Livrare gratuită în Polonia de la 200 PLN. Transport gratuit în Regatul Unit începând de la 200 £ Livrare în 24 de ore Transport internațional la costuri reduse Pe piață din 2005 Blog Ajutor Categorii Producători MENU Blog Coș de cumpărături

Coșul dvs. de cumpărături este gol!

Avantaje și dezavantaje ale suplimentelor proteice cu proteine din soia

Odżywki białkowe
08 Oct 2024
Postat de: Mateusz Durbas Times Read: 556 comentarii: 0

Este indicat faptul că veganii consumă mai puține proteine decât cei care urmează o dietă tradițională. Prin urmare, mulți sportivi care urmează o dietă bazată pe plante apelează în mod regulat la suplimente proteice, inclusiv la izolatul proteic din soia. Să verificăm principalele avantaje și dezavantaje ale suplimentelor proteice pe bază de izolat proteic de soia.

Proteina din soia - ce este?

Proteina din soia, după cum sugerează și numele, provine din semințele de soia(Glycine max L. Merrill), care reprezintă o sursă importantă de proteine în dietele veganilor și vegetarienilor. S-a demonstrat că proteina din soia are o compoziție bună de aminoacizi, ceea ce îi conferă o valoare biologică ridicată. Proteina din soia este o sursă bogată de lizină și are o digestibilitate și o asimilabilitate foarte bune. Literatura de specialitate raportează că proteina din soia are un PDCAAS (indice de digestibilitate a aminoacizilor proteici) de 1,0 și pare a fi comparabilă cu izolatul proteic din zer (WPI - Whey Protein Isolate). Cu toate acestea, atunci când se iau în considerare antinutrienții conținuți în mod natural în soia (de exemplu, acidul fitic și inhibitorii de tripsină), care limitează absorbția anumitor nutrienți, izolatul proteic din zer pare a fi superior proteinei din soia utilizând DIAAS, un indice al aminoacizilor esențiali digerabili. Pe de altă parte, proteinele din soia tind să fie mai ieftine decât proteinele din zer (WPC și WPI) și, prin urmare, sunt adesea adăugate la batoanele proteice pentru persoanele active fizic sub formă de izolat de proteine din soia.

Proteinele din soia - proprietăți de promovare a sănătății

Studiile au sugerat că proteinele din soia pot contribui la îmbunătățirea profilului lipidic din sânge și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, în special cardiopatie ischemică). S-a demonstrat că înlocuirea a 13 g sau 50 g de proteine animale (de exemplu, carne roșie grasă) din dietă cu o cantitate identică de proteine din soia poate duce la o reducere cu 3,6 % și, respectiv, 6,0 % a colesterolului fracțiunii LDL (așa-numitul colesterol "rău"). S-a indicat că aderarea la o dietă care furnizează cel puțin 25 g de proteine din soia în fiecare zi poate avea un efect benefic asupra rezultatelor cardiovasculare, în principal asupra lipidogramei (testarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge). Rezultatele unei meta-analize a 46 de studii la care au participat femei aflate la postmenopauză au arătat că proteinele din soia care conțin izoflavone (fitoestrogeni) reduc semnificativ concentrațiile sanguine ale următorilor parametri

  • trigliceride (cu o medie de 5,04 mg/dl),

  • colesterolul total (cu o medie de 3,02 mg/dl),

  • colesterolul fracțiunii LDL (cu o medie de 3,27 mg/dl),

  • apolipoproteina B (Apo B).

Rapoarte științifice recente arată, de asemenea, că soia și produsele din soia pot reduce CRP din sânge (un marker al inflamației) și nivelul glucozei la jeun la pacienții cu diabet de tip 2 și pot scădea tensiunea arterială sistolică la persoanele cu hipertensiune arterială (peste 135 mmHg).

Proteinele din soia - ajută la construirea masei musculare?

Suplimentele proteice pe bază de izolat proteic din soia sunt acum ușor disponibile, au prețuri destul de atractive și sunt populare printre sportivii care urmează o dietă vegană. Izolatul de proteine din soia este utilizat pe scară largă pentru formulările nutriționale orale datorită conținutului său ridicat de proteine, gustului neutru și proprietăților excelente de emulsionare. Pudra de izolat proteic din soia conține în medie 80 g de proteine (24 g per porție) și cantități mici de carbohidrați, grăsimi și fibre alimentare. Comparativ cu proteinele din zer, proteinele din soia conțin o cantitate mai mică de aminoacizi esențiali (EAA) per 1 g, în special mai puțini aminoacizi cu lanț ramificat(BCAA) - leucină, izoleucină și valină. Constatări recente au arătat că utilizarea de proteine din soia sau zer care conțin 2 g de leucină timp de trei luni la persoane neantrenate în greutate (începători) a dus la creșteri semnificative ale forței musculare și ale masei corporale slabe, fără diferențe semnificative între grupuri. Proteinele din soia pot sprijini dezvoltarea forței și a masei musculare în aceeași măsură ca proteinele din zer, în special atunci când sunt consumate în cantități care furnizează suficientă leucină. Prin urmare, este recomandabil să se consume o cantitate ușor mai mare de proteine din soia pentru a produce un efect fiziologic similar (dezvoltarea forței și a masei musculare scheletice) cu cel al proteinelor din zer.

Mężczyzna na siłowni patrzący w lustro i trzymający hantle w rękach

Proteinele din soia pot interacționa cu medicamentele

Este bine cunoscut faptul că proteina din soia poate împiedica absorbția levotiroxinei, un medicament utilizat frecvent pentru tratarea hipotiroidismului. Prin urmare, pacienții care iau levotiroxină trebuie să facă o pauză de cel puțin 4 ore între administrarea medicamentului și consumul unei mese care conține soia și produsele sale. În plus, proteina din soia poate interacționa cu fierul, warfarina (un anticoagulant) și inhibitorii de monoaminooxidază (medicamente utilizate în principal pentru tratarea depresiei atipice și a bolii Parkinson).

Proteinele din soia pot avea efecte adverse asupra glandei tiroide

Proteinele din soia pot avea efecte adverse asupra funcției tiroidiene, în principal la persoanele cu hipotiroidism cunoscut și la cele care nu furnizează iod adecvat prin dieta lor. Rezultatele studiilor au arătat că izoflavonele din soia afectează funcția tiroidiană prin inhibarea activității peroxidazei tiroidiene (TPO), care este implicată în formarea hormonilor tiroidieni, și anume triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Consumul frecvent de proteine din soia nu este recomandat persoanelor cu deficit de iod și disfuncții tiroidiene, precum și femeilor însărcinate și pacienților care iau levotiroxină.

Proteina de soia este clasificată ca un alergen puternic

Proteinele din soiapot sensibiliza persoanele cu alergie la soia, astfel încât acestea nu ar trebui să consume deloc soia și produsele sale (inclusiv suplimentele proteice pe bază de izolat proteic de soia). Includerea regulată a proteinelor din soia în alimentație de către persoanele cu alergie la soia poate provoca diverse efecte secundare, dintre care cele mai frecvente sunt

  • diaree,

  • dureri abdominale,

  • greață și vărsături,

  • urticarie,

  • angioedem,

  • eczeme,

  • dificultăți de respirație,

  • sindrom de alergie orală,

  • dureri de cap și amețeli

  • afecțiuni musculo-scheletice,

  • tulburări ale ciclului menstrual (la femei).

Surse: