Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Probioticele - cum afectează ele organismul?

Grafika przedstawiająca probiotyki w żołądku
10 Oct 2024
Postat de: Mateusz Durbas Times Read: 733 comentarii: 0

Accentul pus pe importanța microbiotei gastrointestinale în menținerea sănătății și în patogeneza a numeroase boli cronice (de exemplu, boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil, tulburările psihiatrice) înseamnă că modificarea acesteia este în prezent de mare interes. Compoziția microbiomului intestinal este influențată semnificativ de probiotice, prebiotice, sinbiotice, antibiotice și transplantul (transferul) microbiotei intestinale.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, exercită un efect benefic asupra sănătății organismului gazdă. Microorganismele cu activitate probiotică includ, în special, bacteriile responsabile de producerea acidului lactic din genurile Lactobacillus (de exemplu, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus) și Bifidobacterium (de exemplu, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve). Merită menționat faptul că taxonomia microorganismelor aparținând istoric genului Lactobacillus s-a modificat în aprilie 2020, iar pentru câteva dintre tulpinile menționate anterior se folosesc acum următoarele denumiri: Lacticaseibacillus casei, Limosilactobacillus reuteri, Lacticaseibacillus rhamnosus. Alte microorganisme pe care le includem în mod tradițional ca probiotice sunt drojdia Saccharomyces boulardii.

Probiotice - proprietăți

Este necesar să subliniem faptul că proprietățile probioticelor sunt predominant dependente de tulpină. Aceasta înseamnă că rezultatele experimentelor efectuate cu o anumită tulpină nu pot fi prezentate ca dovezi fiabile ale eficacității altor tulpini neverificate de bacterii probiotice. După cum s-a menționat anterior, nu există un singur mod de acțiune comun tuturor probioticelor, dar, în general, putem distinge trei mecanisme principale de acțiune:

  1. Comun multor genuri: producerea de acizi grași cu lanț scurt, efect asupra tranzitului intestinal, protecție împotriva colonizării, normalizarea microbiomului, concurență cu microorganismele patogene, efect asupra creșterii schimbului de enterocite (adică celulele epiteliale ale intestinului subțire).

  2. Comun pentru fiecare specie bacteriană: stabilizarea barierei intestinale, producerea de vitamine (B1, B7, B9 și K), metabolizarea sărurilor acizilor biliari, antagonism direct, activitate enzimatică, neutralizarea agenților cancerigeni (de exemplu, agenții cancerigeni externi).

  3. Specifice tulpinii: acțiune endocrină, acțiune neurogenă, modularea răspunsului imun, producerea de substanțe bioactive specifice.

Probiotice - aplicații

Orientările din 2020 ale Asociației Americane de Gastroenterologie privind utilizarea probioticelor în anumite boli gastrointestinale sugerează suplimentarea cu următoarele tulpini de bacterii probiotice (sunt incluse doar cele disponibile în prezent în Polonia):

  • Saccharomyces boulardii_ pentru prevenirea infecției cu agenți patogeni
    Clostridium difficile la adulți și copii care iau antibiotice.
  • O combinație de 8 tulpini de bacterii probiotice (L. paracasei DSM
    24733, L. plantarum DSM 24 730, L. acidophilus DSM 24735, L.
    delbrueckii subsp. bulgaricus DSM 24734, B. longum DSM 24736, B.
    infantis DSM 24737, B. breve DSM 24732, S. thermophilus DSM 247) în
    adulți și copii în tratamentul mucozitei (pouchitis)
    (puchită).
  • L. rhamnosus GG ATCC 57103 și L. reuteri DSM 17938 pentru
    prevenirea enterocolitei necrotizante (NEC) la copiii prematuri.

În schimb, ghidurile actuale 2018 ale Societății Poloneze de Gastroenterologie sugerează utilizarea unor singure tulpini de bacterii probiotice sau a unor amestecuri de tulpini probiotice testate pentru eficacitate în tratamentul sindromului intestinului iritabil (IBS) pentru a ameliora atât simptomele totale, cât și balonarea abdominală și diareea. Printre cele recomandate disponibile în prezent se numără:

  • Bifidobacterium infantis_ 35 624
  • Lactiplantibacillus plantarum_ 299v
  • Saccharomyces boulardii_ CNCM I-745

Probioticele - sunt sigure?

În general, probioticele sunt considerate sigure și bine tolerate, după cum o demonstrează statutul lor GRAS (Generally Recognized As Safe) acordat de Food and Drug Administration (FDA) din SUA și statutul Qualified Presumption of Safety (QPS) din țările Uniunii Europene. În general, probioticele care sunt înregistrate ca medicamente sau preparate farmaceutice sunt considerate a fi de o calitate semnificativ mai bună decât cele înregistrate ca suplimente alimentare. Pe piață sunt disponibile preparate cu o singură tulpină și cu mai multe tulpini, însă nu există dovezi concludente conform cărora utilizarea exclusivă a preparatelor cu mai multe tulpini va duce la beneficii terapeutice și de sănătate mult mai mari decât cele rezultate din utilizarea preparatelor cu o singură tulpină.

Probioticele - când pot fi dăunătoare?

Având în vedere stadiul actual al cunoștințelor, nu există nicio îndoială că trebuie să se acorde o atenție deosebită atunci când se introduce o eventuală terapie cu probiotice la copiii prematuri, la pacienții imunocompromiși și la pacienții aflați în stare critică la terapie intensivă și la cei cu un cateter introdus în vene mari. Administrarea preparatelor care conțin tulpini probiotice prin jejunostomie poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru efectele adverse rezultate din utilizarea acestora. De asemenea, în literatura de specialitate au fost raportate mai multe cazuri de fungemie la persoane care au primit Saccharomyces boulardii și de bacteremie la persoane care au primit bacterii probiotice. Cu toate acestea, în lumina dovezilor științifice actuale, se consideră că riscul de infectare cu bacteremie este în esență neglijabil și că consumul de preparate farmaceutice probiotice de înaltă calitate la adulții sănătoși este complet sigur.

Surse:

  • Szajewska H.: Probiotice - stadiul actual al cunoștințelor și recomandări pentru
    practica clinică. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19-37.
  • Rondanelli M, Faliva MA, Perna S, et al: Utilizarea probioticelor în
    practica clinică: unde ne aflăm acum? O revizuire a
    meta-analize existente. Gut Microbes. 2017 Nov 2;8(6):521-543.
  • Khalesi S, Bellissimo N, Vandelanotte C, et al: O revizuire a
    suplimentelor probiotice la adulții sănătoși: util sau hype? Eur J
    Clin Nutr. 2019 Jan;73(1):24-37.
  • Stavropoulou E, Bezirtzoglou E.: Probioticele în medicină: o lungă
    Dezbatere. Front Immunol. 2020 Sep 25;11:2192.
  • Szajewska H.: Rolul probioticelor în prevenirea și tratamentul bolilor
    tractului gastrointestinal în conformitate cu orientările actuale. Med. Prakt., 2021;
    1: 44-53.