Seleniu - proprietăți, surse, deficiență, exces

Seleniul este un mineral care este esențial pentru buna funcționare a organismului uman. Din acest motiv, seleniul este un ingredient frecvent în suplimentele alimentare, care vizează îmbunătățirea stării psihofizice generale și a bunăstării, precum și prevenirea apariției multor boli cunoscute sub denumirea de boli ale civilizației. Prin urmare, să aflăm ce proprietăți de promovare a sănătății prezintă seleniul și care pot fi riscurile deficienței sau excesului de seleniu.
- Seleniu - proprietăți
- Seleniu - surse alimentare
- Cerințe de seleniu
- Deficitul de seleniu
- Seleniu - exces
Seleniu - proprietăți
Seleniul joacă un rol important în metabolismul celular și în funcționarea normală a glandei tiroide. Seleniul face parte din glutation peroxidază, o enzimă antioxidantă care protejează membranele celulare de deteriorarea radicalilor liberi**. Seleniul acționează ca un antioxidant care protejează organismul uman de stresul oxidativ și poate preveni dezvoltarea bolilor cauzate de radicalii liberi, inclusiv: bolile cardiovasculare, cancerul și bolile neurodegenerative (în special boala Alzheimer).
S-a demonstrat că seleniul are proprietăți anticancerigene și, prin urmare, poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer. S-a demonstrat că seleniul protejează celulele de efectele nocive ale speciilor reactive de oxigen, reduce capacitatea compușilor cancerigeni de a induce mutații și inhibă diviziunea celulelor canceroase, precum și de a împiedica răspândirea acestora în țesuturile organismului. În plus, seleniul crește imunitatea organismului, susține tratamentul malnutriției protein-energetice și protejează împotriva intoxicației cu metale grele (inclusiv cadmiu, plumb, mercur, arsenic și taliu).
În plus, literatura de specialitate raportează că suplimentarea cu seleniu poate reduce mortalitatea generală cu 14% și poate reduce durata spitalizării în rândul pacienților grav bolnavi. Suplimentarea cu seleniu poate contribui, de asemenea, la o reducere semnificativă a indicelui HOMA-B (care evaluează funcția celulelor beta ale insulelor pancreatice) și la o creștere a indicelui de sensibilitate la insulină QUICKI. Consumul de seleniu poate duce, de asemenea, la o ușoară reducere a nivelurilor sanguine de colesterol total, trigliceride și lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL). De asemenea, s-a demonstrat că seleniul, atunci când este utilizat în combinație cu alți antioxidanți, poate reduce riscul de deces din cauze cardiovasculare cu 23% și riscul de mortalitate din orice cauză cu 10%. Seleniul poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra fertilității masculine, deoarece crește volumul ejaculatului și concentrația spermei și îmbunătățește motilitatea și morfologia spermei.
Seleniu - surse alimentare
Principalele surse alimentare de seleniu din dieta umană sunt organele comestibile (în special rinichii), peștele (de exemplu somonul, heringul, tonul, plătica, codul), crustaceele, carnea, ouăle, laptele și produsele lactate (în special brânza). Conținutul de seleniu din lapte, produse lactate (de exemplu, iaurt, kefir, lapte bătut, brânză) și ouă depinde în mare măsură de conținutul său în hrana animalelor. În plus, seleniul se găsește în produse vegetale precum nucile de Brazilia, crupele de hrișcă, cacao amară, orez, usturoi, ciuperci, nuci și leguminoase uscate (de exemplu, mazăre, linte, soia). Absorbția seleniului din alimente este sporită de proteine, metionină, vitamine antioxidante (A, C și E) și alți antioxidanți alimentari. În schimb, absorbția seleniului din tractul gastrointestinal este redusă de aportul scăzut de proteine, de prezența metalelor grele și de conținutul ridicat de sulf alimentar. Seleniul găsit în alimente sub formă de selenometionină are o biodisponibilitate ridicată de peste 90%.
Cerințe de seleniu
Necesarul zilnic de seleniu la nivelul dozei zilnice recomandate (RDA) la femeile și bărbații adulți este de 55 µg. În cazul femeilor însărcinate, necesarul de seleniu crește la 60 µg pe zi, din cauza necesității de a proteja nevoile fătului în curs de dezvoltare. În mod similar, femeile care alăptează trebuie să furnizeze mai mult seleniu - 70 µg pe zi pentru a suplimenta cantitatea acestui mineral important care se găsește în laptele matern.
Deficitul de seleniu
O dietă dezechilibrată, extrem de săracă în carne, pește, fructe de mare, lapte, produse lactate, ouă și leguminoase poate favoriza deficitul de seleniu. Persoanele cu fenilcetonurie și insuficiență renală cronică, precum și veganii și vegetarienii, sunt deosebit de expuse riscului de deficit de seleniu. Cele mai cunoscute efecte secundare negative ale deficitului cronic de seleniu sunt cardiomiopatia juvenilă (boala Keshan) și distrofia cartilajului articular (boala Kashin-Back). Deficitul de seleniu poate crește mortalitatea prin boli cardiovasculare și cancer și poate provoca cretinism la copii. Concentrațiile scăzute de seleniu sunt adesea întâlnite în bolile vasculare, tulburările autoimune, pancreatita acută, fibroza chistică, retinopatie, depresie și pacienții cu SIDA.
Seleniu - exces
Seleniul în exces poate fi toxic pentru om. Au fost raportate cazuri fatale de toxicitate după ingestia accidentală de seleniu în cantități de un gram. Cu toate acestea, toxicitatea cronică a seleniului numită selenoză poate apărea atunci când doze mai mici de seleniu sunt consumate pe o perioadă lungă de timp. Cele mai frecvente simptome ale excesului de seleniu (toxicitate cronică) includ fragilitatea și pierderea unghiilor și căderea părului, precum și depresie, vacilări emoționale, nervozitate, afecțiuni gastrointestinale, erupții cutanate, miros de usturoi în respirație, hiperhidroză și tulburări neurologice.
Surse: Dr:
-
Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL, et al: Seleniu, antioxidanți, boli cardiovasculare și mortalitate din toate cauzele: o revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1642-1652.
-
Zhang JW, Lin Y, Liu YM, et al: Consumul excesiv de seleniu este asociat cu microalbuminuria la femei, dar nu și la bărbați în rândul adulților cu obezitate: Rezultate din NHANES 2009-2018. Front Nutr. 2023 Jan 25;10:1043395.
-
Zhao Y, Yang M, Mao Z, et al: Rezultatele clinice ale suplimentării cu seleniu la pacienții în stare critică: O meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Medicină (Baltimore). 2019 mai; 98(20): e15473.
-
Mahdavi Gorabi A, Hasani M, Djalalinia S, et al: Efectul suplimentării cu seleniu asupra indicilor glicemici: o meta-analiză a studiilor controlate randomizate. J Diabetes Metab Disord. 2019 Jul 4; 18(2): 349-362.
-
Hasani M, Djalalinia S, Sharifi F, et al: Efectul suplimentării cu seleniu asupra profilului lipidic: O revizuire sistematică și o meta-analiză. Horm Metab Res. 2018 Oct;50(10):715-727.

Cele mai bune suplimente pentru recuperare
