Butiratul de sodiu în dietă - care sunt sursele și ce doze trebuie utilizate?

O dietă sănătoasă este cheia pentru un intestin fericit. La urma urmei, acestea au grijă de tot ceea ce consumăm. Cu toate acestea, există un astfel de factor în dieta noastră care este deosebit de important pentru intestin, și prea des uităm de el. Acesta este aportul de fibre. Și de ce sunt aceste fibre atât de importante? Printre altele, din cauza butiratului, care este produs din ele de bacterii. Acesta este adesea suplimentat sub formă de butirat de sodiu în capsule, dar se pot face multe și doar cu dieta. În acest articol, vom discuta despre ce trebuie să mâncăm pentru a furniza intestinului cantitatea potrivită de acid butiric și pentru a asigura o nutriție optimă pentru intestin.
- Ce să mâncați pentru a furniza butirat?
- Suplimentele de butirat de sodiu sunt un supliment alimentar excelent în IBS și SIBO
- Cum să suplimentezi butiratul de sodiu pentru sănătatea intestinului?
- Rezumat
Ce să mâncați pentru a furniza butirat?
Butiratul de sodiu, sau acidul butiric, se găsește rar în alimente în forma sa finită. Mai des , găsim precursori în alimente, adică substanțe care pot fi transformate în acid butiric în organism.
Acidul butiric este unul dintre acizii grași cu lanț scurt (SCFA). Acizii grași cu lanț scurt se formează prin fermentarea bacteriană a carbohidraților nedigerabili, cum ar fi polizaharidele fără amidon, amidonul rezistent, oligozaharidele (inulina și oligofructoza), dizaharidele (lactoza, stacoza și rafinoza) și alcoolii de zahăr (sorbitol și manitol).
Mai jos vă vom oferi câteva sugestii de alimente și produse care fie furnizează acid butiric, fie stimulează producerea acestuia.
Produse lactate
"Butiratul" și "acidul butiric" sunt asociate pe bună dreptate cu grăsimea din lapte. Acidul butiric este cel care dă untului aroma sa caracteristică. Prin includerea produselor lactate grase în meniul dumneavoastră, puteți furniza anumite cantități de acid butiric. Acestea pot fi unt, smântână, brânzeturi tari, iaurturi sau pur și simplu lapte gras.
Leguminoasele
Leguminoasele sunt considerate un grup de alimente foarte valoroase în alimentație, inclusiv pentru intestin. Carbohidrații (galacto-oligozaharide și amidon rezistent) din ele sunt o hrană excelentă pentru bacteriile din intestinul gros, care sunt fericite să le transforme în acid butiric.
Dacă dieta dumneavoastră a fost până acum săracă în leguminoase, cel mai bine este să le introduceți treptat. Nu toată lumea tolerează cantitățile mari de acestea, mai ales atunci când sunt servite prin surprindere. Este recomandabil să creșteți treptat cantitatea lor în meniu, să obișnuiți intestinele cu ele și să observați reacția.
Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz sunt o adevărată bombă cu fibre! În ovăz există o mulțime de beta-glucani sănătoși și prebiotici. Fibrele din fulgii de ovăz sunt bine utilizate pentru producerea acidului butiric. Pentru intestin, fulgii de ovăz reci, preparați cu o zi înainte și lăsați în frigider până dimineața, funcționează cel mai bine.
Banane necoapte
Dacă vrei să oferi mai multă valoare intestinului, atunci alege bucățile mai puțin coapte, verzui. Au un gust mai puțin dulce și, în acest caz, acesta este un semn bun. În cursul coacerii, carbohidrații din banană se descompun. Astfel, bananele mai puțin coapte au mult amidon rezistent, iar cele foarte coapte, cu o coajă care se întunecă, au mulți carbohidrați simpli. Pentru sănătatea intestinului și producția de acid butiric, bananele verzui și nu foarte dulci sunt o alegere excelentă.
Orez și cartofi răciți
Răcirea alimentelor bogate în amidon înainte de a le consuma este un lifehack foarte inteligent. Unii cred că este unul dintre secretele longevității în comunitățile asiatice, unde se consumă mult orez rece (de exemplu, sub formă de sushi).
Orezul și cartofii, atunci când sunt consumați așa cum sunt de obicei în cultura noastră, adică proaspăt fierți, pot să nu fie o sursă excepțională de butirat. Această stare se schimbă atunci când le consumăm doar după ce s-au răcit. Atunci când orezul sau cartofii sunt întâi fierți și apoi răciți înainte de consum, facem ca amidonul pe care îl conțin să devină amidon rezistent. Structura sa se modifică, astfel încât nu mai este digerabil pentru noi, ci devine un teren propice pentru bacteriile intestinale.
Acesta este un truc bine cunoscut atât pentru a reduce valoarea calorică a mâncării, deoarece nu folosim acest amidon rezistent în scopuri energetice, ca amidonul normal, cât și pentru a crește valoarea sa prebiotică.
Suplimentele de butirat de sodiu sunt un supliment alimentar excelent în IBS și SIBO
Pentru IBS și în special SIBO, pacienților li se recomandă să urmeze o dietă cu restricție de produse ușor fermentabile. Aceasta este cel mai adesea o dietă cu conținut scăzut de FODMAP. Un astfel de regim alimentar este într-adevăr foarte util în suprimarea simptomelor acestor afecțiuni, dar există și o problemă. Urmând o astfel de dietă, nu furnizăm o cantitate adecvată de alimente butirogenice, adică alimente care sunt precursori pentru producerea acidului butiric de către microorganismele din intestin. Prin urmare, obținem o reducere a simptomelor, dar este, de asemenea, posibil ca unele funcții care depind de acțiunea reglatoare a acidului butiric să fie afectate.
Combinația unei diete sărace în FODMAP cu suplimentarea cu butirat de sodiu pare să fie o soluție complementară. Ambele acțiuni arată eficacitate în reducerea simptomelor, iar împreună pot funcționa și mai bine.
Cum să suplimentezi butiratul de sodiu pentru sănătatea intestinului?
Dacă nu puteți, nu puteți sau, din anumite motive, nu doriți să vă ajustați dieta pentru a include o mulțime de alimente butirogenice, atunci utilizați fără ezitare suplimentarea cu butirat de sodiu. Puține suplimente sunt la fel de bine tolerate și sigure.
Doza standard pentru adulți este de aproximativ 150 mg de butirat de sodiu administrat de două ori pe zi. Pentru rezultate optime, este recomandabil să se utilizeze suplimentarea timp de aproximativ trei luni sau mai mult.
Pentru o eficacitate optimă, alegeți butiratul de sodiu care este microîncapsulat. Micro-encapsularea din jurul moleculelor de butirat de sodiu asigură faptul că acesta nu este digerat prea repede. Fără această tehnologie, practic tot butiratul de sodiu ar fi fost deja consumat în intestinul subțire. Noi, pe de altă parte, dorim ca o cantitate cât mai mare din acest butirat să ajungă în intestinul gros, deoarece aici avem cea mai mare nevoie de el.
Rezumat
Acidul butiric poate proveni din alimentație, de exemplu din produsele lactate, dar marea majoritate este produsă local în intestin prin aportul de carbohidrați prebiotici adecvați. Pentru a vă asigura că intestinul dumneavoastră poate utiliza în mod adecvat acidul butiric, consumați multe fibre, în special amidon rezistent. Dacă este necesar, puteți apela la un supliment alimentar cu butirat de sodiu microîncapsulat, care susține în siguranță sănătatea și buna funcționare a intestinului.
Surse: Pituch, A:

Magneziul - de ce este atât de important?
