Calciul în corpul uman - de ce este atât de important?

Calciul este un mineral extrem de important în corpul uman, prezent în principal în oase și dinți. Acesta are multe funcții fiziologice importante . Aportul său alimentar scăzut este deosebit de problematic pentru copii și adolescenți, deoarece există o cerere ridicată pentru acest element în această perioadă, care este asociată cu dezvoltarea intensă a sistemului scheletic.
- Calciul - ce funcții are în organism?
- Calciu - care sunt standardele?
- Produse bogate în calciu
- Biodisponibilitatea calciului
- Excesul de calciu în organism
- Calciu - simptome de deficiență
Calciul - ce funcții are în organism?
Calciul este un mineral care are un efect important asupra sistemului osteoarticular, deoarece este principalul element constitutiv al oaselor și dinților. În plus, în corpul uman, este implicat în coagularea sângelui, reglarea echilibrului hormonal, activarea anumitor enzime și conducerea impulsurilor nervoase, precum și contracția mușchilor scheletici și a inimii. Pe lângă aceasta, reduce permeabilitatea membranelor celulare și ajută la reducerea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, s-a sugerat că un aport adecvat de calciu alimentar poate juca un rol important atât în prevenirea, cât și în tratamentul unor afecțiuni cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2 și cancerul (în special cancerul de sân, colorectal și de prostată).
Calciu - care sunt standardele?
Necesarul de calciu al organismului uman variază în funcție de perioada de viață și de starea fiziologică. Cei mai importanți factori care au un impact semnificativ asupra stabilirii normelor de aport recomandat de calciu includ dezvoltarea intensă a sistemului scheletic în timpul copilăriei și adolescenței, menținerea unei mase osoase adecvate la vârsta adultă, reducerea resorbției țesutului osos la vârstnici și menținerea nivelului normal de calciu osos și seric. În conformitate cu standardele actuale pentru populația poloneză, necesarul de calciu al organismului uman la nivelul dozei zilnice recomandate (RDA) este următorul
- Copii de la 1 la 3 ani - 700 mg,
- Copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 9 ani - 1000 mg,
- Băieți și fete de la 10 la 18 ani - 1300 mg,
- Bărbați de la 19 la 65 de ani - 1000 mg,
- Femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani - 1000 mg,
- Femei în vârstă de 51 de ani și peste - 1200 mg,
- Bărbați cu vârsta de 66 de ani și peste - 1200 mg,
- Femei gravide și care alăptează până la vârsta de 19 ani - 1300 mg,
- Femei însărcinate și care alăptează cu vârsta de peste 19 ani - 1000 mg.
Produse bogate în calciu
Laptele și produsele lactate precum iaurtul, kefirul, zerul și brânzeturile moi și tari sunt principalele surse alimentare de calciu bine absorbit pentru persoanele din țările dezvoltate economic. Alte exemple de surse alimentare includ sardinele, spray-urile, leguminoasele (de exemplu, fasolea albă, soia), legumele verzi (de exemplu, broccoli, varza chinezească, pătrunjelul, spanacul și varza kale), fructele uscate (de exemplu smochine, caise), nuci (de exemplu, alune, nuci, fistic), migdale, semințe (de exemplu, semințe de susan, mac și floarea-soarelui), semințe de dovleac, amarant, alimente îmbogățite cu calciu (de exemplu, tofu, băuturi vegetale fără zahăr) și ape puternic mineralizate.
Biodisponibilitatea calciului
Se estimează că biodisponibilitatea calciului din alimente variază între 10 și 40 % și depinde în mare măsură de compoziția regimului alimentar. Factorii care cresc absorbția acestui mineral din tractul gastrointestinal includ vitamina D, anumiți aminoacizi, lactoza și fosfopeptidele de cazeină derivate din lapte. În schimb, nutrienții care reduc absorbția calciului în tractul gastrointestinal terminal includ acidul oxalic, acidul fitic, fracțiunile de fibre insolubile și conținutul ridicat de grăsimi și fosfor.
Excesul de calciu în organism
Excesul de calciu în organismul uman poate apărea în principal atunci când există un aport pe termen lung de medicamente și/sau suplimente alimentare care conțin doze mari de calciu (de exemplu, mai mult de 3000 mg pe zi). Aportul excesiv cronic de calciu din preparate farmaceutice poate duce la calcifierea vaselor de sânge și la un risc crescut de boli renale (de exemplu, insuficiență renală, pietre la rinichi, sindrom lactico-alcalin), boli cardiovasculare, cancer de prostată și absorbție deficitară a mineralelor precum fierul, zincul și magneziul.
Calciu - simptome de deficiență
Rezultatele studiilor efectuate până în prezent sugerează că aportul de calciu în populația poloneză este scăzut, fiind în medie de aproximativ 600 mg pe zi (fetele și femeile au o medie de 539 mg pe zi, în timp ce bărbații au o medie de 666 mg pe zi), ceea ce reprezintă mai puțin de 60% din aportul zilnic recomandat. Printre cele mai frecvente efecte asupra sănătății ale deficiențelor de calciu alimentar pe termen lung se numără:
- Osteomalacia - ca urmare a saturației scăzute de calciu, oasele sunt caracterizate prin>au o slabă rezistență și rezistență la solicitări.
- Osteoporoza - există o reducere a densității minerale osoase și o
slăbire a structurii și a rezistenței țesutului osos, cu consecința
risc crescut de fracturi și leziuni. - Rahitism - o întrerupere a diferențierii țesutului osos și cartilaginos și a
mineralizare a plăcii de creștere a oaselor lungi și a oseinei (adică
substanța organică intercelulară a țesutului osos care este responsabilă
elasticitatea și rezistența osului) la copii. - Tetanie - un sindrom caracterizat prin apariția
spasme musculare dureroase și/sau contracții și senzații neplăcute
senzații neplăcute de furnicături (parastezii - bine cunoscute de entuziaștii suplimentării cu beta-alanină).
entuziaști ai suplimentării cu beta-alanină). - Tulburări neurologice,
- Excitabilitate excesivă a organismului,
- Creșterea tensiunii arteriale.
Surse: B:
- Harvey NC, Biver E, Kaufman JM, et al: The role of calcium
suplimentelor de calciu în îmbătrânirea musculo-scheletică sănătoasă : Un consens al experților
reuniune de consens a Societății Europene pentru Aspecte Clinice și Economice
Aspecte ale osteoporozei, osteoartritei și bolilor musculo-scheletice
(ESCEO) și Fundația Internațională pentru Osteoporoză (IOF).
Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462. - Li K, Wang XF, Li DY, et al: Binele, răul și urâtul de
suplimentarea cu calciu: o revizuire a aportului de calciu asupra sănătății umane.
Clin Interv Aging. 2018 Nov 28;13:2443-2452. - Cormick G, Belizán JM: Aportul de calciu și sănătatea. Nutrienți. 2019
Jul 15;11(7):1606. - Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Standarde nutriționale pentru populația din
Polonia și aplicarea lor. Institutul Național de Sănătate Publică - Institutul Național de Igienă, 2020. - Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S.: Efecte benefice ale
Yoghurts and Probiotic Fermented Milks and Their Functional Food
Potențial. Foods. 2022 Sep 3;11(17):2691.

Tot ce trebuie să știți despre îndulcitori
