulele mononucleare din sângele periferic. Cell Stress Chaperones. 2015 Jan;20(1):85-93.
-
Cruzat V, Macedo Rogero M, Noel Keane K, et al: Glutamina: Metabolismul și funcția imună, suplimentarea și traducerea clinică. Nutrienți. 2018 Oct 23;10(11):1564.
-
Coqueiro AY, Rogero MM, Tirapegui J.: Glutamina ca aminoacid anti-fatiga în nutriția sportivă. Nutrienți. 2019 Apr 17; 11(4):863.
-
Kędziora S, Słotwiński R, Dąbrowska A.: Tratamentul nutrițional cu conținut de glutamină în conformitate cu recomandările Societății Europene de Nutriție Clinică și Metabolism (ESPEN). Gastroenterological Review 2010; 5 (5): 258-265.

Stretching - de ce merită?
