PQQ și metabolismul - cum afectează procesele metabolice?

Metabolismul energetic uman este strâns legat de mitocondrii. La urma urmei, în aceste organite se produce toată energia care determină funcționarea celulelor. Activitatea mitocondriilor este influențată semnificativ de PQQ. Această substanță nu numai că protejează mitocondriile de daune, dar poate, de asemenea, să le crească numărul. Consumăm PQQ în dieta noastră zilnică (legume, fructe, ceai), dar există multe indicii că suplimentarea sa suplimentară oferă multe beneficii metabolice. Aflați cum suplimentele cu PQQ vă pot susține metabolismul!
- Efectele PQQ asupra metabolismului și greutății corporale
- Reglarea metabolismului prin efectul PQQ asupra microbiomului intestinal
- Rezumat
Efectele PQQ asupra metabolismului și greutății corporale
Multe rapoarte din experimente științifice confirmă faptul că PQQ afectează creșterea proteinei PGC-1α, care este un marker biologic al biogenezei mitocondriale. Interesant este faptul că acesta este un mecanism care este, de asemenea, caracteristic activității fizice, iar acest lucru, după cum știm cu toții, este foarte propice pentru controlul greutății corporale și al ratei metabolice.
Proprietățile PQQ ar putea fi potențial utilizate în prevenirea obezității, lucru pe care cercetătorii îl analizează intens. O revizuire a studiilor pe animale și pe culturi celulare arată că PQQ este benefică în reducerea acumulării de grăsime viscerală și hepatică. Aceste tipuri de grăsime de rezervă sunt mult mai periculoase pentru sănătatea metabolică decât țesutul adipos subcutanat. În plus față de inhibarea lipogenezei, PQQ poate crește numărul și funcția mitocondriilor, ducând la îmbunătățirea metabolismului lipidic.
PQQ reduce, de asemenea, inflamația prin modularea regulatorilor inflamației prin afectarea căilor NF-kB și MAPK. Prin inhibarea activării NF-κB, PQQ reduce producția de IL-6 și TNF-α. Ca urmare, cercetătorii au prezis că PQQ ar putea ameliora inflamația asociată cu obezitatea.
Un studiu a arătat că PQQ promovează metabolismul lipidic, deoarece utilizarea PQQ a redus semnificativ trigliceridele, colesterolul total și nivelurile de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) în profilul lipidic seric al animalelor cu obezitate indusă de dietă. Lipidograma este unul dintre principalii indicatori ai stării metabolice și ai riscului de boli cardiovasculare. Rezultatele anormale ale lipidogramei însoțesc adesea persoanele obeze.
Prin căi multiple, PQQ afectează semnalizarea insulinei și crește absorbția glucozei în celule prin translocarea transportorului de glucoză. Studiile sugerează că PQQ poate fi utilă în cazurile de rezistență la insulină și diabet de tip 2.
Pe scurt, atunci când este utilizată de persoanele obeze, PQQ poate oferi un fel de scut protector împotriva consecințelor acestei boli și poate inhiba progresia acesteia. Pe de altă parte, la persoanele cu greutate corporală normală, aceasta poate reduce riscul de stocare a grăsimilor de rezervă și de apariție a obezității. Acest lucru este influențat de multiple mecanisme legate de controlul inflamației, al glicemiei, al lipidogramei și de optimizarea metabolismului energetic.
Reglarea metabolismului prin efectul PQQ asupra microbiomului intestinal
Deși nu este încă cunoscut publicului larg, datorită oamenilor de știință știm că microbiomul intestinal are un impact semnificativ asupra metabolismului. S-a observat în mod repetat că microbiomul mamiferelor slabe și obeze diferă semnificativ în ceea ce privește compoziția. Una dintre cele mai populare teze este efectul raportului dintre Bacteroidetes și Firmicutes asupra greutății corporale. În experimentele pe șoareci, s-a demonstrat că suplimentarea cu PQQ a permis inversarea creșterii Firmicutes și a scăderii Bacteroidetes induse de dietă.
Subiectul efectului PQQ asupra microbiomului intestinal necesită cercetări suplimentare, dar această substanță joacă, de asemenea, un rol important în viața bacteriilor (și chiar mai mult decât în a noastră), astfel încât se pot aștepta alte rapoarte foarte interesante în viitor. Știm deja că relația dintre PQQ și bacterii este reciprocă: bacteriile intestinale produc PQQ, iar PQQ modifică compoziția microbiomului, făcându-l mai prietenos cu omul.
Rezumat
PQQ are potențialul de a inhiba acumularea de grăsimi, care este cea mai periculoasă pentru sănătatea metabolică, sau hepatică și viscerală. Prin creșterea numărului de mitocondrii, PQQ are un efect pozitiv asupra metabolismului, deoarece crește eficiența arderii lipidelor și a obținerii din acestea a energiei funcționale pentru celule. PQQ este o moleculă foarte grațioasă, care acționează sistemic și susține cele mai de bază și importante aspecte ale funcției corporale.
Surse: Dr:

Serrapeptaza și bolile cardiovasculare - cum funcționează și cum se utilizează?
